Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου με «επέκταση του φεστιβαλικού ίχνους»

Πάνω από 1.400 καλλιτέχνες, από περισσότερες από 30 χώρες, περίπου 70 εκδηλώσεις και 40 πρεμιέρες και νέες παραγωγές. Σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη στην 65χρονη διαδρομή του θεσμού, η νέα καλλιτεχνική διευθύντριά του Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας μέσω διαδικτύου, από τους άδειους χώρους της Πειραιώς 260, τους άξονες του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην αρχική του σύλληψη και με την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί με ασφάλεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ανθρωπότητα διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αγωνίζεται να επιβιώσει από την πανδημία, μετρώντας ήδη χιλιάδες θύματα. Η πραγματικότητα, όπως την ξέραμε, άλλαξε για όλους μας» ανάφερε ξεκινώντας για να συνεχίσει: «Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από το κλείσιμο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισμού και, μέρα με τη μέρα, αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η επαφή με τη ζωντανή Τέχνη στη ζωή μας. {…} Σκέφτεται κανείς πώς θα είναι άραγε η κοινωνία μας μετά από αυτή την κρίση και πόσο πολύτιμη θα είναι η καλλιτεχνική της αντανάκλαση μέσα από την οξυδέρκεια και την ευαισθησία των δημιουργών. Η παρουσία ενός διεθνούς Φεστιβάλ θα είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη μας αλλά και υποχρέωσή μας».

Ως βασικό μέλημα ιεράρχησε την «επέκταση του φεστιβαλικού ίχνους και την εμβάθυνση σε αυτό»: την επέκταση στα είδη τέχνης, τη διεύρυνση του κοινού, όπως και την εμβάθυνση της εμπλοκής των θεατών στη φεστιβαλική εμπειρία.

Αναγνωρίζοντας ότι φέτος το πρόγραμμα, λόγω των συνθηκών, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί όπως το σχεδίαζαν επί 7 μήνες με τους συνεργάτες της, δήλωσε ότι εργάζονται για τον επανασχεδιασμό του, «με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», ενώ άφησε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εκδηλώσεων.

Εικαστικά με Takis και outset

Μια καινούργια διετής συνέργια για τα εικαστικά, από κοινού με τον οργανισμό outset. Greece (που χρηματοδοτείται από τον ΝΕΟΝ), στην Πειραιώς 260. Όπως δηλώνει και ο τίτλος The Commission, πρόκειται για ανάθεση με στόχο τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου στον συγκεκριμένο χώρο. Την επιμέλεια υπογράφει η Γαλήνη Νόττι, ενώ το όνομα του καλλιτέχνη περιμένουμε να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Λίγους μήνες από τον θάνατο του Takis, το φεστιβάλ μάς καλεί να αφουγκραστούμε τη συνομιλία της αρχέγονης κίνησης και του ήχου με το αττικό τοπίο μέσα από τρία εμβληματικά γλυπτά του.

Στο προαύλιο του Ηρωδείου αναμένονται δύο από τα «Αιολικά» του (1984 και 1989) και το υποβλητικό Gong (1984), ο ήχος του οποίου ανακαλεί τους αλλοτινούς ήχους του γκονγκ στην έναρξη των παραστάσεων.

Αγαπημένα ονόματα και νέες γνωριμίες στην Πειραιώς 260

Δημιουργοί που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ο Ρώσος Κιρίλ Σερεμπρένικοφ (με τις «Νεκρές ψυχές», έργο που βασίζεται στην ομώνυμη σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ) και ο Γερμανός Christopher Rüping (με τη βραβευμένη δεκάωρη παράσταση «Η πόλη του Διονύσου»), αλλά και παλιοί αγαπημένοι γνώριμοι (Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Τόμας Οστερμάιερ, Rimini Protokoll, Μαγκί Μαρέν) συνθέτουν τις δύο κατευθύνσεις για το ξένο ρεπερτόριο στο θέατρο και στον χορό.

Παραστάσεις που επιλέχθηκαν από τις σκηνές του κόσμου, από τη Χιλή ώς τη Γαλλία, από την Πολωνία ως το Ισραήλ, από τη Βραζιλία ώς τη Ρωσία και ξεδιπλώνουν ιστορίες που μιλούν για την ερωτική ορμή, για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, για φόνους πάθους και για αρχαίους μύθους.

Από το θεατρικό καλεντάρι δεν λείπουν φυσικά και σημαντικά εγχώρια ονόματα. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου με τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου μάς καλεί να ανακαλύψουμε «τη μυσταγωγία του απόλυτου παιχνιδιού και τη χαρά του καθαρού θεάτρου», ενώ ο Νίκος Καραθάνος ανεβάζει «Το κουκλόσπιτο» του Ίψεν σαν να εκπέμπεται από ραδιοφωνικό σταθμό.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της νέας ενότητας «Πρόλογος», μισή ώρα πριν από τις πρεμιέρες, θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θα μας ξεναγούν στο σύμπαν κάθε παραγωγής, ενώ μετά τις παραστάσεις οι δημιουργοί θα συζητούν με το κοινό στην ενότητα Έξοδος.

Τη δική τους θέση στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260 βρίσκουν η πειραματική και ηλεκτρονική μουσική με σαφή στόχευση να καλλιεργηθούν δεσμοί με το νεανικό κοινό και να διευρυνθεί το άνοιγμα του διαλόγου στο πλαίσιο της σύγχρονης μουσικής. Εδώ αναμένεται και ο κύκλος Layers of Street, ένα αφιέρωμα στο hip hop και τη street κουλτούρα.

Αρχαίο δράμα και μουσικό θέατρο στην Επίδαυρο

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αναλαμβάνει να συστήσει στο ευρύ κοινό τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, τη μόνη μαρτυρία που έχουμε σε δραματικό έργο για το πώς έγινε ο Απόλλωνας θεός της Μουσικής, ενώ ο Άρης Μπινιάρης για τη δεύτερη εμφάνισή του στο αργολικό θέατρο συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία με όχημα τη μουσική με τον «Προμηθέα Δεσμώτη».

Οι «Ιχνευτές» του Μιχαήλ Μαρμαρινού © Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τη «Λυσιστράτη», με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο να δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο, ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αναμετρηθεί σκηνοθετικά με τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Η Μικρή Επίδαυρος αφιερώνεται στη μουσική και το μουσικό θέατρο, με συναυλίες και παραστάσεις που αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα της μουσικής και περφόρμανς που διασχίζουν τα είδη του πειραματικού θεάματος.

Περισσότερη σύγχρονη μουσική στο Ηρώδειο

Η κλασική μουσική, οι μεγάλες ορχήστρες και η όπερα έχουν πάντα τη θέση τους στο ρωμαϊκό ωδείο, με τη βέλγικη ομάδα Les Ballets C de la B του Αλέν Πλατέλ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα της Δρέσδης και τον σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ να αναμένονται στην ορχήστρα του.

Στο Ηρώδειο όμως φέτος ενισχύεται έντονα η σύγχρονη μουσική δημιουργία, με την τζαζ, μάλιστα, να αποκτά ένα συγκροτημένο κύκλο συναντήσεων. Κρατάμε στην ατζέντα μας ονόματα όπως Wynton Marsalis, Jan Garbarek, Max Richter, Nils Frahm, Μόνικα και αδημονούμε για την ώρα που θα βρεθούμε ξανά στις μαρμάρινες κερκίδες του. 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης