Banksy, Devolved Parliament. Εκτίμηση £1,5-2 εκατ. Τιμή πώλησης: £9,87 εκατ. © Sotheby’s, Λονδίνο, 3 Οκτωβρίου 2019

Παίζοντας τον συλλέκτη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 248 των Νέων της Τέχνης (15 Ιανουαρίου 2020) 

 

Αν σας ιντριγκάρει το χρηματιστήριο της τέχνης, δεν χρειάζεται να έχετε απαραίτητα την οικονομική δυνατότητα για να «συμμετάσχετε» σε μια δημοπρασία. Μπορείτε πλέον να το επιχειρήσετε εικονικά μέσα από διάφορες online εφαρμογές, να αποκτήσετε εμπειρία και να τεστάρετε τις γνώσεις και το ένστικτό σας με βάση πραγματικά δεδομένα.

Το AMM Fantasy Art Collecting Game (fantasy.artmarketmonitor.com) είναι ένα παιχνίδι σχεδιασμένο από το Art Market Monitor, μία ιστοσελίδα με πληροφορίες και αναλύσεις για τον κλάδο. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει εγγραφή, να αποκτήσει ένα όνομα χρήστη και ένα εικονικό ποσό μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να ξοδέψει για τις αγορές του. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει κανείς πραγματικά έργα που παρουσιάζονται σε δημοπρασίες και ο κανόνας είναι ότι τα αγοράζει στην χαμηλότερη τιμή εκτίμησης. Υπάρχει απευθείας σύνδεση με τις ιστοσελίδες των οίκων δημοπρασιών, λεπτομερείς πληροφορίες για τα έργα και, συχνά αναλύσεις, παλαιότερα αποτελέσματα κ.λπ.

Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το ArtForecaster και το AMM Fantasy Art Collecting Game σας βάζουν εικονικά στο παιχνίδι των δημοπρασιών για να τεστάρετε τις γνώσεις και το ένστικτό σας με βάση πραγματικά δεδομένα

Μόλις οι δημοπρασίες πραγματοποιηθούν, η εφαρμογή υπολογίζει την αξία της συλλογής με βάση τη διαφορά της εκτίμησης και την τιμή πώλησης, χωρίς τις προμήθειες του δημοπράτη. Η στρατηγική είναι να εντοπίσει κανείς τα έργα που εκτιμά ότι θα πετύχουν τιμές μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις αυξάνοντας έτσι την αξία της συλλογής του. Ο παίκτης, ανάλογα με το σκορ του, παίρνει μία κατάταξη σε κάθε δημοπρασία. Υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς τη συλλογή του κάθε συμμετέχοντα με τα έργα, τα κέρδη και τα συνολικά χρήματα που ξόδεψε. Μπορείτε να προσκαλέσετε τους φίλους σας να συμμετέχουν και να συναγωνιστείτε αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις εκτιμήσεις και το ένστικτό σας για την αγορά. Οι κερδισμένοι παίρνουν βραβεία που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε επόμενες δημοπρασίες.

AMM Fantasy Art Collecting Game © Art Market Monitor

Το ArtForecaster (artforecaster.com) είναι μία πλατφόρμα που προσφέρεται από το ArtTactic. Από το 2014 διοργανώνει online διαγωνισμούς προβλέψεων αποτελεσμάτων των επερχόμενων δημοπρασιών. Οι 100 πιο δραστήριοι παίκτες έχουν κάνει πάνω από 25.000 προβλέψεις για έργα τέχνης μόνο στους τελευταίους 12 μήνες! Οι διαγωνισμοί προσελκύουν επαγγελματίες του κλάδου, όπως συμβούλους τέχνης, εκτιμητές, ντίλερ και συλλέκτες. Πέρα από αυτούς, όμως, συμμετέχουν και απλοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι το βλέπουν σαν μια ευκαιρία εξοικείωσης με τα έργα, τους μηχανισμούς και τις αξίες τους.
Παράλληλα, το ArtTactic προσφέρει –επί πληρωμή– διαδικτυακά μαθήματα για την αγορά της τέχνης και αναλύσεις που υποβοηθούν τις αποφάσεις των διαγωνιζομένων και τους προετοιμάζουν για τις προβλέψεις τους, αλλά και την πραγματική δράση. Οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί, να δημιουργήσει ένα ψευδώνυμο και να παίξει σε ένα auction quiz για σύγχρονη ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, έργα σε χαρτί και prints. Καλείται να προβλέψει το εύρος τιμής στο οποίο πιστεύει ότι θα κινηθούν μια σειρά από έργα σε μια σημαντική διεθνή δημοπρασία.

Andy Warhol, Muhammad Ali. Εκτίμηση: $4-6 εκατ. Τιμή πώλησης: $10.036 εκατ. © Christie’s, Νέα Υόρκη, 13 Νοεμβρίου 2019

Μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ανάλογα με τις επιτυχείς ή όχι προβλέψεις, ο διαγωνιζόμενος βαθμολογείται και κατατάσσεται σε μία σειρά. Μπορεί να δει στο προφίλ του τα αποτελέσματά του ανά διαγωνισμό, είδος τέχνης και σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες. Η συνολική του αξιολόγηση (από το 1 έως το 100) τον κατατάσσει σε μία από τις 14 βαθμίδες που κλιμακώνονται από Enthusiast και Junior Researcher σε Art Market Guru και Art Market Legend. Πάντως για να διατηρήσει κάποιος το σκορ του πρέπει να είναι ενεργός παίκτης. Μπορεί, επίσης, να κερδίσει διάφορα προνόμια όπως δωρεάν αναφορές από το ArtTactic.

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης