Street performance την εποχή του κορονοϊού, στη γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα © AP Photo/Petr David Josek

Η επικαιρότητα με μια ματιά

Απόλαυσε την τέχνη με το πάσο σου

Παραχώρηση MOMus

Είκοσι επτά δευτερόλεπτα, τόσο χρόνο αφιερώνουμε σ’ ένα έργο τέχνης στα μουσεία σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2017. Η Slow Art Day λοιπόν επιστρέφει και φέτος διεθνώς, αλλά και στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, για να διευρύνει το διάστημα θέασης σε… ρυθμούς χελώνας. Όσοι μπείτε στον χορό της, στις 4 και 5 Απριλίου, μέσω διαδικτύου, θα μελετήσετε πέντε έργα τέχνης αφιερώνοντας τουλάχιστον 10 λεπτά στο καθένα, ώστε μετά να συζητήσετε διαδικτυακά την εμπειρία. Το πρωί του Σαββάτου οι συμμετέχοντες θα λάβουν φωτογραφίες από τις συλλογές του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Κυριακή από την έκθεση «Τίμιοι παράνομοι. Πρόσωπο-Ελευθερία-Σιωπή» του MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Οι συζητήσεις θα «τρέξουν» το απόγευμα της κάθε μέρας (στις 18:00 – 20:00). Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 15:00. Για πληροφορίες: reception.photography@momus.gr, reception.experimental@momus.gr και 2310 566 716.

Στη Στέγη και το Μέγαρο ψηφιακά

Ευριπίδη, «Βάκχες», σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη @ Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η sold out συνάντηση με τις Guerilla Girls και το διήμερο Crafting the future με πάνελ για τη βιωσιμότητα στη μόδα και το ντιζάιν, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ομιλίες που έδωσαν οι ομότιμοι καθηγητές κλασικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης (για την Αρχαία Μεσσήνη) και Βασίλειος Λαμπρινουδάκης (για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου) στο Μέγαρο Μουσικής. Και φυσικά συναυλίες και παραστάσεις από το αρχείο των δύο φορέων είναι πλέον προσβάσιμα διαδικτυακά. Ανακαλύψτε από τις 3 Απριλίου τι παίζει το πρόγραμμα στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης και από τις 4 Απριλίου στη διαδικτυακή σκηνή του Μεγάρου Μουσικής.

Παράταση στην προθεσμία για το πρόγραμμα της Artworks

Έως τις 26 Απριλίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το 3ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program), καθώς η ημερομηνία παρατάθηκε, λόγων των ειδικών συνθηκών, κατά ένα εικοσαήμερο. Το πρόγραμμα θα βραβεύσει και φέτος 80 άτομα που δραστηριοποιούνται στις εικαστικές τέχνες, την κινούμενη εικόνα, τον χορό ή την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων. Θα διαρκέσει 8 μήνες (Σεπτέμβριος 2020 – Μάιος 2021), ενώ ο καθένας από τους διακριθέντες θα λάβει χρηματικό βραβείο 8.000 ευρώ και θα μπορεί να συμμετέχει σε σεμινάρια, εργαστήρια, masterclasses κ.ά. Περισσότερα στο https://www.art-works.gr/

stayCOMICDOM Ραντεβού τον Σεπτέμβρη αλλά και σύντομα online

Για τις 4-6 Σεπτεμβρίου μετατίθεται η καθιερωμένη συνάντηση για την 9η τέχνη, το επετειακό φέτος Comicdom Con Athens. Στις 10-12 Απριλίου, πάντως, οι διοργανωτές σχεδιάζουν διαδικτυακές δράσεις για τη στήριξη της ελληνικής σκηνής των comics αλλά και επιδιώκοντας την παρακίνηση της δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας. Όσοι πιστοί αναμείνατε προσεχώς στο www.comicdom.gr και το www.Facebook.com/Comicdom

Οι στενοχώριες μας, το κομπολόι και μια περφόρμανς διαρκείας

Στείλε μου την έγνοια σου και θ’ ανησυχώ εγώ για σένα από το σούρουπο ώς την αυγή, δηλώνει μέσα από την ιστοσελίδα της γκαλερί Tanja Wagner η Annabel Daou και κυριολεκτεί. Από τις 18:00 της Παρασκευής 3/4 έως τα ξημερώματα του Σαββάτου σκοπεύει να «σηκώσει» κάποιες από τις ανησυχίες που κουβαλά ο καθένας μας, ειδικά αυτό το διάστημα, ενώ βηματίζει σε έναν διάδρομο με ένα κομπολόι στο χέρι. Η 12ωρη περφόρμανς θα παρουσιαστεί σε ζωντανή αναμετάδοση μέσω Instagram στο @galerietanjawagner και έχει τις ρίζες της σε παιδικά βιώματα της καλλιτέχνιδας, όταν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο έβλεπε τους άντρες της οικογένειάς της να περπατούν πέρα-δώθε στο σπίτι, συχνά με ένα κομπολόι στα χέρια. Περιμένει λοιπόν γραπτώς και τη δική σας σκοτούρα στο iwillworryforyou@gmail.com. Στους συμμετέχοντες θα σταλεί ένα εικονικό έργο ως τεκμήριο της συμμετοχής τους.

Ζωγραφίζουμε με το MoMA

© Shutterstock

Αν τα χρώματα σας βοηθούν να εκτονώσετε δημιουργικά το στρες, βγάλτε μαρκαδόρους και μπογιές κι ετοιμαστείτε για ζωγραφική. Στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης θα βρείτε 12 ασπρόμαυρα σχέδια που βασίζονται σε φωτογραφίες της καλλιτέχνιδας Louise Lawler και απεικονίζουν σκηνές από μουσεία και χώρους τέχνης, με αναφορές σε έργα καλλιτεχνών, όπως οι Jeff Koons και Takashi Murakami. Σημειωτέον ότι κάποιες από τις φωτογραφίες αυτές είχαν παρουσιαστεί στην έκθεσή της Why pictures now το 2017 στο μουσείο. Μπορείτε να τυπώσετε τα σχέδια δωρεάν, να επιδοθείτε στις δικές σας χρωματικές παρεμβάσεις και, γιατί όχι, να τις μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #DrawingwithMoMA.

Μαθήματα ιστορίας από τις Βερσαλλίες

© AP Photo/Michel Euler

Να είσαι μαθητής στη Γαλλία, κλεισμένος αναγκαστικά στο σπίτι, μακριά από τους φίλους σου και να πρέπει να διαβάσεις Ιστορία, για τη Γαλλική Επανάσταση, τον Ναπολέοντα και την Παλινόρθωση, για τον Βίκτορα Ουγκό και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ζόρι; Το Μουσείο των Βερσαλλιών, σε συνεργασία με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, προσφέρουν ένα εναλλακτικό κανάλι εκμάθησης στα παιδιά. Στην ιστοσελίδα του μουσείου, στην ενότητα Le Bac avec Versailles, η νεότερη Ιστορία της χώρας ξεδιπλώνεται μέσα από έργα τέχνης του Ανακτόρου και σχετικά βίντεο, δίνοντας έτσι πρόσωπο στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Ούτως ή άλλως, βέβαια, μιλάμε για έναν οργανισμό με έξυπνη ψηφιακή παρουσία και μέσω του Google Arts & Culture, που περιλαμβάνει από εικονικές περιηγήσεις μέχρι κουίζ και… μαθήματα μόδας εποχής.

Τα διαμελισμένα χειρόγραφα του Βαν Γκογκ

© AP Photo/Eduardo Verdugo

Πόσα κομμάτια μπορεί να γίνει ένα κειμήλιο μπροστά στην προσδοκία για γρήγορο κέρδος; Μια θλιβερή ιστορία βανδαλισμού χειρόγραφων σημειώσεων του Βαν Γκογκ αποκάλυψε χθες η The Art Newspaper. Αφορά στο λεύκωμα που διατηρούσε σε όλη της τη ζωή η Annie Slade-Jones, η σπιτονοικοκυρά του καλλιτέχνη κατά την παραμονή του στο δυτικό Λονδίνο, και στο οποίο είχε συμβάλει και ο ίδιος αντιγράφοντας ποιήματα, ύμνους και λογοτεχνικά κείμενα σε τέσσερις γλώσσες. Το σημειωματάριο πωλήθηκε από τον Sotheby’s το 1980, μόλις προς 550 λίρες Αγγλίας, αλλά έκτοτε, άγνωστο ποιος, απέσπασε έξι σελίδες με τις σημειώσεις του καλλιτέχνη. Ένα από τα φύλλα έφθασε στην κατοχή του Ινστιτούτου Έρευνας Getty, όταν αγόρασε το 1986 τη συλλογή χειρογράφων του Βρετανού λόρδου Alistair McAlpine ― με τα κείμενα του Βαν Γκογκ να κοστολογούνται τότε στα 9.000 δολάρια. Ακόμη δύο θραύσματα των κειμένων έχουν διατεθεί μέσα στα χρόνια από οίκους δημοπρασιών προς χιλιάδες ευρώ.

Νεκροθάλαμοι σε μουσείο…

© Shutterstock

Εκκλησίες, παγοδρόμια, υπόστεγα για αεροσκάφη, πάρκα, τώρα και η επικράτεια ενός μουσείου ετοιμάζεται εν μέσω πανδημίας να φιλοξενήσει ένα… νεκροτομείο. Το Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο προετοιμασίας της χώρας για τον κορονοϊό, θα κατασκευαστεί προσωρινή υποδομή νεκροθαλάμων στους χώρους (πιθανολογούμε εξωτερικούς) του πάλαι ποτέ Βασιλικού Νοσοκομείου Kilmainham, όπου στεγάζεται. Το μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό από 12 Μαρτίου.

Νέα ημερομηνία και για την Expo Dubai;

© AP Photo/Kamran Jebreili

Σας γράφαμε στο τεύχος Ιανουαρίου των ΝτΤ για τη φετινή διεθνή έκθεση στο Ντουμπάι, για το πολιτιστικό αποτύπωμά της και τα πρότζεκτ που υπογράφουν διάσημα αρχιτεκτονικά γραφεία. Η διοργάνωση, που προετοιμαζόταν να ανοίξει στις 20 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι μετατίθεται για την επόμενη χρονιά λόγω της τρέχουσας συγκυρίας. Οι διοργανωτές περιμένουν την τελική απόφαση ως προς την αναβολή από το Bureau International des Expositions, τον φορέα που διοργανώνει τις Expo. Τι θα γίνει όμως με τις αναθέσεις για 20 έργα τέχνης ειδικά για τον χώρο που ήταν στον σχεδιασμό τους; Εκπρόσωπος της Expo Dubai ανέφερε ότι «όλοι όσοι ασχολούνται με την επόμενη Παγκόσμια Έκθεση παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι στη δημιουργία μιας εμπνευσμένης έκθεσης».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης