Από την ταινία «Παράσιτα»

Τα σπίτια που ζηλέψαμε στο σινεμά

Αστεία, θλιβερή και συνάμα τρομακτική, η ταινία «Παράσιτα» έκλεψε τις εντυπώσεις φέτος, όχι μόνο για το πρωτότυπο σενάριο αλλά και για το εντυπωσιακό σπίτι μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η πλοκή. Όπως και η ταινία, έτσι και η βίλα αποτελείται από πολλά κατακόρυφα επίπεδα. Έχει επιρροές από τον μοντερνισμό, χαρακτηρίζεται από αυστηρές γραμμές και λιτή πολυτέλεια και διαθέτει μεγάλα ανοίγματα προς τον κήπο και θέα. Μέσα σε αυτό τον χείμαρρο συναισθημάτων, η οικία που σχεδίασε ο Lee Han-jun με τις συμβουλές των φίλων του αρχιτεκτόνων αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για μια ταινία που καταπιάνεται με μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά θέματα.

Η αρχιτεκτονική ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κινηματογράφο και οι επιλογές των κατοικιών από τους σκηνοθέτες ήταν πάντα τόσο σημαντικές όσο και αυτές των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν. Πράγματι, τα κτίρια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικοινωνία του οράματος του δημιουργού στο κοινό. Αισιόδοξη ή μελαγχολική, μοντέρνα ή ιστορική, αργή ή εκρηκτική, το κτίριο λειτουργεί ως μέσο, μέσα από το οποίο αποδίδεται η ατμόσφαιρα μιας ταινίας.

Ας δούμε κάποιες από τις πιο αξιοσημείωτες κατοικίες που έχουν αποτελέσει σκηνικό για ταινίες.

Sculpture House, Charles Deaton, 1963

© Barry Dale Gilfry

Γνωστό και ως Sleeper House, το σπίτι με τη χαρακτηριστική οργανική όψη βρίσκεται στο Κολοράντο. Χτίστηκε το 1963 από τον αρχιτέκτονα Charles Deaton και εμφανίζεται στην ομώνυμη sci-fi ταινία «Sleeper» του Woody Allen που γυρίστηκε το 1973. Το κτίριο που κατασκευάστηκε για τον ίδιο τον αρχιτέκτονα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του απέναντι στις αυστηρές γραμμές του μοντερνισμού καθώς, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει, από τη στιγμή που «οι άνθρωποι δεν είναι τετράγωνοι, γιατί να είναι τα κτίρια».

Sheats Goldstein Residence, John Lautner, 1961

© BBB3viz

Χτισμένη στο Λος Άντζελες από τον John Lautner, η συγκεκριμένη βίλα απαθανατίζεται σε μία από τις πιο αγαπημένες χολιγουντιανές παραγωγές, το «Big Lebowski». Ο αρχιτέκτονας, πιστός στη φιλοσοφία του δάσκαλου του, Frank Lloyd Wright, τη σχεδίασε ώστε να αποτελεί φαινομενική επέκταση του φυσικού περιβάλλοντος και έχει γίνει δωρεά στο Μουσείο Τέχνης της πόλης.

Casa Malaparte, Curzio Malaparte & Adolfo Amitrano, 1937

© Julien Chatelain

H Villa Malaparte βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού Κάπρι και θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ιταλία. Οι πρώτες κατόψεις σχεδιάστηκαν το 1937 από τον Ιταλό γνωστό αρχιτέκτονα Adalberto Libera για τον Curzio Malaparte, αλλά ο ιδιοκτήτης τις απέρριψε και τελικά το έχτισε μόνος του με τη βοήθεια ενός τεχνίτη, του Adolfo Amitrano. Η κατοικία εμφανίζεται το 1963 στην «Περιφρόνηση» του Jean-Luc Godard.

Εnnis House, Frank Lloyd Wright, 1923

© Harsh Light

H κατοικία βρίσκεται στη γειτονιά Los Feliz του Λος Άντζελες και σχεδιάστηκε από τον Frank Lloyd Wright για τους Charles και Mabel Ennis το 1923. Ο πρωτότυπος σχεδιασμός της, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τους αρχαίους ναούς των Μάγια, την έκανε σκηνικό σε πολλές ταινίες του Hollywood. Ωστόσο, αυτή που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ήταν το θρυλικό Blade Runner τo 1982.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης