© Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Με την εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου η αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου

Στις 5 Ιουνίου σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ― αντισυμβατικά, όπως αναφέρεται, καθώς ξεκινάει με την εικαστική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο. Φέτος, λόγω των εξαιρετικά ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, θα παρουσιαστεί μέρος του ευρέος προγράμματος που είχε προετοιμάσει γι’ αυτό το καλοκαίρι και, με αυτό ως οδηγό, αποφασίστηκε η φετινή διοργάνωση να έχει υπότιτλο «Υποσύνολο – Fragment» και ως χώροι θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα ανοιχτά θέατρα της Επιδαύρου και το Ηρώδειο, και πάντα με τις οδηγίες που έχουν δώσει οι αρχές εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα, σε αυτή την ειδική εκδοχή του πρoγράμματος, όπως τελικά διαμορφώθηκε, θα παρουσιαστούν 17 ελληνικές παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες. Πρόκειται για ορισμένες παραγωγές του Φεστιβάλ και συνεργασίες με «φίλους κρατικούς φορείς», όπως έχει εξαγγελθεί.

Όπως σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, «αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21».

Διονύσης Καβαλλιεράτος, Οι Σταμνούλες, 2019. Κεραμικό, κόντρα πλακέ, 80x70x30 εκ. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί Berlier/Eliades

Σε αυτό το πλαίσιο, η αυλαία της 5ης Ιουνίου θα αποκαλύψει την εικαστική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου, με τίτλο «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης», στο Ηρώδειο, με την επιμέλεια της Πολύνας Κοσμαδάκη, ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μία σύμπραξη του Οργανισμού Νέον του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του Φεστιβάλ Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου εικαστικού ραντεβού του Οργανισμού «Έργο στην πόλη». Όπως λένε οι συντελεστές, πρόκειται για μια in situ εγκατάσταση, έναν κυκλικό χορό περίπου σαράντα γλυπτικών μορφών, που αναπτύσσεται στην ορχήστρα του Ηρωδείου συναρμόζοντας στοιχεία διάφορων επο­χών και πολιτισμών ―από την προϊστορία και την αρχαιότητα ώς τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη― και παραπέμπει στους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 17:00 – 20:30, από τις 5 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, μέχρι 20 άτομα θα εισέρχονται στον χώρο κάθε φορά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρουσίασης του προγράμματος.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης