Rollo Jensen, Ride it out and flatten the curve (σε στιλ Banksy και Bridget Riley)

Από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια ― και ίσως κάνεις κάτι γι’ αυτήν

Δύο νεαροί ―σχεδόν παιδιά― από το Βέλγιο και τη Βρετανία μοιάζουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να συγκεντρώνουν υπογραφές και χρήματα, αντιστοίχως, για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας: τον ρατσισμό και την πανδημία του Covid-19. Πρόκειται, όπως διαβάζουμε στην Art Newspaper, για τον 14χρονο Βέλγο με το ψευδώνυμο Noah NL και τον… 8χρονο Βρετανό Rollo Jensen.

Ο Noah NL έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από 60.000 υπογραφές σε μία διαμαρτυρία που δημιούργησε στο Change.org, η οποία ζητά την απομάκρυνση των αγαλμάτων του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄, που κυριάρχησε στον βελγικό θρόνο από το 1865 ώς το 1909, όντας ο μακροβιότερος μονάρχης της χώρας. Ήταν εκείνος που στήριξε σθεναρά τις απάνθρωπες αποικίες στο σημερινό Κονγκό. Εν μέσω, λοιπόν, παγκόσμιων αντιρατσιστικών διαδηλώσεων με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd, με έκτροπα να σημειώνονται και στις Βρυξέλλες, ο Noah NLξεκίνησει την εκστρατεία «Ας διορθώσουμε την Ιστορία» (Reparons l’Histoire), με σκοπό την αφαίρεση των αγαλμάτων του βασιλιά, ξεκινώντας από εκείνο στην Place du Trone κοντά στο παλάτι.

Το άγαλμα του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ κοντά στο παλάτι, στις Βρυξέλλες

Ως καταληκτική ημερομηνία για τη συγκέντρωση υπογραφών έχει τεθεί η 30ή Ιουνίου, ημέρα ανεξαρτησίας του Κονγκό, φερόμενη ως χώρα καταγωγής του εφήβου. Τα αγάλματα του Λεοπόλδου Β΄ έγιναν στόχος από διαδηλωτές το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αρκετές βελγικές πόλεις. Μια προτομή του βασιλιά στη Γάνδη καλύφθηκε με κόκκινη μπογιά και τυλίχθηκε με ύφασμα που έφερε τις λέξεις «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ευθεία αναφορά στη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό της Μινεάπολης στις 25 Μαΐου.

Στη Βρετανία, ο 8χρονος Rollo Jensen έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει χρήματα υπέρ όσων πλήττονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο νεαρός καλλιτέχνης λάνσαρε μία διαδικτυακή έκθεση ―με τη βοήθεια του πατέρα του― με έργα που δημιούργησε ο ίδιος, μιμούμενος τους Leonardo da Vinci, Gerhard Richter, Jean-Michel Basquiat,Keith Haring, Banksy και Tracey Emin, μεταξύ άλλων. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο fundraising JustGiving, ο Jensen έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο του να συγκεντρώσει 1.000 λίρες για το Trussell Trust, ένα εθνικό δίκτυο τραπεζών τροφίμων που παρέχει υποστήριξη σε άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες ανέχειας, ενώ καλεί το κοινό να προσφέρει ό,τι προαιρείται από τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης