Δήμητρα Σκανδάλη, Oceans and Seas II, v.4 | Ωκεανοί και θάλασσες ΙΙ, έκδ. 4, 2016-2019 © Γιάννης Μπουροδήμος

Ας μιλήσουμε για φύκια (και όχι μόνο)

Τι κοινό έχουν δύο εικαστικοί και μία διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας; Η απάντηση, σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι τα φύκια. Ωστόσο, οι τρεις κυρίες αποφάσισαν να μιλήσουν για τα γρασίδια, το ταπεινό αυτό φυτό, της θάλασσας του Κορινθιακού ή Σαρωνικού κόλπου, του Αιγαίου αλλά και του Ειρηνικού ωκεανού. Η έκθεση «Salty Fields» στο Μουσείο Ηρακλειδών είναι το αποτέλεσμα που δημιούργησαν η Αγγελική Λόη ―με έργα ζωγραφικά και μεικτής τεχνικής― και η Δήμητρα Σκανδάλη ―με συμπλέγματα-εγκαταστάσεις―, με την επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, αλλά και τη συνεργασία του ιστορικού Τέχνης Μανόλη Καρτεράκη.

Στα «Αλμυρά λιβάδια» που έχουν καλλιεργηθεί στο μουσείο, λοιπόν, την ερχόμενη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, 18.30-20.30, οι τρεις κυρίες θα περιμένουν το κοινό για μία ανοικτή συζήτηση, όπως λένε οι συντελεστές της έκθεσης, για τέχνη και επιστήμη, για την αισθητική και τη ζωτική αξία των, κατά πολλούς, ταπεινών φυκιών που χωρίς αυτά η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό,τι γνωρίζουμε ή δεν θα υπήρχε καθόλου.

Αγγελική Λόη, χρόνια τώρα με παιδεύει το όνειρο/ να βρω το μονοπάτι ανάμεσα στα φύκια/ και να ανοιχτώ στο πέλαγος…, 2017 © Γιάννης Μπουροδήμος

Αφορμή, αλλά και αιτία τελικά, για τη συνάντηση των Σκανδάλη-Λόη-Φραγκοπούλου, πέραν της κοινής αγάπης για τη θάλασσα, ήταν η ανησυχία για όσα εκείνη δέχεται από την καταστροφική αμέλεια του ανθρώπου ― για χάρη του οποίου υπάρχει. Αυτά και πολλά άλλα ακόμη θα πυροδοτήσουν αυτήν τη συζήτηση, στο πλαίσιο, μάλιστα, της οποίας η Δήμητρα Σκανδάλη θα παρουσιάσει διαδραστική περφόρμανς.

Αγγελική Λόη – Δήμητρα Σκανδάλη, «Salty fields/Αλμυρά λιβάδια», Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο. Ανοικτή συζήτηση και περφόρμανς: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, 18.30-20.30. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης