Η κάρτα μέλους του Artory εξασφαλίζει την ανωνυμία των συλλεκτών

Online αγορά της τέχνης (μέρος δεύτερο): Artory, το Spotify της τέχνης (;)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 246 των Νέων της Τέχνης (15 Σεπτεμβρίου 2019) 

 

Το 2016, ο Nanne Dekking παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου στους Sotheby’s για να ιδρύσει το Artory (www.artory.com), μία online βάση δεδομένων για έργα τέχνης. Σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια από διεθνείς επενδυτές και το φιλόδοξο σχέδιο να αποτελέσει μία παγκόσμια πηγή πληροφοριών για την αυθεντικότητα, την προέλευση και την αξία των έργων τέχνης δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά. Εάν το εγχείρημα πετύχει, θα πρόκειται για μία μοναδική πλατφόρμα με πληροφορίες από τα αρχεία μουσείων, γκαλερί, εμπόρων, οίκων δημοπρασιών, καλλιτεχνών και συλλεκτών που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται πλέον οι συναλλαγές, προσφέροντας απόλυτη διαφάνεια για το status ενός έργου και συγκεντρώνοντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που καθορίζουν την αξία του.

Francis Criss, Melancholy interlude, 1939. Πωλήθηκε από τους Christie’s το 2018 για $348.500 στη δημοπρασία της συλλογής Ebsworth, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά με τεχνολογία blockchain από το Artory

Πώς λειτουργεί

Όταν ένα έργο ή συλλεκτικό αντικείμενο πωλείται, ο καλλιτέχνης, η γκαλερί ή ο οίκος δημοπρασιών δημιουργεί ένα αρχείο στη βάση δεδομένων με όλες τις πληροφορίες οι οποίες ελέγχονται και κρυπτογραφούνται με τεχνολογία blockchain παραμένοντας αδιάβλητες. Στη συνέχεια, ο αγοραστής αποκτά μία κάρτα μέλους (registration card) και αποκτά ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας και ιδιοκτησίας για το έργο, παραμένοντας όμως ανώνυμος τόσο για το Artory όσο και για το κοινό. Ένας συλλέκτης, λοιπόν, μπορεί να έχει τη δική του βάση δεδομένων για όλα τα έργα του. Σε περίπτωση μεταπώλησης ή εκτίμησης της αξίας, τα δεδομένα είναι προσβάσιμα σε όποιον επιθυμεί. Το Artory προσκαλεί όλους τους πωλητές έργων να τα καταγράψουν στην πλατφόρμα και να εκδώσουν κάρτες μέλους στους πελάτες τους προσφέροντας το αντίστοιχο πιστοποιητικό που θα τα ακολουθεί για πάντα. Η πλαστογραφία φαντάζει παρελθόν με μια τέτοια εφαρμογή καθώς όλα τα δεδομένα, διασταυρωμένα από ανεξάρτητους φορείς, μουσεία και συλλογές, θα είναι αδιάβλητα και προστατευμένα από hackers.

Το Artory προσκαλεί τους πωλητές έργων να τα καταγράψουν στην πλατφόρμα και να εκδώσουν κάρτες μέλους στους πελάτες τους προσφέροντας το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Η πλαστογραφία φαντάζει παρελθόν με μια τέτοια εφαρμογή καθώς όλα τα δεδομένα, διασταυρωμένα από ανεξάρτητους φορείς, μουσεία και συλλογές, θα είναι αδιάβλητα και προστατευμένα από hackers

Υπάρχουν, φυσικά, αρκετά ερωτήματα ακόμα να απαντηθούν για τη χρηστικότητα της βάσης, τον μονοπωλιακό έλεγχο της πληροφορίας και κατά πόσον θα πειστούν οι ντήλερ, οι φορείς και οι συλλέκτες να παραχωρήσουν τα πολύτιμα αρχεία τους. Ο Dekking, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Artory, που είναι πλέον πρόεδρος και του TEFAF, εμφανίζεται αισιόδοξος: «Οι άνθρωποι αισθάνονται πάντα απειλή από την καινοτομία, ειδικά στην αγορά της τέχνης. Έχοντας παρουσία πολλά χρόνια στο εμπόριο, διαπίστωνα πάντα με έκπληξη ότι οι σχέσεις βασίζονταν στην εμπιστοσύνη και όχι στα δεδομένα και στις αποδείξεις. Κάθε έργο συνοδεύεται από δεδομένα που καθορίζουν την αξία του: από πρακτικές πληροφορίες για το υλικό και τις διαστάσεις έως τη βιβλιογραφία, αλλά και συγκριτικά στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε αρχεία. Στην αγορά της τέχνης, σήμερα, αυτό που συμβαίνει είναι οτι κάποιοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους αγοραστές και κερδίζουν υπερβολικά. Αυτό που δημιουργούμε είναι μια παγκόσμια βάση πληροφορίας. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα έργα είναι αυθεντικά, το 99% των αγοραστών δεν ξεπλένει χρήματα και το 95% των πληροφοριών που δίνουν οι πωλητές είναι ακριβείς, γιατί να φοβόμαστε όλα να είναι δημόσια όταν μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα;» δήλωσε στον Observer.

© Namecoin / Flickr

Τον περασμένο Μάρτιο, το Artory αγόρασε το Auction Club, μία online data base 22 εκατομμυρίων αρχείων πωλήσεων από 4.000 οίκους δημοπρασιών, προσθέτοντας έτσι στη βάση του πολύτιμα δεδομένα από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα. «Δεν φτιάχνουμε απλά μια λίστα με τιμές πωλήσεων όπως το Artnet. Χτίζουμε μια εύχρηστη πλατφόρμα με πληροφορίες σε βάθος πίσω από κάθε έργο. Το προϊόν έχει να κάνει με την αξιοπιστία των  δεδομένων και αυτό χρειάζεται χρόνο και χρήμα», δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα. Ένας από τους βασικούς επενδυτές του πρότζεκτ είναι ο David Williams, μεγαλομέτοχος του Spotify, ο οποίος σημειώνει ότι «Το Artory θα κάνει κατά κάποιο τρόπο για την αγορά της τέχνης αυτό που έκανε το Spotify επαναπροσδιορίζοντας τη μουσική βιομηχανία. Θα προσφέρει στους αγοραστές αξιόπιστη και συγκεντρωμένη πληροφορία για να επιλέγουν εύκολα τι θα κάνουν δικό τους».

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης