Ο Frank Bowling χρίστηκε ιππότης

Στα 86 του χρόνια, ο ζωγράφος Frank Bowling έλαβε από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον τίτλο του ιππότη ως αναγνώριση του έργου του. O Bowling, ο οποίος κατάγεται από τη Βρετανική Γουιάνα, είναι ένας από του ελάχιστους μαύρους καλλιτέχνες που έχουν ονομαστεί ιππότες. Πέρυσι τιμήθηκε ο καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής Steve McQueen στο παρελθόν όμως κάποιοι έχουν αρνηθεί τον τίτλο (όπως ο ποιητής Benjamin Zephaniah to 2003) επικαλούμενοι την «αυτοκρατορική» καταγωγή του τίτλου που παραπέμπει σε αποικιοκρατία και δουλεία. Ο Sir (πλέον) Frank Bowling, ο οποίος συνεχίζει ακούραστα να ζωγραφίζει, δήλωσε πάντως περήφανος που αναγνωρίζεται η συμβολή του στη βρετανική ζωγραφική.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ο Βρετανός καλλιτέχνης, εν όψει της αναδρομικής έκθεσης του στην Tate Modern του Λονδίνου (31 Μαϊου – 26 Αυγούστου 2019)  είχε μιλήσει για τα Νέα της Τέχνης με τον Βασίλη Ντούπα σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης όπου ανάμεσα σε άλλα είχε αναφερθεί στην προηγούμενη τιμή που του είχε γίνει (το μετάλλιο Order of British Empire το οποίο απονέμει η Βασίλισσα για την προσφορά και την αριστεία σε ένα τομέα και αποτελεί ύψιστη τιμή στη Βρετανία: «Στην αρχή ήθελα να αρνηθώ, αλλά η γυναίκα μου και οι φίλοι μου έλεγαν “Frank, θα το μετανιώσεις μετά από κάποια χρόνια”. Μάλλον είχαν δίκιο. Νιώθω το βάρος και την ευθύνη αυτής της τιμής». Να σημειωθεί πως από τις αρχές του Οκτωβρίου ο καλλιτέχνης ανήκει στο δυναμικό της Hauser & Wirth.

 

Διαβάστε όλη την συνέντευξη στο τεύχος 244 των Νέων της Τέχνης (Μάιος – Ιούλιος 2019) ή αν είστε συνδρομητής  combo ή website βρείτε την online ΕΔΩ

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης