Το Second Home στο Ανατολικό Χόλιγουντ είναι ένα πρότζεκτ προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας γενιάς. Εδώ, το οβάλ δωμάτιο

Από τους Baby Boomers στην Generation Z

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 245 των Νέων της Τέχνης (15 Ιουλίου 2019)

 

Κτίρια εκτυπωμένα από τρισδιάστατους εκτυπωτές, περίτεχνες οργανικές μορφές παραμετρικού σχεδιασμού με τη βοήθεια εξελιγμένων προγραμμάτων σχεδιασμού και αποικίες στη Σελήνη και στον Άρη κατασκευασμένες από ρομποτικούς γερανούς είναι κάποιες από τις δημοφιλέστερες απαντήσεις που θα λαμβάναμε στο δυνητικό ερώτημα «Πώς φαντάζεστε το μέλλον της αρχιτεκτονικής;». Η ουσία, όμως, δεν βρίσκεται στις τεχνολογικές εξελίξεις. Η αρχιτεκτονική έρχεται να καλύψει τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις του χρήστη για τον οποίο προορίζεται και αρκεί να δούμε πώς  αυτές έχουν μεταβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες ώστε να κατανοήσουμε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί μελλοντικά ο σχεδιασμός με όραμα.

Το αίθριο του Second Home

Οι γενιές Generation X (δηλαδή οι γεννημένοι μεταξύ 1965 και1982) και  Baby Βoomers (1946 έως1964) δουλεύουν ώς τα βαθιά γεράματα και κληροδοτούν περιουσία στους απογόνους τους. Λόγω των δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες μεγάλωσαν, επενδύουν σε ακίνητα για περισσότερη ασφάλεια με άξονα επιλογής την πολυτέλεια και το high-end design. Με την Generation Z (1996 έως σήμερα) να ξεπερνά σε αριθμό τα παιδιά της Χιλιετίας μέχρι το 2020, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτές είναι οι δύο γενιές που θα επηρεάσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα κτίρια. Οι Millennials (1977 έως 1995) έζησαν τη μετάβαση στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δυνατότητα πρόσβασης στην υψηλή τεχνολογία με χαμηλό κόστος. Είναι η γενιά που βιώνει τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις του καιρού μας, αδυνατεί να  αποταμιεύσει και ταξιδεύει συχνά, επιδιώκοντας να αποκομίσει νέες εμπειρίες.

 

Η αρχιτεκτονική στο άμεσο μέλλον αναμένεται να εστιάσει στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών και εξατομικευμέων υπηρεσιών για τον χρήστη. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι λογικό να επηρεάζουν τον σχεδιασμό, ο οποίος θα ενσωματώσει καινούργια υλικά και μεθόδους κατασκευής. Πάνω από όλα όμως, θα δημιουργήσουν την ανάγκη για νέες τυπολογίες κτιρίων που θα καλύψουν τις απαιτήσεις της νέας γενιάς

 

Η Generation Z είναι η πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε «έξυπνα» και ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το περιβάλλον. Έχει κριτική στάση απέναντι στα social media και την πολιτική, ενδιαφέρεται για το ήθος σε  υπηρεσίες και  προϊόντα κι έχει το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, είναι ακόμη πιο διεθνιστές από τους millennials και φτιάχνουν βαλίτσα πιο συχνά.

Second Home – λήψη από drone

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αρχιτεκτονική στο άμεσο μέλλον αναμένεται να εστιάσει στη δημιουργία νέων μοναδικών εμπειριών και υπηρεσιών για τον χρήστη. Στο δυτικό κόσμο, τα κτίρια μαζικού σχεδιασμού θα αρχίσουν να χάνουν έδαφος. Όμως ακόμη και αυτά (π.χ., τα all-inclusive ξενοδοχεία) θα προσφέρουν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες. Οι χρήστες θα γυρίσουν τις πλάτες τους στους κορεσμένους τουριστικούς προορισμούς που έχουν αλλοιωθεί από τον υπερτουρισμό και θα αναζητήσουν νέες διαδρομές όπου η αρχιτεκτονική θα είναι ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον με κτίρια βιώσιμα, κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά οικολογικά, με «ηθικό» DNA.

 

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι λογικό να επηρεάζουν την αρχιτεκτονική, η οποία θα ενσωματώσει καινούργια υλικά και μεθόδους κατασκευής. Πάνω από όλα όμως, θα δημιουργήσουν την ανάγκη για νέες τυπολογίες κτιρίων που θα καλύψουν τις απαιτήσεις της νέας γενιάς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Second Home που θα κατασκευαστεί σε έκταση 8.500 τ.μ. στο Ανατολικό Χόλιγουντ. Απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και θα φιλοξενεί περίπου 700 νέους σε 70 οβάλ αίθουσες γραφείων και συσκέψεων που θα περιβάλλονται από κήπους με πυκνή βλάστηση. Το campus θα λειτουργεί όπως μια πανεπιστημιούπολη, με χώρους εργασίας, ψυχαγωγίας και ανάπαυσης (καφέ, μπαρ, εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων κ.λπ.). Οι καμπύλες διάφανες επιφάνειες επιτρέπουν οπτικές φυγές 360°, δίνοντας στους εργαζόμενους την αίσθηση ότι δουλεύουν μέσα στη φύση, ενώ οι εσωτερικοί χώροι έχουν σχεδιαστεί ώστε να περνούν «σχεδόν απαρατήρητοι», όπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο SelgasCano που υπογράφει το εγχείρημα.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης