Η επικαιρότητα με μια ματιά

Τα μουσεία γιορτάζουν…


Και καθώς η πανδημία κρατά τις αίθουσές τους κλειστές (έως τα μέσα Ιουνίου), ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) μεταφέρεται στον ψηφιακό χώρο, στις ιστοσελίδες τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξήντα και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν με δράσεις που έχουν ως έναυσμα τη θεματική: μουσεία για την ισότητα, ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή. Ανακάλυψε τι έχουν ετοιμάσει εδώ.

Νέα έκθεση στο Radio Athenes

Vincent Tavenne, Άτιτλο, 2019, Ξύλο, σύρμα, παπιέ μασέ, πλέξιγκλας, 25 x 50 x 15 cm

Στον γνώριμο χώρο της οδού Πετράκη, κοντά στη Μητρόπολη, το Σαββατοκύριακο 23 & 24 Μαΐου (12:00-18:00) ανοίγει η έκθεση του Vincent Tavenne με τίτλο Inner SP CE, σε επιμέλεια Giti Nourbakhsch. Ο Γάλλος καλλιτέχνης, ο οποίος ζει στο Βερολίνο, θα παρουσιάσει τρία επιτοίχια «psycho boxes» εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο, «(προθήκες), μερικές από τις οποίες θυμίζουν κηπουρική ενυδρείου, δίνουν την ψευδαίσθηση ότι αναπνέουν, μοιάζουν ζωντανές» όπως σημειώνει η δημιουργός του RadioAthenes Έλενα Παπαδοπούλου. Στην έτερη αίθουσα του χώρου, ο Tavenne φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα από τα χαρακτηριστικά sculpture legere του, ένα αντίσκηνο από ύφασμα βαμμένο με φυτικές βαφές και ξύλινο σκελετό, που θα καταλαμβάνει όλο τον χώρο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου.

Επιστρέφει το Μουσείο Βαν Γκογκ


Προορισμός-θεσμός στο Άμστερνταμ, το ίδρυμα ξανανοίγει την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με το theartnewspaper.com, θα υποδέχεται 700 επισκέπτες ανά ημέρα, δηλαδή το 1/10 του κοινού που θα είχε συνήθως, και μόνο με προαγορασμένα εισιτήρια τα οποία θα διατίθενται διαδικτυακά. Πέρσι 2,1 εκατομμύρια επισκέπτες περιηγήθηκαν στις σάλες του, αναδεικνύοντάς το στο δεύτερο δημοφιλέστερο μουσείο στην Ολλανδία, μετά το Rijksmuseum. Στη μετα-lockdown περίοδο, ωστόσο, σχεδιάζεται να φιλοξενεί το πολύ 200 επισκέπτες ανά πάσα στιγμή. Γρίφο για δυνατούς λύτες, πάντως, αναμένεται να αποτελέσουν τα οικονομικά του, που στηρίζονται κατά 90% σε ίδια έσοδα, κυρίως από τα εισιτήρια αλλά και από το κατάστημα και τις υπηρεσίες εστίασης. Όσο για το εκθεσιακό πρόγραμμα; Με την τρέχουσα έκθεση In the picture: Portraying the artist να παρατείνεται έως τις 30 Αυγούστου, μετακυλίονται οι ημερομηνίες έναρξης για τις επόμενες. Το αφιέρωμα Your Loving Vincent: Van Gogh’s Greatest Letters, που προγραμματιζόταν για το καλοκαίρι, αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο (9 Οκτωβρίου-10 Ιανουαρίου 2021), ενώ για αργότερα μετατίθεται και η έκθεση Klimt: Inspired by Rodin, Van Gogh, Matisse, που ήταν να ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο.

Γκαλερότσαρκα στο Λος Άντζελες

All of Them Witches, curated by Laurie Simmons and Dan Nadel, Jeffrey Deitch, Los Angeles, 2020

Το Gallery Platform LA μόλις ανέβηκε στους ψηφιακούς αιθέρες για να μας συστήσει το πρόγραμμα 81 αιθουσών τέχνης από την πόλη των Αγγέλων. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ηχηρά ονόματα, όπως οι Gagosian, Jeffrey Deitch, Sprueth Magers και Matthew Marks, και κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζει 10 viewing rooms και ένα επιμελημένο πρότζεκτ. Υπάρχουν όμως και… extras: βίντεο που σου δίνουν πρόσβαση σε στούντιο καλλιτεχνών, συλλέκτες και γκαλερίστες αλλά και αρχειακή στήλη για τους χώρους τέχνης της πόλης. Αυτή την (πρώτη) εβδομάδα λειτουργίας του πρότζεκτ είδαμε: τη δυναμικά ανερχόμενη ζωγράφο Christina Quarles στο ατελιέ της να μιλά για τα υλικά που χρησιμοποιεί, αλλά και σχετικά με το τι σημαίνει να ζωγραφίζεις σώματα σήμερα. Τον Demetrio Kerrison στο καθιστικό του να ξετυλίγει την πορεία του στο συλλέγειν. Toυς γκαλερίστες Young Chung και Kibum Kim να συζητούν για τις ρίζες του πειραματικού artist-run space Commonwealth and Council. Τη δική τους συλλογική ψηφιακή στέγη, εντωμεταξύ, ετοιμάζουν και Λονδρέζοι ντίλερ τέχνης. Αυτό αποκάλυψε η Sadie Coles στο πρόσφατο webinar της Art Basel στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο David Zwirner και ο Jeffrey Deitch.

Παραιτήθηκε η Αυστριακή υπουργός Πολιτισμού


Τίτλοι τέλους από το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού για την Ulrike Lunacek ούτε τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε το πόστο, καθώς η αυστριακή κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς της σε σχέση με την υποστήριξη του καλλιτεχνικού χώρου που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Επαγγελματίες του πολιτισμού είχαν αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τον διορισμό της τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς η προϋπηρεσία της εστιαζόταν σε άλλα πεδία δράσης (στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, με έμφαση στις γυναίκες και τις οικογένειες) και όχι στον πολιτισμό. Μέλος του κόμματος των Πράσινων, η ίδια δήλωσε ότι αφήνει τη θέση σε κάποιον άλλο ελπίζοντας ότι θα καταφέρει περισσότερα απ’ ότι η ίδια σ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Το 2022 η Μπιενάλε της Λυών


Ένα χρόνο αργότερα μετατίθεται η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Λυών. Η 16η έκδοσή της, αρχικά προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 2021, αναμένεται πλέον τον Σεπτέμβριο του 2022. Σχολιάζοντας την απόφαση, οι επιμελητές της διοργάνωσης Sam Bardaouil και Till Fellrath ανάφεραν ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο δεν έχουν καταφέρει να βρεθούν ξανά στην πόλη ώστε να επισκεφθούν τους εκθεσιακούς χώρους, να συνεργαστούν με την ομάδα της μπιενάλε, αλλά και με τους καλλιτέχνες επισημαίνοντας ότι στα σχέδιά τους ήταν να δουλέψουν επιτόπου και για μήνες με την τοπική κοινότητα και τα ιδρύματα της περιοχής. Επικαλούνται όμως και οικονομικούς λόγους, με δεδομένο το 2021 θα πραγματοποιηθεί και η Μπιενάλε Χορού της Λυών. «Μετακινώντας την μπιενάλε για το 2022, νιώσαμε ότι δεν θα ανταγωνιζόμασταν για τη χρηματοδότηση (δημόσια και ιδιωτική) τώρα και στο εγγύς μέλλον, ασκώντας βάρος στην κοινότητα, όταν άλλα επείγοντα ζητήματα ―υγεία, διατροφή, στέγη, σχολεία― απαιτούν άμεση συντήρηση».

Ραντεβού τον Οκτώβριο από τη Photo London


Κι ενώ μια σειρά από διοργανώσεις αναβάλλονται, η φουάρ φωτογραφίας του Λονδίνου ανακοίνωσε καινούργιες ημερομηνίες και χώρο διεξαγωγής με τους ιδρυτές της, MichaelBenson και Fariba Fashad, να δηλώνουν «συγκρατημένα αισιόδοξοι». Στις 7-11 Οκτωβρίου, λοιπόν, αναμένεται η Photo London, ώστε να συμπέσει με το Frieze, και γι’ αυτήν τη φορά στους Κήπους του Gray’s Inn, καθώς το Somerset House, όπου συνήθως πραγματοποιείται, θα φιλοξενεί εκείνες τις ημέρες το 1-54 African art fair. Μάσκες και ελεγχόμενη ροή φαίνεται ότι θα είναι η νέα νόρμα για τους παραβρισκόμενους στην τέντα που θα φιλοξενεί τα περίπτερα, σε ένα επίπεδο και με μία είσοδο-έξοδο. Σε δηλώσεις τους, οι διοργανωτές θέτουν το ζήτημα της ασφάλειας εκθετών και επισκεπτών ως απόλυτη προτεραιότητα. Το ερώτημα όμως παραμένει τι θα συμβεί αν υπάρξουν κρούσματα Covid-19, όπως στην Tefafστο Μάαστριχτ τον περασμένο Μάρτιο.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης