© Ylva Snöfrid, Παραχώρηση: The Breeder

7 εκθέσεις καταμεσής του Ιουλίου

The Breeder
Ylva Snöfrid, Art in the Light of Conscience/ Excerpts from The Painter’s Studio in the Shadow World and Fantasia
διάρκεια: 9 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου
Ιάσωνος 45, Μεταξουργείο

Για τη δεύτερη έκθεσή της στην Αθήνα – μετά το πρότζεκτ Snow peace under the shadow of Athena, the Oracle said: the body is the shelter που είχε παρουσιάσει στην Kunsthalle Athena, σε επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη το 2009 -, η Ylva Snöfrid παρουσιάζει αποσπασματικά μέρη της περφόρμανς-κατάστασης FANTASIA, a Reflection of the Painter’s Studio in the Shadow World, Divided in Three Parts, Dystopia, Heterotopia, Utopia (ΦΑΝΤΑΣΙΑ, Αντικατοπτρισμός του Ζωγραφικού Εργαστηρίου στον Κόσμο των Σκιών, Χωρισμένου σε Τρία Μέρη, Δυστοπία, Ετεροτοπία, Ουτοπία) που παρουσίασε στη 16η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, σε επιμέλεια του Nicolas Bourriaud (2019). Η καλλιτέχνιδα, η οποία συμμετείχε πέρυσι και στη 2019 Performa στη Νέα Υόρκη, σχολιάζει σχετικά με το έργο της και τη διαμονή της στην Αθήνα, όπου διατηρεί το δεύτερο σπίτι της: «Πρόκειται για μια τρισδιάστατη κατάσταση διαβίωσης ως υπαρξιακή και φιλοσοφική ιδέα της ζωής, ώστε να γίνει η ζωή και η τέχνη μέρος της πραγματικότητας, της δικής μας πραγματικότητας.»

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Ιωάννα Πλέσσα, Εξαΰλωση
διάρκεια: 8 έως 22 Ιουλίου
Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας)

Στην πρώτη ατομική έκθεσή της, η νεαρή εικαστικός, σκηνογράφος και ενδυματολόγος παρουσιάζει γλυπτικές εγκαταστάσεις, video-τεκμήρια των έργων και μια performance στους κήπους του Κέντρου Τεχνών, για τα οποία σημειώνει ότι είναι «μια προσπάθεια για τη διατήρηση των πραγμάτων και καταστάσεων που θα θέλαμε να μείνουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο και ταυτόχρονα υποδηλώνεται η δυσκολία διατήρησής τους. Η καταγραφή ενός εφήμερου έργου το καθιστά πλέον αιωνίως παρόν στη Στιγμή του, χωρίς να χάνεται. Ο χρόνος κατασκευής του έργου γίνεται το έργο. Το έργο είναι το πριν και το μετά και πολλές φορές είναι πιο δυνατά από το ίδιο το έργο που είχαμε αρχικά υπόψιν μας να παρουσιάσουμε.»

Χώρος Τέχνης «δ.»
Συγγενείς διαφορετικότητες 4
διάρκεια: 15 Ιουλίου έως 16 Σεπτεμβρίου
Χατζηαργύρη 4 & Ιάσονος, Βόλος

Με την καθιερωμένη ομαδική, τέταρτη σε σειρά, αντίστοιχη έκθεση, ο Χώρος Τέχνης «δ.» σηματοδοτεί το τέλος της εικαστικής περιόδου 2019 – 2020 και την ταυτόχρονη έναρξη της αντίστοιχης θερινής. Σε αυτήν την καλλιτεχνική συγκατοίκηση διαφόρων και διαφορετικών τάσεων και απόψεων σε επιμέλεια Νίκου Ποδιά συμμετέχουν οι: Πασχάλης Αγγελίδης, Βούλγαρη Βάσω, Δελασούδα Τζίνα, Κατερίνα Διακομή, Ελπινίκη Καμόσου, Καραγεώργος Βασίλης, Κομνηνός Κωνσταντίνος, Κουρκούβελος Γιώργος, Θανάσης Λάλας, Σταμάτης Λάσκος, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Μιχαηλίδης Γιάννης, Δημήτρης Μοράρος, Κωνσταντίνος Μπομπός, Παπαγεωργίου Αγγελική, Παπαϊωάννου Κλειώ, Νίκος Ποδιάς, Χρίστος Σιψής, Μανώλης Χάρος, Χατζηνικολάου Μαρία, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Βάλια Παπαστάμου, The writing trousers στο Snehta Satellite

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο – Κληρονομιά και αφομοίωση
διάρκεια: 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου
Βασ. Σοφίας 22

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο μπορεί να αναβλήθηκαν, όμως οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη χώρα μας με αφορμή το γεγονός συνεχίζονται. Στη νέα περιοδική έκθεση του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιαπωνικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο (Japan Foundation), συμμετέχουν πέντε σύγχρονοι Ιάπωνες καλλιτέχνες (Yu Araki, Kei Imazu, Nobuaki Takekawa, Paramodel Hayashi Yashuhiko, Naoki Honjo) και ένας αρχιτέκτονας (Kengo Kuma) που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης ιαπωνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Τα έργα περιστρέφονται γύρω από δύο βασικούς θεματικούς άξονες που συνδέονται άρρηκτα με τις έννοιες της «Κληρονομιάς» και της «Αφομοίωσης», ενώ κύριο σημείο της μεταξύ τους διασύνδεσης είναι η επανάληψη στοιχείων του παρελθόντος.

Snehta Satellite
Βάλια Παπαστάμου, The writing trousers
διάρκεια: 16 έως 29 Ιουλίου
Κεφαλληνίας 39, Κυψέλη

Στην πρώτη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί στο συγκεκριμένο χώρο, η εικαστικός Βάλια Παπαστάμου παρουσιάζει έργα που εμφανίζονται ως στιγμιότυπα της σαρκικής διεπαφής που είναι το σώμα (S.Ahmed). Στο ενδιάμεσο υλικότητας και σημασίας, δίπλωσης και αναδίπλωσης, κειμενικότητας (textuality) του δέρματος και υφής (texturality) των λέξεων, η γραφή μπορεί να ειδωθεί ως δέρμα και το ρούχο ως υιοθετημένο δέρμα (H.  Cixous). Επανεξετάζοντας το βάθος και την επιφάνεια, τα έργα εκθέτουν τρόπους με τους οποίους το δέρμα γίνεται, ανοιχτό να διαβαστεί, ως πολλαπλότητα, την ίδια στιγμή που μπορεί να γίνει αντιληπτό ως το πιο βαθύ πράγμα, όπως αναφέρει ο Paul Valery.

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
έναρξη: 20 Ιουλίου
Χάληδων 98-102, Χανιά

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων επανεκκινεί την εκθεσιακή δραστηριότητά της με 80 και πλέον ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της μόνιμης συλλογής, σε επιμέλεια Δημήτρη Ανδρεαδάκη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν έργα των «κλασικών» Σπύρου Βικάτου -ενός από τους τελευταίους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου- και του Ανδρέα Γεωργιάδη (ο Κρης), αλλά και των σύγχρονων Π. Σάμιου,  Μ. Μανουσάκη, Δ. Ανδρεαδάκη,  Ε. Σακαγιάν, Τ. Μισούρα, Α. Καββαθά, Cris Gianakos και Steve Gianakos.

Μαριάννα Στραπατσάκη, Tα φαντάσματα της Mεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος
διάρκεια: 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου
Ενετικό Λιμάνι,, Χανιά

Σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το εμβληματικό Γιαλί Τζαμί στο λιμάνι θα φιλοξενήσει τη βίντεο-εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη Tα φαντάσματα της Mεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος (1989), σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Με κυρίαρχο στοιχείο το Νερό, μια αναφορά στη δημιουργία, το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Γέννηση – Ζωή – Θάνατος όπου η εικαστικός «αιχμαλωτίζει» την τέταρτη διάσταση του χρόνου, προβάλλοντας παλλόμενες εικόνες ως μνήμες του ατομικού και συλλογικού ασυνείδητου και παράλληλα δίνει μορφή  στα προσωπικά της «φαντάσματα».

Μαριάννα Στραπατσάκη, Tα φαντάσματα της Mεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος, 1989

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης