© Steve Parsons/PA Wire

To 2021 o Jeff Koons στην Ύδρα

Για το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς μετατίθεται μια από τις πιο ηχηρές εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού: αυτή του Jeff Koons στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα παλαιά σφαγεία της Ύδρας.

Εντωμεταξύ, ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης έστειλε πριν από λίγες ημέρες μήνυμα συμπαράστασης στην Ιταλία, που μετρά χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό. Μέσα από το In touch, το blog που δημιούργησε στην ιστοσελίδα του το Palazzo Strozzi (www.palazzostrozzi.org/) της Φλωρεντίας ώστε να κρατήσει ανοιχτό διάλογο με το κοινό του μέσα από τη γλώσσα της τέχνης, ο Koons δήλωσε την πεποίθησή του στην «τεράστια δύναμη» των ανθρώπων και εξήρε την προσφορά της γείτονος στον πολιτισμό. 

Στο σχετικό βίντεο αναφέρει συγκεκριμένα: «Ξέρω ότι η Ιταλία περνά δύσκολα αυτήν τη στιγμή και έχετε τεράστια δύναμη και είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τον κορωνοϊό και τελικά θα μπορέσετε να νικήσετε τον ιό. Η Ιταλία είναι μια εκπληκτική χώρα και ως άνθρωποι έχετε περάσει τόσα πολλά και θα νικήσετε τον ιό. Στο πεδίο του πολιτισμού, ολόκληρος ο κόσμος είναι ευγνώμων για όλα όσα μας δώσατε. Και στο μέλλον το Palazzo Strozzi και όλα τα άλλα θαυμάσια ιταλικά ιδρύματα θα είναι επίσης σε θέση να δώσουν στην ανθρωπότητα ένα φως, μια κατεύθυνση στην οποία θα μπορέσουμε να βρούμε το δρόμο μας στο μέλλον. Σ’ ευχαριστούμε, λοιπόν, Ιταλία για όλα όσα έχεις συνεισφέρει στον πολιτισμό. Σ’ ευχαριστώ Palazzo Strozzi. Ανυπομονώ για το μέλλον του μουσείου σας. Ιταλία, μπορείς να τα καταφέρεις!».

Εάν η κατάσταση το επιτρέψει, το φλωρεντινό ίδρυμα προγραμματίζει για το φθινόπωρο το μεγαλύτερο αφιέρωμα στη δουλειά του καλλιτέχνη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με τίτλο «Jeff Koons. Shine», η έκθεση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μουσείου, εστιάζει στην έννοια της λάμψης «από το λαμπρό στο λαμπερό και από το είναι στο φαίνεσθαι: ένα διφορούμενο παιχνίδι το οποίο χαρακτηρίζει το έργο του Koons καθώς χρησιμοποιεί υλικά και αντικείμενα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σχέση μας με την καθημερινή πραγματικότητα και με την ίδια την έννοια ενός έργου τέχνης».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης