Πωλείται ένας Matisse από το Μουσείο Ηρακλειδών

Σε μια συγκυρία που δεν ευνοεί τα οικονομικά και τη βιωσιμότητα των μουσείων, το Μουσείο Ηρακλειδών προβαίνει στην πώληση του έργου Catherinette του Henri Matisse. Πρόκειται για δωρεά των ιδρυτών του μουσείου Παύλου και Μπελίντας Φυρού, για την ενίσχυση του ιδρύματος, των σκοπών του και των ανθρώπων του.

Η Catherinette, λιθογραφία του 1946, εκτέθηκε στο Μουσείο Ηρακλειδών το φθινόπωρο του 2010, στην έκθεση «Η γυναίκα ως μούσα». Είναι τυπωμένη σε χαρτί ποιότητας chine collé, υπογεγραμμένη με μολύβι και αρίθμηση 44/100. Το έργο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και είναι πλαισιωμένο σε χρυσό χρώμα και ίδιο φιλέτο, με ειδικό μουσειακό τζάμι και acid-free πασπαρτού. Το έργο θα δοθεί στον πρώτο ενδιαφερόμενο που θα διαθέσει το ποσό, καθώς δεν πρόκειται για δημοπρασία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μουσείο.

Η Catherinette είναι χαρακτηριστικό έργο του ενδιαφέροντος του Matisse να συνοψίσει το θέμα του σε λίγες γραμμές. Ανιχνεύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά των μοντέλων του, καταστέλλοντας ή ελαχιστοποιώντας τις λεπτομέρειες και συμπυκνώνοντας και αφαιρώντας τη φόρμα, ο Matisse προσπάθησε να βρει τον πιο καθαρό τρόπο για να δημιουργήσει μια εικόνα που θα εντυπωσίαζε τον θεατή με ανεξίτηλο και διαχρονικό τρόπο.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
• Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να δουν το έργο ύστερα από συνεννόηση (info@herakleidon.org).
• Το όνομα του αγοραστή είναι μη δημοσιεύσιμο, εκτός αν ο ίδιος επιθυμεί διαφορετικά.
• Στην τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%.
• Η πώληση θεωρείται έγκυρη με την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του μουσείου.
• Το έργο συνοδεύεται από ενημερωτικό δελτίο, έκδοσης του οίκου Christie’s, από τον οποίο είχε αγοραστεί το 2005.
• Το Μουσείο Ηρακλειδών συνοδεύει επίσης το έργο με πιστοποιητικό αυθεντικότητας έκδοσης του ιδίου.
• Σε περίπτωση που, εντός έτους από την αγορά του, το έργο αποδειχθεί ότι δεν είναι αυθεντικό, το Μουσείο θα επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων στον αγοραστή.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης