Λος Άντζελες. «Ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» λέει η τοιχογραφία που απεικονίζει έναν μαύρο πολίτη και έναν αστυνομικό © AP Photo/Mark J. Terrill

Μουσεία διακόπτουν σχέσεις με την αστυνομία, γκαλερί πιέζουν συλλέκτες για χρήματα

Ο κόσμος της τέχνης, ειδικά στις ΗΠΑ, συνεχίζει, σε συνέχεια όσων έχουμε ήδη γράψει, να λαμβάνει πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού που σημειώνεται από τις ―κατά καιρούς, δολοφονικά βίαιες― αστυνομικές δυνάμεις, με πιο πρόσφατη αφορμή, φυσικά, τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό της Μινεάπολης στις 25 του περασμένου Μαΐου. Μουσεία ―που παραδοσιακά δεν παίρνουν θέση σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εκτός, ασφαλώς, από τις εκθέσεις που διοργανώνουν με τέτοια θεματολογία― και γκαλερί επενδύουν τις δυνάμεις τους στην εξάπλωση του αντιρατσιστικού μηνύματος και του αιτήματος για καταστολή της αστυνομικής βίας με συμβολικές αλλά και απόλυτα πρακτικές και βαρύνουσας σημασίας κινήσεις.

Τα μουσεία εν δράσει

Στις ΗΠΑ, αποτελεί συνήθη πρακτική τα μουσεία να συνάπτουν συμβόλαια συνεργασίας με τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, κυρίως με αστυνομικούς που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, προφανώς για λόγους τήρησης της ασφάλειας ανθρώπων και αντικειμένων. Στη Μινεάπολη, πάντως, ήδη το Walker Art Center και το Minneapolis Institute of Art έχουν αποφασίσει τη διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας με τα οικεία αστυνομικά τμήματα, μετά και τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του 46χρονου μαύρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Art Newspaper.

Το Museum of Contemporary Art του Σικάγου © AP Photo/Beth A. Keiser

Το ίδιο μοιάζει να κάνει και το Museum of Contemporary Art (MCA) του Σικάγου, το οποίο αποφάσισε, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, να διακόψει οποιαδήποτε σχέση με το αστυνομικό τμήμα της πόλης, «μέχρι να δούμε καίριες αλλαγές που δείχνουν σεβασμό στην πράξη στη μαύρη κοινότητα της πόλης μας». Εξάλλου, σε όλη την αμερικανική επικράτεια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ―θεσμικές ή όχι― φωνές που ζητούν τη διακοπή της υψηλής χρηματοδότησης της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης διαθέτει 36.000 ενστόλους και… 6 δισ. δολάρια ετήσιο προϋπολογισμό, που το καθιστά την 7η μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη στον κόσμο! Μάλιστα, στην αμερικανική μητρόπολη εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, όπως οι Art Workers for Black Lives, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους διαδηλωτές, απαιτώντας από τον Νεοϋορκέζο δήμαρχο Bill de Blasio να μειώσει τη χρηματοδότηση του NYPD και να επιφέρει καίριες αλλαγές στη ρατσιστική συμπεριφορά των ενστόλων.

Συλλέκτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!

Παράλληλα, αμερικανικές γκαλερί, όπως διαβάζουμε στο Artsy, έχουν αρχίσει να κινητοποιούν τους συλλέκτες με τους οποίους συνεργάζονται ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ οργανώσεων που προωθούν τον περιορισμό της αστυνομικής βίας και τον αντιρατσισμό σε όλο το φάσμα της αμερικανικής κοινωνίας. Με όχημα τους καλλιτέχνες, στους οποίους πολλοί συλλέκτες είναι πιστοί ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι γκαλερί ασκούν πιέσεις στους πελάτες τους, ώστε να συμβάλουν στο μέτρο του δυνατού υπέρ της εξομάλυνσης των φυλετικών διαφορών που συνεχίζουν να μαστίζουν τις ΗΠΑ.

Η σπουδαία πρωτοβουλία του Λονδρέζου δημάρχου

Στη Βρετανία, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Art Newspaper, η πρωτοβουλία που φέρεται να λαμβάνει ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan, που μοιάζει να συγκροτεί επιτροπή που θα εξετάσει και θα βελτιώσει την «πολυποικιλότητα των δημόσιων τοποσήμων της πόλης», μετά και την απομάκρυνση του αγάλματος του εμπόρου σκλάβων Edward Colston στο Μπρίστολ. Αυτή η νέα πρωτοβουλία ενδεχομένως απομακρύνει αντίστοιχα αγάλματα, που συνδέονται δηλαδή με τους σκλάβους, κατά μήκος της πόλης. Η νέα επιτροπή που θα συστήσει ο δήμαρχος του Λονδίνου θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τοιχογραφίες, street art, ονοματοδοσίες οδών και άλλα μνημεία, ενώ επικεφαλής της θα είναι η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών Justine Simons και θα περιλαμβάνει ως μέλη ιστορικούς και προσωπικότητες από την τέχνη αλλά και τις τοπικές κοινότητες.

Το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων Robert Milligan απομακρύνεται, στο West India Quay, του ανατολικού Λονδίνου, μετά τον βανδαλισμό που δέχθηκε από διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας © Yui Mok/PA via AP

Στο ίδιο πνεύμα, δημοσίευμα του Guardian θέτει επί τάπητος το ενδεχόμενο το ξέσπασμα των διαδηλώσεων αλλά και των βανδαλισμών μνημείων του αμερικανικού εμφυλίου, στις ΗΠΑ, να οδηγήσει σε πλήρη απομάκρυνση αγαλμάτων και άλλων έργων που θυμίζουν τον ρατσισμό και την καταπίεση της μαύρης ―και όχι μόνον― κοινότητας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης