Stephen_Antonakos, Remembrance. Aπό την έκθεση στο MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά © Nils Klinger

Δέκα συν μία εκθέσεις που ξεχωρίζουν

MOMus – Μουσείο Αλεξ Μυλωνά
«Στηβεν Αντωνάκος, Φως: Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία»
5/3 έως 24/5, εγκαίνια: 5 Μαρτίου, 19.30
Πλ. Ασωμάτων 5
Μία μεγάλη συνάντηση των σπουδαίων συλλογών του MOMus της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στην Αθήνα, με έργα του Στήβεν Αντωνάκου και της ρωσικής πρωτοπορίας: Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιούν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Ιβάν Κουντριασόφ, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα και Ξένια Έντερ, παρέα με δύο συνθέσεις με νέον του Αντωνάκου, που προέρχονται από τη συλλογή της Alpha Bank.


Roma
Κωστής Τριανταφύλλου, «Ο κόκκινος τρελός του Ονειροδρόμιου και άλλα έργα της περιόδου 1968-1975»
5/3 έως 5/4, εγκαίνια: 5 Μαρτίου, 19:00
Ρώμα 5
Τα έργα αυτά ―όπως γράφει ο επιμελητής Θανάσης Μουτσόπουλος στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση― πάνε σε όλες τις κατευθύνσεις και αφορούν όλες τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν. Έτσι, τα έργα της οραματικής τέχνης, όπου μετέχουν λίγοι αποκλειστικά, δεν απεικονίζουν, αλλά ανακαλύπτουν έναν χώρο όπου ορισμένοι προτιμούν να κατοικούν χωρίς κανόνες ή μέτρα και σταθμά, ή συγκεκριμένα θέματα, αλλά με μια εμφάνιση που τα εγκαθιδρύει εκεί που βρίσκονται ως απόλυτες και αποκλειστικές παρουσίες, που κυμαίνονται συνεχώς ανάμεσα στο πραγματικό και το μη πραγματικό, επεκτείνοντας έτσι και πλουτίζοντας την εμπειρία της ζωής μας.


Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
Δημήτρης Γέρος
6/3 έως 11/4, εγκαίνια: 6 Μαρτίου, 20.00-23:00
Ακαδημίας 6
Τριάντα ακουαρέλες σε χαρτί σε μικρά και μεγάλα μεγέθη, της παλαιότερης ζωγραφικής περιόδου του Δημήτρη Γέρου, του οποίου τα ασπρόμαυρα έργα που έδειξε προ τριετίας στην Αθήνα είχαν, ως συνήθως, προκαλέσει αίσθηση. Σε αυτήν τη σειρά έργων, ο Δημήτρης Γέρος επιμένει στον χρώμα και τον ρεαλισμό. Όπως γράφει ο Αμερικανός τεχνοκριτικός Dominique Nahas στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Δημήτρης Γέρος  δημιουργεί εικόνες που καθηλώνουν όλες μας τις αισθήσεις. Αυτή η εικονογραφία, με τη διαμεσολάβηση του τυχαίου και της ονειροπόλησης, είναι μια δύναμη ποιητική και συνάμα συμφιλιωτική».


The Breeder
«Construction site of exceptional feelings»
5 έως 28/3, εγκαίνια: 5 Μαρτίου, 20.00-22.00
Ιάσονος 45
Οι Agnieszka Polska, Νάνα Σαχίνη, Σοφία Στέβη, Constance Tenvik και Marianne Vlaschits, με την επιμέλεια της Σοφίας Στέβη/Fokidos, παρουσιάζουν έργα που πραγματεύονται, όπως λέει η επιμελήτρια και εικαστικός, την ανθρώπινη ύπαρξη, τον «Άλλο» και την διαφορετικότητα ως κατάσταση αλλά και ως ανάγκη της ανθρώπινης φύσης. Η έκθεση, όπως εξάλλου μαρτυρά και ο τίτλος της, με video, γλυπτά και ζωγραφική, είναι ένα εργοτάξιο εξαιρετικών αισθημάτων, τίτλος που έχει παρθεί από το σχεδόν 40χρονο περιοδικό «Οδός Πανός» του ποιητή Γιώργου Χρονά, που όσο λίγοι ασχολήθηκε με τα συναισθήματα και το βάθος που ψάχνουν ως φωλιά μέσα στους ανθρώπους και τα σώματά τους.


ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ
Horror Vacui, «Κενοτομίες»
7/3 έως 7/4, εγκαίνια: 7 Μαρτίου, 19.30
Προκοπίου Γκίνη 5, Καλύβια Αττικής
Σχέδια, ζωγραφικά έργα, βιντεοπροβολές και γλυπτά μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας παρουσιάζονται από την ομάδα Horror Vacui, που, όπως λέει και το όνομά της, αναζητεί την πρωτοτυπία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και με την έννοια του κενού. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέας Βούσουρας, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Σπυρούλη, Μάρθα Τσιάρα, ενώ το κείμενο έχει συνθέσει ο Ανδρέας Λυμπερόπουλος.


a.a
ntonopoulou.art
«Η ηχώ του χθες ως εικόνα του αύριο»
5/3 έως 11/4, εγκαίνια: 5 Μαρτίου, 19.00-22.00
Αριστοφάνους 20
Τέσσερις νέες εικαστικοί (Μυρτώ Βρατσάνου, Ελένη Ζερβού, Αθηνά Κουμπαρούλη και Ελπίδα Φραγκεσκίδου) επικεντρώνονται στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον αλλά και της προεκτάσεις αυτής της σχέσης στον νου και στην καρδιά.


TAF
Θάνος Τσιούσης, Αριστέα Χαρωνίτη, «Παρασκηνιακές αφηγήσεις / Λαμπερά σενάρια. Απεικονίσεις από δύο χαράκτες»
5 έως 20/3, εγκαίνια: 5 Μαρτίου, 20:00
Νορμανού 5
Χαρακτικά για την εσωτερική ζωή και την κρυμμένη ύπαρξη των μορφών που επιλέγει παρουσιάζει η Αριστέα Χαρωνίτη, ενώ ο Θάνος Τσιούσης παρουσιάζει ήρωες που συγκρούονται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, αισιοδοξίας και τετελεσμένου.


Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Ιάσονας Βενετσανόπουλος, «neo-mythical»
5/3 έως 4/4, εγκαίνια: 5 Μαρτίου, 19.30
Γλύκωνος 4
Δεκαπέντε ακρυλικά έργα σε καμβά παρουσιάζει ο Ιάσονας Βενετσανόπουλος, με μία ποπ διάθεση. Στην έκθεσή του, όπως λένε οι συντελεστές, χτίζει μια ατομική και συλλογική μυθολογία ως ασπίδα απέναντι στην… πολλή πραγματικότητα.


Art Prisma
«Μαύρο…»
6/3 έως 4/4
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς
Οι Κορνήλιος Γραμμένος, Γιάννης Ζιώγας, Βασίλης Γέρος, Γιώργος Kαζάζης, Φίλιππος Καλαμάρας, Ασπασία Μαστρογιάννη, Χριστίνα Σαραντοπούλου, Ξενοφώντας Σαχίνης, Παναγιώτης Σιάγκρης, Άγγελος Σκούρτης, Ράνια Σχορετσανίτη, Νίκος Τράνος, Μαριτάσα Τσιμπλάκη και Δημήτρης Φόρτσας καταπιάνονται με το αιώνιο χρώμα του «μη», του «όχι», μπαίνοντας στα έγκατα της ύπαρξης και ανακαλύπτοντας τον Μαλέβιτς και τον Αντόρνο, που αναζήτησαν ―και βρήκαν― τον τρόπο με τον οποίον η τραγικότητα της ύπαρξης ξεπερνάει την άρνηση διά της τέχνης.


Εικαστικός Κύκλος 
Sianti
«Έρως καλός»
6/3 έως 4/4, εγκαίνια: 6 Μαρτίου, 19.30
Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2
Η έκθεση «Έρως Καλός», που συνοδεύεται από το ομότιτλο λεύκωμα, αναδεικνύει μία άλλη πτυχή της ανθρώπινης υπόστασης: τον έρωτα ως κινητήρια δύναμη και «τέλεια ιδέα», όχι «εφήμερη πράξη». Στην αναζήτηση αυτού του ιδεώδους, 21 σύγχρονοι συγγραφείς λεκτικοποιούν τη διαδρομή που ξεκίνησαν οι 21 εικαστικοί της έκθεσης. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Αριστηνός, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Νάσος Βαγενάς, Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Μάρω Δούκα, Φίλιππος Δρακονταειδής, Γιώργος Μαρκόπουλος, Σάκης Σερέφας, Δήμητρα Χριστοδούλου, και οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αληθεινός, Μιχάλης Αρφαράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Γιάννης Μόραλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παύλος Σάμιος, Κώστας Σπυριούνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης.


Fokianou Art Space
Μαρία Μπουρμπού, «nude»
7 έως 28/3, εγκαίνια: 7 Μαρτίου, 19.00
Φωκιανού 24, 7ος όροφος
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Μαρίας Μπουρμπού επικεντρώνονται σε αυτό που ―ίσως πιο μεστά από πολλούς― είπε ο Γιώργος Χειμωνάς: άλλος τρόπος από το σώμα δεν υπάρχει. Η σειρά φωτογραφιών της Μπουρμπού μελετούν το ανθρώπινο σώμα, και μάλιστα στην απαλλαγμένη από… πολιτισμό εκδοχή του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης