Perianth Hotel από τους K-studio © CLAUS BRECHENMACHER / REINER BAUMANN

Η αναβίωση του αθηναϊκού μοντερνισμού είναι εδώ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019) 

 

Σαράντα νέες μονάδες ξενοδοχειακού τύπου άνοιξαν στην Αθήνα μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ τουλάχιστον 20 επιβεβαιωμένα νέα έργα θα προσθέσουν άλλα 2.000 δωμάτια στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι λογικό πως λόγω έλλειψης διαθέσιμων οικοπέδων τα νεόδμητα κτίρια είναι ελάχιστα· γι’ αυτό έμπειροι και επίδοξοι νέοι ξενοδόχοι σκανάρουν εξονυχιστικά καθημερινά τις γειτονιές της πρωτεύουσας ώστε να εντοπίσουν κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με στόχο να τα ανακαινίσουν και να στεγάσουν την επιχείρησή τους. Δεδομένου ότι η ανακαίνιση και αναπαλαίωση νεοκλασικών κτισμάτων υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς πολεοδομικούς κανονισμούς, κτίρια κατασκευασμένα την εποχή του αθηναϊκού μοντερνισμού ελκύουν όλο και περισσότερο τους δυνητικούς αγοραστές.

Ο μοντερνισμός στην Αθήνα σήμερα ξαναζεί μέσα από τις δεκάδες μικρές νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Αν αυτή η αναβίωση αποτελεί μια απλή τάση με vintage πρόσημο, μια εφήμερη ξενόφερτη διάθεση για αντίθεση στο μεταμοντέρνο ή ένα πραγματικό κύμα ελληνικού νεομοντερνισμού θα το κρίνει η ιστορία

Η δεκαετία του ’30 και η περίοδος του 1950-1967 αποτελούν τα χρόνια που το κέντρο της Αθήνας ουσιαστικά ανοικοδομήθηκε από Έλληνες αρχιτέκτονες, των οποίων τα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, αποτελούν το μοντερνιστικό σύνολο. Εξαιρετικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής αυτού του ύφους αποτελούν το Ωδείο Αθηνών του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Walter Gropius στη Bαϊμάρη ― μάλιστα, μέχρι πριν από λίγες ημέρες στο εμβληματικό κτίριο, που έχει φιλοξενήσει κατά διαστήματα σημαντικές διοργανώσεις τέχνης, παρουσιαζόταν έκθεση για τη διαδρομή του ιστορικού αρχιτέκτονα. Έργο αναφοράς αποτελεί επίσης η Μπλε Πολυκατοικία στα Εξάρχεια του Κυριάκου Παναγιωτάκου, ένα συγκρότημα δύο χωριστών πολυκατοικιών με ανεξάρτητες εισόδους που επικοινωνούν μόνο στο υπόγειο. Η ελληνική αρχιτεκτονική αυτής της περιόδου απογειώθηκε μέσα από την ποιητική παραδοσιοκρατία του Πικιώνη, τον τοποκεντρικό ρασιοναλισμό του Άρη Κωνσταντινίδη και το καθαρό και λιτό λεξιλόγιο του Bαλσαμάκη.

Perianth Hotel από τους K-studio © CLAUS BRECHENMACHER / REINER BAUMANN

Πώς, όμως, αναβιώνει σήμερα o μοντερνισμός στην Αθήνα; Mέσα από τις δεκάδες μικρές νέες μονάδες ξενοδοχειακού τύπου που ξεφυτρώνουν στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Πείτε τις όπως θέλετε: micro-hotels, bed & breakfast ή boutique hotels. Πέρα από το κοινό χαρακτηριστικό τους, δηλαδή το σχετικά μικρό μέγεθος, στεγάζονται σε παλιά κτίρια, ανακαινισμένα (περισσότερο ή λιγότερο εύστοχα) στο πνεύμα της εποχής κατά την οποία πρωτοκατασκευάστηκαν. Αν αυτή η αναβίωση αποτελεί μια απλή τάση με vintage πρόσημο, μια εφήμερη ξενόφερτη διάθεση για αντίθεση στο μεταμοντέρνο  ή ένα πραγματικό κύμα ελληνικού νεομοντερνισμού θα το κρίνει η ιστορία. Προς το παρόν, εσείς μπορείτε να πάρετε μια γεύση, τον καφέ σας ή και ένα δωμάτιο για διαμονή σε χώρους όπως τα Home & Poetry, Perianth, Alice Inn Athens, 18 Micon Str., The Zillers, The Artist Athens, InnAthens, V1935.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης