Το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, που είναι σε φάση ανάπλασης και ανανέωσης

Η επικαιρότητα με μια ματιά


Πόσο Ραφαήλ τραβά η καρδιά σου;

Πάνω από εκατό έργα του μετρ της Αναγέννησης περιλαμβάνει η έκθεση που μόλις άνοιξε στη Ρώμη, στις Scuderie del Quirinale, σε συνεργασία με το Μουσείο Ουφίτσι. Μόλις άνοιξε και μόλις έκλεισε βέβαια, αφού η ιταλική κυβέρνηση, εξαιτίας της τεράστιας εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, ζήτησε από όλα τα μουσεία να κλείσουν, ενώ στην Ιταλία 16 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση αυτή πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δημιουργιών του κάτω από μία στέγη και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του ζωγράφου. Όπως δηλώνουν οι επιμελητές της, Marzia Faietti και Matteo Lafranconi, η έκθεση δεν περιορίζεται στη συμβολή του στη ζωγραφική και δη στην καθοριστική παραμονή του στη Ρώμη, αλλά επιδιώκει να αναδείξει συνολικά τη (σύντομη αλλά εξαιρετικά γόνιμη) διαδρομή του. Άλλωστε, ο Rafaello υπήρξε επίσης αρχιτέκτονας, συλλέκτης και επικεφαλής των αρχαιοτήτων της αιώνιας πόλης. Κλείνουμε εισιτήρια τώρα.

 

Πάρε το δαυλό, μπες στα σπήλαια του Chauvet…

και απόλαυσε τέχνη από το 34.000 π.Χ. Λιοντάρια, μαμούθ, τάρανδοι, ρινόκεροι κι άλογα χαραγμένα με κόκκινη σκόνη στα βράχια «χορεύουν» στο τρεμάμενο φως, ενώ πιο κάτω βρίσκεις μπροστά σου ένα κρανίο αρκούδας. Όχι, δεν θα σε τρέχουμε στη νοτιοδυτική Γαλλία στο περίφημο σπήλαιο με τις παλαιολιθικές βραχογραφίες, το οποίο άλλωστε είναι κλειστό για το κοινό (λειτουργεί, βεβαίως, για επίσκεψη ακριβές αντίγραφό του). Το Google Arts & Culture σε ταξιδεύει στην Αυγή της τέχνης από την οθόνη του υπολογιστή και το κινητό σου, μέσα από βίντεο και τεχνολογία VR.

 

Περισσότερη τέχνη για ακόμη περισσότερο κοινό στο Ορσέ…

στοχεύει να φέρει το πρόγραμμα ανάπλασης που προγραμματίζεται στο παριζιάνικο ίδρυμα. Σε πρώτη φάση, ο τέταρτος όροφος του μουσείου θα μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης, ενώ θα δημιουργηθεί και διεθνές ερευνητικό κέντρο σε παρακείμενο κτίριο, στις όχθες του Σηκουάνα. Ακολούθως, το 2025-26 σχεδιάζεται να μεταφερθούν τα γραφεία από τη νοτιοδυτική πτέρυγα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού ώστε να μπορούν να εκτεθούν περισσότερα έργα από την ιμπρεσιονιστική και μεταϊμπρεσιονιστική συλλογή. Η ανάπλαση προωθείται χάρη σε μια ανώνυμη δωρεά 20 εκατομμυρίων ευρώ (από Αμερικανό χορηγό).

 

Ένας άγνωστος Dürer στο σφυρί

Το να βγαίνει ένα έργο του Γερμανού μετρ στην αγορά σημαίνει συναγερμό για τους παθιασμένους συλλέκτες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα άγνωστο έργο του κολοσσού της ευρωπαϊκής αναγέννησης, ελάχιστες δημιουργίες του οποίου βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια. Το εν λόγω σχέδιο, «Η Παναγία με το θείο βρέφος», διατίθεται από τον γνωστό Λονδρέζο ντίλερ Agnews και προέρχεται από αμερικανική συλλογή που δεν έχει κατονομαστεί, πιθανώς από τους απογόνους του αρχιτέκτονα JeanPaul Carlhian. Πρόκειται για μια σπουδή σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο για μία από τις πλέον εξαίσιες ακουαρέλες του Ντίρερ, την «Παναγία με μια πληθώρα ζώων» (1506). Την απόδοση του σχεδίου στον καλλιτέχνη έχει επιβεβαιώσει ο Christof Metzger, επιμελητής της πρόσφατης δημοφιλούς έκθεσης για τον Γερμανό μετρ στο Albertina της Βιέννης, καθώς φέρει το χαρακτηριστικό του μονόγραμμα.

 

Ελεύθερη η Fatos Irwen…

έπειτα από τρία και πλέον χρόνια στις τουρκικές φυλακές. Η Κούρδισσα καλλιτέχνιδα και δασκάλα συνελήφθη το 2016 ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε εσωτερική πτήση στην Τουρκία, ύστερα από κατηγορίες ανώνυμου μάρτυρα σχετικά με τη συμμετοχή της σε διαδήλωση το 2013. Σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης «Καλλιτέχνες σε κίνδυνο», κατηγορήθηκε για «αντίσταση κατά της αρχής, παράβαση του νόμου κατά των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, καθώς για προπαγάνδα υπέρ και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Η γεννημένη στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ Irwen ασχολείται με την περφόρμανς και τις εγκαταστάσεις, εστιάζοντας σε θέματα πολιτικών φύλου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης