«Παγώνουν» Manifesta, RIBOCA και Dak’Art, στο διαδίκτυο η Μπιενάλε του Σίδνεϊ

Είχε προγραμματιστεί να σηκώσει αυλαία στις 7 Ιουνίου· πλέον, οι συντελεστές της σκέφτονται μελλοντικές ημερομηνίες. Η μοναδική νομαδική μπιενάλε σύγχρονης τέχνης του κόσμου, η Manifesta, προετοιμαζόταν για τη Μασσαλία, αλλά η πανδημία του κορονοϊού την πρόλαβε και αυτή. Με τίτλο «Traits d’union.s», η διοργάνωση, στη 13η έκδοσή της (είχε ξεκινήσει το 1996 από το Ρότερνταμ) εξακολουθεί να παρεμβαίνει στις πόλεις του κόσμου, θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στη Γαλλία, στο Musée d’Histoire de Marseille και το Musée Cantini, σε ακόμη μία προσπάθεια να αφήσει το αποτύπωμά της σε μία πόλη του πλανήτη και στην τοπική κοινωνία, με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, το ίδιο συμβαίνει με τη δεύτερη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγας της Λεττονίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Με τη χώρα να έχει περισσότερα από 110 κρούσματα, η αναβολή της διοργάνωσης κατέστη ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη. Οι διοργανωτές αναζητούν τρόπους παρουσίασης της έκθεσης, κάτι που τους προκαλεί, έτσι κι αλλιώς, σκέψεις για την επόμενη μέρα του τρόπου σχεδιασμού προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, και η Dak’Art της Σενεγάλης «παγώνει». Η 14η έκδοσή της, που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου εώς τις 28 Ιουνίου, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, με τη χώρα προσώρας να μαστίζεται από περίπου 50 περιστατικά προσβεβλημένων από τον κορονοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, η Μπιενάλε του Σίδνεϊ, από σήμερα 24 Μαρτίου, προχωρεί σε κάτι πιο δραστικό. Ενώ έτρεχε από τις 14 Μαρτίου και προβλεπόταν να συνεχιστεί ώς 8 Ιουνίου, αποφάσισε να συνεχίσει στο διαδίκτυο και στο Google Arts & Culture σε μία «virtual έκδοση». Τα 700 έργα των 101 καλλιτεχνών και ομάδων θα παρουσιάζονται πλέον σε εικονικούς περιπάτους και περιηγήσεις, podcasts, διαδραστικές συναντήσεις και online αγορές έργων. Υπενθυμίζουμε ότι η φετινή Μπιενάλε του Σίδνεϊ, με τίτλο «Nirin», πραγματεύεται την κλιματική αλλαγή αλλά και τη ζωή των αυτοχθόνων της Αυστραλίας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης