Στην Tate Britain επρόκειτο να παρουσιαστεί το φετινό Turner Prize © The Art Newspaper/morebyless

Αναβάλλεται το Turner Prize ― τα χρήματα δίνονται σε καλλιτέχνες ως εφάπαξ χορηγία

Η έκθεση του Turner Prize δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, ακολουθώντας τις επιπτώσεις της κρίσης του νέου κορονοϊού. Αντίθετα, όπως διαβάζουμε στην Art Newspaper, η Tate Britain του Λονδίνου θα απονείμει εφάπαξ χορηγίες ύψους 10.000 λιρών σε δέκα καλλιτέχνες. Οι επιτυχημένοι παραλήπτες των «υποτροφιών Turner», που απονέμονται από κριτική επιτροπή, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου.

«Εκτιμώ ότι οι επισκέπτες θα απογοητευτούν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει βραβείο Turner φέτος, αλλά όλοι ανυπομονούμε να επιστρέψει το 2021», λέει ο Alex Farquharson, διευθυντής της Tate Britain και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Turner Prize. Πέρυσι, η έκθεση για το υψηλού επιπέδου βραβείο σύγχρονης τέχνης, που ξεκίνησε το 1984, πραγματοποιήθηκε στο Turner Contemporary στο Margate, ενώ η διοργάνωση επρόκειτο να επιστρέψει στην Tate Britain αυτό το φθινόπωρο.

Ο Farquharson προσθέτει: «Το κλείσιμο της γκαλερί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι ζωτικής σημασίας, αλλά προκαλούν ταυτόχρονα τεράστια αναστάτωση στη ζωή και την επιβίωση των καλλιτεχνών. Η πραγματοποίηση της έκθεσης του Turner Prize είναι αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες, οπότε αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου».

Η κίνηση έγινε ευρέως αποδεκτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν από τους δωρητές να χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «φιλανθρωπική και δημοκρατική κίνηση».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι: Richard Birkett, επικεφαλής επιμελητής στο Institute of Contemporary Arts, στο Λονδίνο· Sarah Munro, διευθύντρια του Baltic Centre for Contemporary Art, Gateshead· Fatos Ustek, διευθυντής της Μπιενάλε του Λίβερπουλ, και ο Νιγηριανός σχεδιαστής και επιμελητής Duro Olowu. Το βραβείο χρηματοδοτείται από τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο BNP Paribas.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης