Evi Kalogiropoulou, No smoking, 2018 © Eleusis 2021/ Stathis Mamalakis

Τι τρέχει με την Ελευσίνα 2021;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 246 των Νέων της Τέχνης (15 Σεπτεμβρίου 2019)

 

Σε εθνικό φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αν δεν γίνουν άμεσα και συντονισμένα οι αναγκαίες κινήσεις-ματ, σε στενή συνέργεια με τη δημοτική αρχή, είναι το συμπέρασμα της τελευταίας αποκαρδιωτικής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον Ιούνιο). Ο θεσμός συνεχίζει να βρίσκεται, στο παρά πέντε, κυριολεκτικά πάνω σε κινούμενη άμμο, καθώς οι υποδομές του παραμένουν σε σημείο μηδέν, συμβάσεις δεν υπογράφονται (αποκαλυπτική είναι η δραματική εξέλιξη με τη βελγική ομάδα Time Circus), διαγωνισμοί δεν γίνονται, ενώ στο φως έρχονται και καταγγελίες για «bullying σε βάρος εργαζομένων» και για ένα «άρρωστο εργασιακό κλίμα» που δεν διευκολύνει τις διαδικασίες εντός της ομάδα της Εleusis 2021.

Δανάη Στράτου, Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα, 2017, άποψη της εγκατάστασης, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 & Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης © Δανάη Στράτου

Βρισκόμαστε περίπου έναν χρόνο προτού ξεκινήσει η διοργάνωση. Την ώρα, λοιπόν, που θα έπρεπε να γίνεται η συνέντευξη Τύπου και να ανακοινώνεται το πλήρες πρόγραμμά της, την ώρα που θα έπρεπε όλες οι μηχανές να δουλεύουν στο φουλ, η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε προγραμματικά πλάνα με προτζέκτορες… Οι ευθύνες για την αδικαιολόγητη χρονοτριβή σε όλα τα επίπεδα αποδίδονται αποκλειστικά στο δήμο (να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καν μελέτη ανάπλασης για ένα από τα δύο βασικά κτίρια των υποδομών). Για τις μέχρι στιγμής ολιγωρίες και καθυστερήσεις φταίνε, σύμφωνα με στοχευμένες διαρροές, αφενός η τέως δημοτική αρχή (που δυστυχώς δεν απέφυγε τα πολιτικά μαγειρέματα, σε βάρος του θεσμού), αφετέρου ο νόμος 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και προμηθειών. Το τελευταίο όμως δεν έχει βάση, όπως αποδεικνύει η περίπτωση του τραγέλαφου με τους Τιme Circus, οι οποίοι ζητούν σήμερα αποζημίωση 100.000 ευρώ από την Ελευσίνα 2021. Μολονότι ταξίδεψαν στην πόλη, όπου παρέμειναν επί τέσσερις μήνες προσπαθώντας να εγκαταστήσουν in situ ένα eco village, δεν υπεγράφη ποτέ σύμβαση για το έργο τους. Τις πταίει; «Το εργο δεν συμβασιοποιήθηκε όχι γιατί δεν μπορούσε. Έπρεπε όμως οι διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει 6 μήνες πριν από την άφιξη της ομάδας στη χώρα μας. Κανείς δεν προνόησε γι’ αυτό. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες», αποκαλύπτει πηγή μέσα από τη διοργάνωση.

Παρ’ όλες τις προθέσεις, μόνο το plan b, με τις εναλλακτικές πυροσβεστικές λύσεις για τις υποδομές (ακούμε ακόμα και για τέντες!) και την υλοποίηση ενός «κουτσουρεμένου» προγράμματος, είναι το ρεαλιστικό σενάριο, σύμφωνα με εργαζομένους στο θεσμό

Με την αλλαγή της δημοτικής αρχής και τον πρόσφατο διορισμό του Δημήτρη Λιάσκου ως αντιδημάρχου για την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα (προαπαιτούμενο των Ευρωπαίων) υπάρχει το περιθώριο να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο; «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε καταλήξει στις υποδομές», δηλώνει στα ΝτΤ η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελευσίνα 2021, Μαρία Φιλιππή.

Παρ’ όλες τις προθέσεις και τα ευχολόγια, μόνο το plan b, με τις εναλλακτικές πυροσβεστικές λύσεις για τις υποδομές (ακούμε ακόμα και για τέντες!) και την υλοποίηση ενός «κουτσουρεμένου» προγράμματος, είναι το ρεαλιστικό σενάριο, σύμφωνα με εργαζομένους στο θεσμό. Διαφορετικά, η ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα «δεν θα γίνει ποτέ. Αντιλαμβάνεστε το πολιτικό κόστος», προσθέτουν.

Η νέα πολιτική ηγεσία καλείται, με άλλα λόγια, να ξεκινήσει από το μηδέν, με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη να πρέπει να διαχειριστεί την καυτή πατάτα σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο της πόλης, ο οποίος αρνείται να προβεί ακόμη σε οποιαδήποτε δήλωση. Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες.

Ακόμη και η υπουργός Πολιτισμού παραδέχεται (στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης) ότι «μέχρι σήμερα αυτά που έχουν γίνει για την πολιτιστική πρωτεύουσα δεν εγγυώνται ότι ο θεσμός θα πάει καλά», προσθέτοντας ότι θα «είναι ανεδαφικό να λέμε ότι θα προσπαθήσουμε μέχρι το ’21 να παραδώσουμε τις υποδομές».

Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα επανέλθουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας για το νέο έλεγχο. Κοντός ψαλμός αλληλούια!

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης