Joseph Beuys, Scheveningen, 1976 ΦΩΤΟ: CAROLINE TISDALL

Μια γιορτή για τον Joseph Beuys

Τι σχέση έχουν οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι επιθυμίες μας με τη γλυπτική; Είναι η τέχνη η μόνη επαναστατική δύναμη; Είναι το μέλλον μια κατηγορία της τέχνης; Εκατό χρόνια συμπληρώνονται την επόμενη χρονιά από τη γέννηση του Joseph Beuys και τα ερωτήματα που έθεσε γίνονται η αφετηρία για να ξαναδούμε το έργο του επιδραστικού και πολυσυζητημένου δημιουργού υπό το πρίσμα της εποχής μας και τη σημασία του τόσο για τη διεθνή τέχνη όσο και για την κοινωνία.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, 20 πολιτιστικά ιδρύματα σε 12 πόλεις συμμετέχουν στο αφιέρωμα Beuys 2021 διοργανώνοντας εκθέσεις, περφόρμανς, διαλέξεις και σεμινάρια για θέματα όπως η γλυπτική πρακτική του, ο σαμανισμός, οι δεσμοί ανάμεσα στην τέχνη και τη δημοκρατία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του πρότζεκτ έχουν αναλάβει ο καθηγητής Eugen Blume και η δρ Catherine Nichols, συνεπιμελητές της αναδρομικής του καλλιτέχνη το 2008 στο Hamburger Bahnhof στο Βερολίνο. Μαζί με την Isabelle Malz προετοιμάζουν στο Κ20 του Ντίσελντορφ την έκθεση Everyone is an artist που θα επιδιώξει να αναδείξει τα ποικίλα προσωπεία του Beuys, ενώ θα συμπεριλάβει και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών σε διάλογο με τις απόψεις του για την τέχνη και το μέλλον.

Επιπλέον, το Μουσείο Kurhaus στο Kleve θα επιστρέψει στο ξεκίνημα της διαδρομής του (το διάστημα 1946-1961), ενώ στο Krefeld, τη γενέτειρά του, το Μουσείο Τέχνης της πόλης θα εξετάσει πώς τον επηρέασε ο Duchamp. Η σχέση του Beuys με το Fluxus βρίσκεται στο επίκεντρο συμποσίου που θα διοργανωθεί στο Άαχεν.

«Ο καλλιτέχνης που το 1965 παρουσίασε την αινιγματική πρωτοποριακή περφόρμανς Πώς να εξηγήσεις τις εικόνες σε ένα νεκρό λαγό εξακολουθεί να συναρπάζει», δηλώνει η Nichols. Μένει να δούμε πώς θα προσεγγίσουν τους προβληματισμούς και το μύθο του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης