Παραχώρηση: ΥΠΠΟΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης σε νέα εποχή

Ιδρύθηκε το 1875 στο νεοκλασικό κτήριο που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού και φέρεται ως το πρώτο ελληνικό μουσείο που κατασκευάστηκε σε επαρχιακή πόλη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, όπως και η επονομαζόμενη Οικία της Ευρώπης με τα εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα της ρωμαϊκής εποχής, μπαίνουν σε τροχιά αναβάθμισης και ανάδειξης, καθώς υπεγράφη ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η σύμβαση δωρεάς ύψους 4.550.000 ευρώ και 311.000 ευρώ αντίστοιχα για το κάθε έργο.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη: «Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και στον περιβάλλοντα χώρο του συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου και εξωστρεφούς πολιτιστικού προσώπου με το οποίο η πρωτεύουσα της Λακεδαίμονος με τη μακραίωνη ιστορία ξανασυστήνεται στον κόσμο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο πλήρως ανακαινισμένο, με τη νέα του έκθεση, η οποία θα αξιοποιεί πλήρως τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα αποτελέσει όχι μόνον σημαντικό πόλο έλξης των Ελλήνων και των ξένων επισκεπτών που θέλουν να μυηθούν στην ιστορία και την αρχαιολογία της Σπάρτης, αλλά και το ενοποιητικό στοιχείο με το παρελθόν των Λακεδαιμονίων έτσι όπως μέλλεται να προβληθεί και στο νέο μουσείο στο κτήριο ΧΥΜΟΦΙΞ».

Η σύμβαση για τη δωρεά περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και εξοπλισμό για την αποκατάσταση και αναβάθμιση με υπόγεια επέκταση λειτουργικών χώρων του παλαιού μουσείου, καθώς και τη λειτουργική αναζωογόνηση και συντήρηση του ιστορικού κήπου, ώστε να αποδοθεί στο κοινό το 2023.

Ήδη ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, μαζί με τους συνεργάτες του, βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης της αρχιτεκτονικής μελέτης, μια πρόταση που οραματίζεται την εικονική σύζευξη του κήπου του μουσείου με την κεντρική πλατεία του Δημαρχείου, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του άλλοτε ενοποιημένου χώρου.

Η ιδέα της αναβάθμισης γεννήθηκε κατά την επίσκεψη, στο μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο, του προέδρου του ΙΣΝ κ. Ανδρέα Δρακόπουλου μαζί με τον διεθνούς φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα.

Η Οικία της Ευρώπης. Παραχώρηση: ΥΠΠΟΑ

Πρόκειται για ένα από μια σειρά έργων στη Λακωνία που στηρίζει το ίδρυμα δεδομένου και ότι ο ιδρυτής του κατάγεται από την περιοχή.

Η δεύτερη σύμβαση δωρεάς προβλέπει την προστασία και ανάδειξη του χώρου που αποδίδεται ως Οικία της Ευρώπης, όπου διατηρούνται τα ψηφιδωτά δάπεδα με θέμα την Αρπαγή της Ευρώπης και τον Ορφέα ως γητευτή άγριων ζώων.

Το έργο προβολής και ανάδειξής τους ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τ. Υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης που συντονίζει και υλοποιεί το έργο.

Ήδη με δικές του δαπάνες ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει τις μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο, έχει καταθέσει τον φάκελο για την προβλεπόμενη άδεια δόμησης, έχει προτείνει τον ανάδοχο, ενώ οι ανωτέρω ενέργειες έχουν προκριθεί και εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Η Οικία της Ευρώπης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Παλαιολόγου στη Σπάρτη, σε συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ. απαλλοτριωμένα ακίνητα.

Η Αρπαγή της Ευρώπης βρέθηκε το 1872, σε βάθος μισού μέτρου, στον κήπο της οικίας Φουστάνου.

Καταγράφηκε από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Σταματάκη και μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό Χίρσφελντ. Ακολούθησε λεπτομερής περιγραφή από τους Ντρέσσελ και Μιλχόφερ, οι οποίοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά την περιγραφή των εκθεμάτων της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης