Paul Kasmin, «αντίο» στον γκαλερίστα που άλλαξε το Τσέλσι

Την περασμένη Δευτέρα, πιθανόν από καρκίνο, έφυγε από τη ζωή ο διάσημος ―γεννημένος στο Λονδίνο το 1960― Νεοϋορκέζος γκαλερίστας Paul Kasmin, ο άνθρωπος που διαμόρφωσε τη σύγχρονη εικαστική σκηνή της αμερικανικής μητρόπολης, μετατρέποντας το Τσέλσι σε κόμβο τεχνών.

Γιος του John Kasmin, Λονδρέζου εμπόρου και συλλέκτη έργων τέχνης, εκείνου που παρουσίασε την πρώτη ατομική έκθεση του David Hockney και απογείωσε τις πωλήσεις του Francis Bacon, ο Paul Kasmin δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη μοίρα αυτήν. Ο πατέρας του ήταν εκείνος που τον σύστησε, όταν εκείνος ήταν 10 ετών, στη μαγεία της Νέας Υόρκης και των ατελιέ των μεγάλων καλλιτεχνών ―συμπεριλαμβανομένου του Andy Warlhol― της δεκαετίας του ’70.

Self-portrait @ Paul Kasmin Gallery

Έως σήμερα, κατάφερε να μετατρέψει την γκαλερί του ―έναν τεράστιο χώρο πάνω από 3.000 τ.μ. και με κήπο γλυπτών στον τελευταίο όροφο― σε κεντρικό σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών που διαμορφώνουν το εικαστικό πρόσωπο της Νέας Υόρκης και πέραν αυτής. Η γκαλερί του εκπροσωπεί ονόματα όπως των Constanin Brancusi, Max Ernst, Stuart Davis, Lee Krasner και Robert Motherwell, παράλληλα με τους Walton Ford, Bosco Sodi, James Nares, Bernar Venet, Judith Bernstein, των οποίων την καριέρα απογείωσε. Ήταν ο πρώτος που παρουσίασε στις ΗΠΑ έργα του ντουέτου Les Lalanne, στους οποίους είχε ιδιαίτερη αδυναμία, και εξαιτίας της αγάπης τους στα ζώα.

Άποψη από τον Κήπο των Γλυπτών της γκαλερί. Σε πρώτο πλάνο, έργο του Robert Indiana @ Shutterstock

Όπως ανακοίνωσε η γκαλερί του, ο Paul Kasmin ήταν εκείνος που επέβλεπε όλα όσα είχαν να κάνουν με την επιχείρησή του και ποτέ δεν έπαψε να έχει όρεξη και φιλοδοξίες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ενέτεινε το πάθος του για τη φωτογραφία, απαθανατίζοντας την οικογένεια, τους φίλους, του καλλιτέχνες και το προσωπικό της γκαλερί, δημιουργώντας έτσι ένα συλλογικό πορτρέτο της καλλιτεχνικής του κοινότητας.

Η εξωτερική όψη της γκαλερί

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης