© AP Photo/Petros Giannakouris

Η επικαιρότητα με μια ματιά

Ανοίγουν ξανά οι γκαλερί

Από την έκθεση του Βασίλη Ζωγράφου στην Eleftheria Tseliou Gallery

Η εβδομάδα για τους γκαλερίστες πέρασε αναζητώντας το ΚΑΔ της επανεκκίνησης και νά που άρχισαν να φτάνουν στο γραμματοκιβώτιο του υπολογιστή τα πρώτα σχετικά μηνύματα. Από την Τρίτη 12 Μαΐου επαναλειτουργούν, μαθαίνουμε, οι εκθέσεις στις γκαλερί Bernier-Eliades, CAN Christina Androulidaki, Ελένη Κορωναίου, Ιλεάνα Τούντα, Nitra, Εικαστικός Κύκλος Σιαντή, Έρση, Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, μεταξύ άλλων. Αναζητήστε το ημερολόγιο των εκθέσεων στο ανοιξιάτικο τεύχος των ΝτΤ σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία και καλή επιστροφή στις αίθουσες!

Ταξιδεύοντας στο μοναστήρι των Στροφάδων


Ψηφιακά εγκαίνια για την έκθεση «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» στο Μουσείο Μπενάκη. Από την Τετάρτη 13 Μαΐου η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου και ο φωτογράφος Robert McCabe, συνδημιουργοί και του ομώνυμου βιβλίου, μας προσκαλούν ν’ ανακαλύψουμε την ιστορία ενός ιστορικού καστρομονάστηρου, που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα, αλλά και τη Σταμφάνη όπου βρίσκεται, ένα απομονωμένο νησάκι του Ιονίου και σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για την ορνιθοπανίδα. Ένα αφιέρωμα-φόρος τιμής στους ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτή την κουκκίδα γης στον χάρτη και, παράλληλα, ένα σήμα κινδύνου τόσο για το μνημείο, που έχει πληγεί από δύο σεισμούς το 1997 και το 2018 και χρήζει αναστήλωσης όσο και για την περιβαλλοντική διάσωση του νησιού. Την έκθεση επιμελήθηκε η Ελένη Αθανασίου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υπογράφει ο γνωστός καλλιτέχνης Αλέξης Βερούκας. Λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου θα είναι διαθέσιμες στο benaki.org/Strofades.

Αρχαιολογικά καλλιγράμματα

Ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη

Τι εμπνευσμένη δράση «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Μέσα από σύντομα βίντεο, μας ταξιδεύουν στη γραφή γνωστών ποιητών σχηματοποιώντας τους στίχους τους στη μορφή ενός αντικειμένου που περιγράφεται ή υπονοείται στο κείμενο, δηλαδή σε ένα καλλίγραμμα. Μέσα από το https://www.amth.gr/news/i-poiisi-sto-shima-ton-pragmaton αφεθήκαμε ήδη στο άγγιγμα του λόγου των Κωστή Μοσκώφ και Τάσου Λειβαδίτη και μάθαμε, μάλιστα, ότι το καλλίγραμμα ανάγεται σε οπτικοποιημένα ποιήματα της ελληνιστικής εποχής, γνωστά ως τεχνοπαίγνια. Μήπως να δημιουργήσετε κι εσείς τα δικά σας; Το ΑΜΘ τα περιμένει στο amth@culture.gr ή μπορείτε να τα αναρτήσετε στο #amthcalligram. Το έργο σας θα παρουσιαστεί στη σχετική ψηφιακή έκθεση που ετοιμάζουν για την Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου και θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Μουσική για το ΜOMus


Διακαλλιτεχνικών συναντήσεων συνέχεια και πάλι από τη Θεσσαλονίκη, αυτήν τη φορά με όχημα τη σύγχρονη τέχνη και μουσική. Τέσσερις νέοι Έλληνες συνθέτες εμπνέονται από ισάριθμες συλλογές του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών της πόλης και γράφουν πρωτότυπη μουσική, την οποία ερμηνεύουν μουσικοί της ΚΟΘ. Πρώτος σταθμός, την Παρασκευή 8 Μαΐου, στις 7 μ.μ., τα γλυπτά της Χρύσας στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τα οποία εμπνεύστηκε ο Παύλος Μιχαηλίδης. Το έργο του «Νέον» ερμηνεύει ο κλαρινετίστας Αλέξανδρος Σταυρίδης ανάμεσα στα γλυπτά της διάσημης καλλιτέχνιδας από νέον και αλουμίνιο, που μαρτυρούν το αστικό βίωμα, τους «ήχους» της πόλης. Τις επόμενες εβδομάδες, την ίδια ημέρα και ώρα, θα ακολουθήσουν μουσικές συναντήσεις στην αίθουσα Απέργη του ΚΜΣΤ, την έκθεση Βάλ’ τους Χ και την δωρεά Ιόλα. Περισσότερα στο www.momus.gr.

H playlist του… Πικάσο


Από τον David Bowie στη Βαρκελωνέζα τραγουδίστρια και συνθέτρια Mayte Martín και από τον ράπερ Jay Z στον cantaor του φλαμένκο Enrique Morente, η προσωπικότητα του Πικάσο έχει αφήσει τα ίχνη της και στη μουσική. Ανιχνεύοντας το αποτύπωμα του μεγάλου πρωτοπόρου εικαστικού και στην παρτιτούρα των μουσικών, το Museo Picasso της Μάλαγας ανέβασε στο Spotify μια χορταστική συλλογή. Τρεις ώρες και 27 λεπτά και περισσότερα από 50 τραγούδια, κάθε είδους, με αναφορές στον Πικάσο εδώ.

Στον κήπο με τ’ αγάλματα του MoMA

© AP Photo/Mary Altaffer

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: κάθε Πέμπτη (στις 8 το βράδυ για τους Νεοϋορκέζους, δηλαδή στις 3 το πρωί για μας), οι επιμελητές του Mουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μάς βάζουν στις εκθέσεις και τη συλλογή του. Δίνουν τα φώτα τους για την κάθε θεματική, βίντεο αλλά και τις προσωπικές τους επιλογές με αγαπημένα έργα, προσκαλούν καλλιτέχνες να καταθέσουν την άποψή τους. Σήμερα το πρωί ξεκινηήσαμε τη μέρα μας μαζί τους ανοιξιάτικα, χαζεύοντας πλάνα από τον κήπο με τα γλυπτά και ακούγοντας την επικεφαλής επιμελήτρια ζωγραφικής και γλυπτικής Ann Temkin και τον ανώτερο αναπληρωτή διευθυντή επιμελητικών υποθέσεων Peter Reed να συζητούν για το πώς στήνουν τις εκθέσεις τους εδώ, αλλά και για την ιστορία του Sculpture Park. Άλλωστε, από το 1939 έχει φιλοξενήσει εκθέσεις γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και ντιζάιν, συναυλίες, χορό και περφόρμανς, ακόμα και διαμαρτυρίες. Δείτε όλα τα βίντεο και το πρόγραμμα της σειράς Virtual Views εδώ και, γιατί όχι, στείλτε τις ερωτήσεις σας στους ομιλητές για το επόμενο.

Εγκαίνια στο Βερολίνο για τους Elmgreen & Dragset

© Roman Maerz

Πέρσι έστησαν ένα εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο στη Whitechapel του Λονδίνου κι από τις 16 Μαΐου ετοιμάζονται να μετατρέψουν την γκαλερί  König σε γήπεδο του τένις. Σαν στιγμιότυπο παγωμένο στον χρόνο, η εγκατάσταση των διάσημων Σκανδιναβών θέλει να μεταφέρει στο κοινό κάτι από τη φόρτιση της στιγμής που τελειώνει ένα ματς. Ποιος από τους παίκτες-γλυπτά κέρδισε το παιχνίδι; Γιατί πλανιέται μια αίσθηση δυσφορίας στην ατμόσφαιρα για αμφότερους; Ήταν δίκαιο το παιχνίδι; Είναι ποτέ; Υπό τον τίτλο «Short story (Σύντομη ιστορία)» και με σαφείς αναφορές σε θέματα όπως ο ατομικισμός και ο ανταγωνισμός, το έργο θα έκανε το ντεμπούτο του τον Απρίλιο στο πλαίσιο του Gallery weekend. «Είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν από την κρίση του Covid-19, αλλά κατά κάποιον τρόπο οι αφηγήσεις του ταιριάζουν περίεργα με την κατάστασή μας τώρα», δήλωσε ο Micheal Elmgreen. Μπαίνεις σε πειρασμό να πάρεις αεροπλάνο, έτσι δεν είναι;

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης