Lot 194 – CAZENOVE, Capitaine, Γάλλος ἀξιωματικός, 1904-1909 – 3 τόμοι – €8.000-12.000

Μια δημοπρασία για βιβλιόφιλους και φιλότεχνους από τη Vergos Auctions

Η καθιερωμένη δημοπρασία, αφιερωμένη σε σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα αλλά και στη νεοελληνική χαρακτική και ζωγραφική, λαμβάνει χώρα στις 24 και 25 Ιουνίου από τη Vergos Auctions. Στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στις 6 το απόγευμα και για τις δύο ημέρες, το βιβλιόφιλο και φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα του 18ου αιώνα, μέσω δύο εξαιρετικά σπάνιων έργων, το Viaggio nella Grecia του Ιταλού ζωγράφου SimonePomardi και το De Venise à Constantinople à travers la Grèce του Γάλλου σχεδιαστή και χαράκτη Th. Du Moncel, τα οποία περιλαμβάνονται στα 526 είδη που θα δημοπρατηθούν την πρώτη ημέρα.

Lot 170 – ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ὁ ἐκ Φουρνᾶ, 1670-π. 1746, ἁγιογράφος – Χειρόγραφο σέ χαρτί – €4.000-6.000

Όπως μας ενημερώνει ο οίκος, στο Viaggio nella Grecia, το οποίο σώζεται σήμερα σε ελάχιστα αντίτυπα, ο Ιταλός ζωγράφος S. Pomardi περιγράφει το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το 1805-6 ως συνοδός του Άγγλου αρχαιολόγου Edward Dodwell, με 92 χαλκογραφίες που διακρίνονται για την αισθητική τους και την συνέπεια στην τοπογραφία. Στο De Venise à Constantinople à travers la Grèce ο Th. Du Moncel απεικονίζει στις λιθογραφίες τους τόπους που επισκέφθηκε.

Μεταξύ των αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν την πρώτη ημέρα, ξεχωρίζει το χειρόγραφο του αγιογράφου και συγγραφέα Διονυσίου εκ Φουρνά «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» (β΄ μισό 18ου αιώνα), που αποτέλεσε το βασικό εγχειρίδιο Ελλήνων και ξένων αγιογράφων για τη συνέχιση, τη διάδοση και την αναγέννηση της βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Επίσης, σημαντική θέση  λαμβάνει το τρίτομο χειρόγραφο Historique de l’Occupation internationale de la Crète, par le Capitaine Cazenove (1908), μία σημαντική ανέκδοτη πηγή για την ιστορία της αυτόνομης Κρήτης την περίοδο της κατοχής των Μεγάλων Δυνάμεων.

Lot 417 – DU MONCEL, Théodose Achille Louis, vicomte – δίχρωμος λιθόγραφος χάρτης καί 47 λιθόγραφοι πίνακες – €8.000-12.000

Στα συνολικά 162 έργα νεοελληνικής χαρακτικής και ζωγραφικής που θα δημοπρατηθούν τη δεύτερη ημέρα, περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων των Γ. Μόραλη, Α. Φασιανού, Ν. Λύτρα, Δ. Διαμαντόπουλου, Γ. Τσαρούχη, Α. Κυριακούλη, Μ. Μακρουλάκη.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης