Τα Hamptons προσελκύουν όλο και περισσότερο τις μεγάλες γκαλερί της Νέας Υόρκης © Shutterstock

Η μεγάλη μετανάστευση των γκαλερί

Οι γκαλερί της Νέας Υόρκης φαίνεται πως δεν έχουν δυσκολία να προσαρμοστούν άμεσα στη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει η πανδημία του COVID-19. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι μεγάλες γκαλερί (οι αποκαλούμενες και ως Blue-Chip Galleries) αναζήτησαν, βρήκαν και άνοιξαν παραρτήματα τους στα Hamptons, σε μια προσπάθεια να μην απομακρυνθούν από τους αγοραστές τους.

Με μια πολύ κακή περίοδο πίσω τους, με πολλές διεθνείς οργανώσεις τέχνης να έχουν ήδη ακυρωθεί και με ένα καλοκαίρι μπροστά τους χωρίς Biennale της Βενετίας και Art Basel, οι γκαλερί του Μανχάταν βρέθηκαν απομακρυσμένες όσο ποτέ από το κοινό τους. Πολλοί από τους συλλέκτες και τους αγοραστές επέλεξαν να μην επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη με την άρση των μέτρων. Αντίθετα προτίμησαν να παραμείνουν στις θερινές κατοικίες τους στην περιοχή των Hamptons, 150 χιλιόμετρα ανατολικά σου Manhattan. Έτσι, γκαλερί όπως οι Pace, Van de Weghe Fine Art,  Skarstedt Gallery, Hauser & Wirth αλλά και ο οίκος Sotheby’s αποφάσισαν να ανοίξουν pop-up εκθεσιακούς χώρους ώστε να φέρουν «το βουνό στον Μωάμεθ», να έρθουν δηλαδή πιο κοντά στους δισεκατομμυριούχους αγοραστές που κατοικούν εκεί.

Harper’s Books gallery στο East Hampton

«Είδαμε μια ευκαιρία να φέρουμε τους καλλιτέχνες μας και την παρουσία που θα είχαμε στην Art Baselκατευθείαν στο κοινό μας και να δημιουργήσουμε κίνηση στην αγορά πριν από το άνοιγμά μας στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο», δήλωσε ο πρόεδρος του Pace Gallery, Marc Glimcher, στο Artnet. Η Pace Gallery θα ανοίξει μέσα στον Ιούλιο έναν χώρο 160 τ.μ. στο East Hampton Village. Η αρχή βέβαια έγινε με τον χώρο της γκαλερί Van de Weghe και μετά ακολούθησαν το παράδειγμά της η Pace Gallery και ο Per Skarstedt που άνοιξαν τους δικούς τους χώρους σε πολύ κοντινή απόσταση. Ακολούθησε και ο Sotheby’s, σε μια προσπάθεια να μείνει κοντά στους πελάτες του σε μια περίοδο που πολλοί από αυτούς δεν θα φύγουν από την περιοχή. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των γκαλερί pop-up είναι η Hauser & Wirth. Με έναν διώροφο χώρο 465 τ.μ. σε πολύ κοντινή απόσταση από τις γκαλερί που προαναφέρθηκαν, μπαίνει δυναμικά στον νέο αυτό χάρτη που τόσο γρήγορα έχει δημιουργηθεί.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η νέα τοπογραφία της αγοράς της τέχνης θα είναι προσωρινή ή αν θα αποκτήσει τελικά έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Τα συμβόλαια μίσθωσης των χώρων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι για έναν χρόνο ή περισσότερο. «Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση», δηλώνει στο Artnet o Marc Payot, πρόεδρος της γκαλερί Hauser & Wirth, τονίζοντας πως η κινητικότητα θα είναι ένα ζήτημα στο μέλλον, καθώς πολλοί από τους πελάτες τους θα παραμείνουν στις κατοικίες τους στα Hamptons.

Hauser & Wirth στο Southampton

Αν οι γκαλερί αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε μια πιο μόνιμη βάση στην περιοχή αυτή, θα μπορούσε σίγουρα να αλλάξει τις δυναμικές στον χώρο της τέχνης. Μπορεί τα Hamptons να είχαν και να έχουν γνωστούς καλλιτέχνες για κατοίκους (ο Jackson Pollock μεταξύ αυτών), όμως στην περιοχή δεν υπήρχε ποτέ η μόνιμη παρουσία της αγοράς της τέχνης. Με τους μεγάλους «παίχτες» να συνειδητοποιούν πως έχει μεγαλύτερο νόημα η παρουσία τους εκεί παρά στη Νέα Υόρκη, είναι πιθανό η μετατόπιση αυτή να μην είναι και τόσο προσωρινή.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης