«Μένουμε σπίτι» είναι το σύνθημα της ελληνικής κυβέρνησης για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού © AP Photo/Petros Giannakouris

Η επικαιρότητα με μια ματιά

AP Photo/Petros Giannakouris

Κλειστά λόγω κορονοϊού…

για τις επόμενες 15 ημέρες θέατρα, κινηματογράφοι και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Με ανακοίνωσή του, σήμερα Παρασκευή, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε απόφαση για κλείσιμο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους, το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνει ότι θα λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Το άδειο El Prado Museum στη Μαδρίτη © AP Photo/Bernat Armangue

Και στην Ισπανία

Με περισσότερα από 2.770 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 64 θανάτους στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, τα κρατικά μουσεία στη Μαδρίτη αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους έπειτα από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Ανάμεσά τους, τα Μουσεία Prado, Reina Sofia και Thyssen-Bornemisza. Στη Βαρκελώνη η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια θα δέχεται μόνο έως 1.000 επισκέπτες ταυτόχρονα, ενώ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης (Macba) παραμένει προς το παρόν ανοιχτό. Κανονικά δέχεται επισκέπτες το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο – εκτός κι αν υπάρξουν «ραγδαίες εξελίξεις».

 

© AP Photo/Bebeto Matthews

Ένα δάσος από φασματικά δέντρα…

θα ξεφυτρώσει το καλοκαίρι μέσα στο καταπράσινο Madison Square Park της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την εικαστική παρέμβαση Ghost Forest της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας για το περιβάλλον Maya Lin. Τριάντα με σαράντα ξεραμένοι κέδροι από το παραθαλάσσιο δάσος του New Jersey Pine Barrens, που πλήττεται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα μεταφυτευθούν στο πάρκο και οι επισκέπτες θα μπορούν να διασχίζουν την εγκατάσταση. Στόχος να αντιληφθεί το κοινό την καταστροφική επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Η Lin είναι ως επί το πλείστον γνωστή από το Μνημείο για τον Πόλεμο του Βιετνάμ στο National Mall της Ουάσινγκτον, που σχεδίασε ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια στο Γέιλ.

Ο Cecil Beaton σε ένα διάλειμμά του, όπου βοηθάει τη μαγείρισσά του, Masie Talbot, στο εξοχικό του στο Wiltshire Village του Broadchalke © AP Photo

Με τη λάμψη του Cecil Beaton

«Προσπάθησα να κάνω το έργο μου όσο το δυνατόν πιο φανταστικό και διασκεδαστικό», έγραφε ο διάσημος Βρετανός φωτογράφος. Εκατόν πενήντα εικόνες από τη χρυσή εποχή του παρουσιάζονται στη National Portrait Gallery του Λονδίνου. Στην έκθεση «Bright young things», που μόλις άνοιξε και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουνίου, «παρελαύνουν» οι glitterati της λονδρέζικης κοινωνίας των δεκαετιών του ’20 και του ’30. Ανάμεσά τους, κινηματογραφικοί αστέρες, κοσμικοί και καλλιτέχνες της εποχής, όπως οι Anna May Wong, Stephen Tennant και Rex Whistler. Δεν θα λείψουν όμως και φωτογραφίες που σπανίως παρουσιάζονται και vintage εικόνες με τα πρώτα του μοντέλα, τις αδελφές του Nancy και Baba. 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης