Richard Long από τον ΝΕΟΝ στα πόδια της Ακρόπολης, εικαστικές εγκαταστάσεις από το ΕΜΣΤ και το MOMus στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέατρο, μουσική και χορός σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για την καλοκαιρινή σεζόν

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά: 111 αρχαιολογικοί χώροι σε 38 περιφερειακές ενότητες της χώρας γίνονται σκηνή για ζωντανές πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 25 Μαΐου από την υπουργό Πολιτισμού και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ που συμμετέχουν.

Πενήντα πέντε παραγωγές σε 251 παρουσιάσεις μάς συστήνουν έναν νέο θεσμό που, όπως ανακοινώθηκε, ήρθε για να μείνει. Οι εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προσφέρονται χωρίς χρέωση, με το κοινό να καταβάλει μόνο το αντίτιμο εισόδου που προβλέπεται για κάθε χώρο.

Σύγχρονη τέχνη σε αρχαία μνημεία

Η εγκατάσταση Athens Slate Line (1984) του Richard Long θα εκτεθεί στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, στον περίπατο που οδηγεί στο Θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια της διευθύντριάς του Ελίνας Κουντούρη.

Από τους πρωτοπόρους της εννοιολογικής τέχνης στη Βρετανία, ο διακεκριμένος –μεταξύ άλλων και με το βραβείο Turner– καλλιτέχνης συνδέθηκε με την εμφάνιση του ρεύματος της land art στη χώρα του κατά τη δεκαετία του ’60.

Το έργο της Συλλογής Δασκαλόπουλου που θα παρουσιάζεται από τις 21 Ιουλίου αποτελείται από μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου, που προέρχονται από την Αθήνα, και συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής. Λειτουργώντας σαν ένα μονοπάτι, παραπέμπει στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος και φιλοδοξεί να προτείνει έναν νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιοχής του θεάτρου.

Υπό διαμόρφωση είναι το πρόγραμμα των εικαστικών παρεμβάσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης μάς προσκαλεί στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς και στο Επταπύργιο με έναν κύκλο προβολών έργων βίντεο-τέχνης υπό τον τίτλο «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα».

Όπως δήλωσε στα ΝτΤ η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus – ΜΣΤ, Συραγώ Τσιάρα, «παραφράζοντας το γνωστό βιβλίο του David Lowenthal («The Past is a Foreign Country»), μέσα από αυτές τις δράσεις θέλουμε να “επισκεφθούμε” ξανά τους αρχαιολογικούς χώρους, όχι ως κάτι που ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν, αλλά ως ένα παρελθόν ενεργό, μέσα από τη μνήμη και το βιωμένο χώρο, γιατί το αστικό τοπίο είναι ένα παλίμψηστο από ίχνη διαφορετικών ιστορικών περιόδων που συνυπάρχουν».

Οι προβολές προγραμματίζονται για τις 23 και 30 Ιουλίου, τις 6 Αυγούστου και τις 3 Σεπτεμβρίου μετά το πέρας λειτουργίας των χώρων και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Kepler του Γιώργου Δρίβα και το Amnesia Land του Στέφανου Τσιβόπουλου.

Οι βραδιές θα κλείνουν με συζητήσεις με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών και ειδικών επιστημόνων. «Ζωντανεύοντας το πνεύμα της αγοράς ως τόπου κοινωνικής συνάθροισης, θα εστιάσουν στο ζήτημα της διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας, στον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών σχέσεων στην εποχή του social distancing, στη διαχείριση των ψυχολογικών ζητημάτων που θέτει η πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας, καθώς και στις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή κουλτούρας στον προσδιορισμό των ταυτοτήτων».


Αυλαία έναρξης στις 18 Ιουλίου από την ΕΛΣ

Η αυλαία του νέου θεσμού θα ανοίξει στις 18 Ιουλίου με ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσόφωνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας.

Παρουσιάζοντας τη συμβολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρθηκε σε 20 διαφορετικά προγράμματα, οργανωμένα σε 6 κύκλους.

Την τιμητική τους θα έχουν ο Μίκης Θεοδωράκης (με 4 συναυλίες για το έργο του σε 12 αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και μια γιορτή για τα γενέθλιά του στο Θησείο στις 29 Ιουλίου) και ο «πατέρας» της ελληνικής οπερέτας Θεόφραστος Σακελλαρίδης, καθώς με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατό του θα παρουσιαστούν οι οπερέτες «Θέλω να δω τον πάπα» και «Χαλιμά».

Τον Δημήτρη Πλατανιά, έναν από τους πλέον δημοφιλείς βαρύτονους της ΕΛΣ, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στην Καλαμάτα, τη γενέτειρά του, ενώ η κορυφαία ερμηνεύτρια του θεάτρου Ρένη Πιττακή θα ερμηνεύσει το «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού», το νέο κείμενο-μαρτυρία του Γιώργου Βέλτσου για την κοινωνική απομόνωση.

Ο προγραμματισμός της ΕΛΣ όμως προβλέπει και.. θερινό σινεμά με την αποκατεστημένη ταινία «Οι απάχηδες των Αθηνών», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γαζιάδη, να προβάλλεται στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και στο Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.

«Παρών» και από το Εθνικό Θέατρο

Σε αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής και των γύρω νομών θα ταξιδέψει το πρώτο θέατρο της χώρας. Πέρα από τις δύο παραστάσεις που ήδη σχεδίαζε για την Επίδαυρο, ο επικεφαλής του Δημήτρης Λιγνάδης ανακοίνωσε τρεις επιπλέον παραγωγές που εστιάζουν χρονολογικά στις περιόδους της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Το αμάρτημα της μητρός μου του Γεώργιου Βιζυηνού θα παρασταθεί στα αγγλικά. Υπό τον τίτλο Αθηναίων Πολιτεία θα παρουσιαστούν αρχαία ιστορήματα (κείμενα του Ηρόδοτου, του Πλούταρχου, του Θουκυδίδη) που δείχνουν πώς φθάσαμε στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Ενώ και οι εντυπώσεις ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα του 18ου και του 19ου αιώνα θα αποτελέσουν υλικό για θεατρική ανάγνωση.

Εκδηλώσεις από 11 καλλιτεχνικούς φορείς

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός θα τρέξει έως τις 30 Σεπτεμβρίου με δράσεις από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στην Καβάλα και το Δίον στην Πιερία έως την Απτέρα στα Χανιά και τη Γόρτυνα Ηρακλείου.

Τη δική τους νότα θα συνεισφέρουν συνολικά 11 καλλιτεχνικοί φορείς.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μας δίνει ραντεβού σε 12 συναυλίες, στον ρυθμό των Βιβάλντι και Μότσαρτ στην Ελευσίνα, με Σκαλκώτα και Θεοδωράκη στην Αρχαία Ολυμπία, Σενμπεργκ και Μάλερ με την πανσέληνο του Αυγούστου στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, με Χατζιδάκι στο Ολυμπιείο.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ετοιμάζει ένα θεατρικό-μουσικό δρώμενο βασισμένο στις ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας του Τσιφόρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και το δρώμενο «Πλάθοντας τον Προμηθέα» σε σύλληψη και δραματουργική επεξεργασία της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πάλι, θα προτείνει στο κοινό έργα κλασικού ρεπερτορίου, αφιερώματα στην ελληνική μουσική, σε μεγάλους Έλληνες ποιητές, αλλά και νέους καλλιτέχνες. Από τις πιο ηχηρές προσκλήσεις, η Μήδεια, το μουσικό δράμα του Georg Benda, που θα παρουσιαστεί στους μοναδικούς χώρους του θεάτρου των Δελφών και στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο από την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης