© AP Photo/Bernat Armangue

Η επικαιρότητα με μια ματιά

To ADAF στο σπίτι σου


«Με απόλυτη πίστη στη συνεισφορά της τέχνης και της δημιουργικότητας στην ανθρώπινη ψυχή», το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, ετοιμάζεται από το Σάββατο 11 Απριλίου να γεμίσει τον χρόνο μας με βίντεο τέχνη, animation, βίντεο από τις περφόρμανς και εγκαταστάσεις, καθώς και αφιερώματα σε καλλιτέχνες και εικαστικά κινήματα. Το πρόγραμμα των ενηλίκων θα προβάλλεται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και για μία ώρα, ενώ τα Σαββατοκύριακα στις 11:00 και για μία ώρα ο χρόνος ανήκει στα παιδιά μέσα από το ADAF Kids Live. Περισσότερα στο www.adaf.gr και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ.

Με το Onassis AiR στο σχολείο των αέναων δοκιμών

© Elpida Fragkeskidou/Onassis AiR

Είστε καλλιτέχνες, ντιζάινερ, επιμελητές, ακτιβιστές, κολεκτίβες ή ακόμη και παιδαγωγοί, νομικοί, οικονομολόγοι, σκηνοθέτες, φιλόσοφοι με ενδιαφέρον να δημιουργήσετε με θέμα έμπνευσης τις ταυτότητες ή τις οικολογίες; Το Onassis AiR δέχεται έως τις 24 Απριλίου (17:00 ώρα Ελλάδας) αιτήσεις συμμετοχής για τη δεύτερη χρονιά του, στο Σχολείο των Αέναων Δοκιμών. Η θεματική Identities Annihilated θα διερευνηθεί το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020), με συντονίστρια τη θεωρητικό της περφόρμανς Υπατία Βουρλούμη, ενώ την προσεχή άνοιξη (από Φεβρουάριο έως Μάιο 2021) οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνδράμουν στο ερευνητικό θέμα οικολογίας (Everything Equally Evolved), με συντονιστή τον συγγραφέα και καλλιτέχνη James Bridle. Η ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης είναι διαθέσιμη εδώ.

Ξανανοίγουν οι γκαλερί στην Αυστρία

© AP Photo/Ronald Zak

Καθώς η αυστριακή κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα για το lockdown από τις 14 Απριλίου, ξεκίνησε και η κουβέντα για την επιστροφή των αιθουσών τέχνης στη ζωή της χώρας. Ορισμένοι γκαλερίστες θέλουν να ανοίξουν, άλλοι νιώθουν ότι είναι αρκετά νωρίς. Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση αφορά σε μικρά καταστήματα και εφόσον συμπεριλαμβάνει και τις γκαλερί, όποιοι κάνουν το βήμα θα υποδέχονται περιορισμένο αριθμό επισκεπτών ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (μάσκες, μέτρα απολύμανσης κ.λπ.). Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.theartnewspaper.com, ντίλερ όπως οι Ernst Hilger, Hans Knoll και Christine König προτίθενται να υποδεχθούν ξανά το κοινό από εβδομάδα, με την τελευταία να δηλώνει εμφατικά πως «όταν θα είμαστε εκεί, οι πόρτες θα είναι ορθάνοιχτες για να αφήσουν τον ήλιο να μπει ξανά».

Ρομποτικές περιηγήσεις


Ναι, καταφθάνουν και τέτοιες στον ψηφιακό μπαξέ για να διακτινίσουν τους φιλότεχνους στις κλειστές αλλά γεμάτες τέχνη σάλες της Hastings Contemporary στον νότο της Αγγλίας. Όσοι κλείσουν θέση δωρεάν θα ανακαλύψουν τις εκθέσεις που φιλοξενεί μέσα από τα «μάτια» του Double, του δίτροχου ρομπότ τηλεδιασκέψεων που θα πλοηγείται στον χώρο, και με τη ματιά των Liz Gilmore, διευθύντριας της γκαλερί, και Nick Macklin. Το Double δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αγγλίας με στόχο να δίνει πρόσβαση στην τέχνη σε άτομα με αναπηρία, αλλά νά που η χρήση του στις μέρες μας αποκτά ευρύτερους αποδέκτες. Οι περιηγήσεις ξεκινούν από τις 13 Απριλίου στην τρέχουσα έκθεση της Anne Ryan, Earthly delites, και στην ομαδική με τίτλο The age of turmoil, με έργα των Edward Burra, Stanley Spencer και Graham Sutherland από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 έως και το τέλος της δεκαετίας του ’50. Περισσότερα σχετικά με κρατήσεις εδώ.

Στον κόσμο του Ραφαήλ


Έκλεισε άρον άρον ένεκα συγκυρίας, ούτε πενθήμερο από τα εγκαίνια, το αφιέρωμα στον Ραφαήλ που φιλοξένησαν οι Scuderie dell Quirinale για την 500ή επέτειο από τον θάνατο του μετρ της Αναγέννησης. Ένα βίντεο, διάρκειας σχεδόν 13 λεπτών, με σπικάζ στην ιταλική γλώσσα, είναι η πιο απτή ευκαιρία αυτήν τη στιγμή για έναν (ψηφιακό) περίπατο στην έκθεση, από αίθουσα σε αίθουσα.

Ένας Νεοϋορκέζος στο Λονδίνο


To αφιέρωμα της Tate Modern στον Andy Warhol ήταν από τα πιο πολυαναμενόμενα της σεζόν. Με τις πόρτες των μουσείων κλειστές αυτό το διάστημα, η βιντεο-ξενάγηση από τους επιμελητές του αποδείχθηκε μια κάποια, συνοπτική αλλά κατατοπιστική, λύση. Δείτε εδώ τον Gregor Muir και τον Fiontán Moran στις αίθουσες της λονδρέζικης πινακοθήκης να προσεγγίζουν την καλλιτεχνική παρακαταθήκη του πολυμήχανου Αμερικανού μέσα από το πρίσμα της καταγωγής του από οικογένεια μεταναστών, του σεξουαλικού προσανατολισμού του και των ανησυχιών του για τον θάνατο και τη θρησκεία.

Μια νέα βιογραφία για τον Warhol


Για ακόμη περισσότερο Andy, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Penguin το «Warhol: A live as art». Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ο συγγραφέας του, ο κριτικός τέχνης Blake Gopnik, μοιράστηκε στο Twitter αποσπάσματα από το βιβλίο του με τα οποία γκρεμίζει ευρέως διαδεδομένους μύθους για τον καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων, ο Gopnik αναφέρει ότι συνέλεγε τα πιο προκλητικά έργα της εποχής του, διά χειρών Joseph Kosuth, Richard Serra, Keith Sonnier και Chris Burden. Ασχολιόταν προσωπικά με κάθε έργο του, έχοντας λίγους βοηθούς. Ξεκίνησε τη διαδρομή του στην τέχνη τη δεκαετία του ’50, όχι στα 60s, ενώ σχεδόν όλα τα σημαντικά ποπ έργα του τα δημιούργησε πριν από την εποχή του Factory.

Κάν’ το όπως οι (διάσημοι) καλλιτέχνες

© Will Pryce

Ψάχνετε τρόπους να μείνετε δημιουργικά απασχολημένοι (μικροί και μεγάλοι) τον καιρό της καραντίνας; Οι καλλιτέχνες προτείνουν λύσεις. Ο Antony Grοmley λέει να φτιάξουμε γιρλάντες με φατσούλες, ο Jeremy Deller να γράψουμε τραγούδια για το χαρτί υγείας, ο Marc Wallinger να ζωγραφίσουμε την παλάμη μας και να αναρτήσουμε τη ζωγραφιά σ’ ένα παράθυρο ή και στο διαδίκτυο, ως χαιρετισμό. Ο Michael Landy, πάλι, παροτρύνει τα παιδιά να βρουν κάτι μέσα στο σπίτι που μπορούν να… διαλύσουν, ώστε μετά οι μεγάλοι να το τακτοποιήσουν ξανά ― εντάξει, αυτό το έργο το βλέπετε καθημερινά ούτως ή άλλως… Το σκεπτικό πάντως στις δραστηριότητες των artist activity packs που λάνσαρε η βρετανική γκαλερί Firstsite συνοψίζεται στο να είναι διασκεδαστικές και να μπορείς να τις υλοποιήσεις ακόμα και με ένα κομμάτι χαρτί γιατί, όπως δηλώνει και ο τίτλος της πρωτοβουλίας, Art is where the home is. Θα τις προμηθευτείτε δωρεάν από εδώ. Μείνετε συντονισμένοι, στο παιχνίδι μπαίνουν σύντομα και οι Grayson Perry, Gee Vaucher και Raqs Media Collective.

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Έργο του Jeffrey Gibson

Αν «κολλήσατε» χρωματίζοντας σχέδια μέσα από το πρότζεκτ #drawingwithMoMA που σας προτείναμε πριν από λίγο καιρό, σας έχουμε φρέσκο υλικό, αυτήν τη φορά από την πρωτοβουλία Coloring from home του μη κερδοσκοπικού οργανισμού RxART. Κάθε Δευτέρα αναρτούν εδώ σχέδια που μπορείτε να «φωτίσετε» κατά το δοκούν με τις μπογιές σας. Στο διαδικτυακό τους μπλοκ ζωγραφικής φιγουράρουν ήδη δημιουργίες των Jeffrey Gibson, Elisabeth McIntosh, Andrew Brischler, Daniel Heidkamp κ.ά. Εδώ και δύο δεκαετίες ο νεοϋορκέζικος οργανισμός αναθέτει σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα τέχνης για χώρους παιδιατρικών νοσοκομείων, σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει τα παιδιά να θεραπευθούν μέσα από την εξαιρετική δύναμη της τέχνης».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης