Τα τέσσερα αιγυπτιακά αλαβάστρινα αγγεία από την 26η Δυναστεία (περ. 663-525 π.Χ.) που πωλούνται από τον οίκο Gorny and Mosch

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης διεκδικεί αγγεία με μουμιοποιημένα όργανα

Σμιλεμένα σε αλάβαστρο περίπου το 663 – 525 π.Χ. αντικρύζουν το θεατή με την όψη των τεσσάρων υιών του Ώρου: του ανθρωπόμορφου Imsety, του Hapy που απεικονίζεται με κεφαλή μπαμπουίνου, του Duamutef και του Qebehsenuef, οι οποίοι έχουν πρόσωπο τσακαλιού και γερακιού αντίστοιχα.

Στο εσωτερικό τους περιέχουν τα μουμιοποιημένα όργανα (συκώτι, πνεύμονες, στομάχι και έντερα) του Djed-Ka-Re, ενός Αιγύπτιου αξιωματούχου της 26η Δυναστείας.

Και στις 22 Ιουλίου αναμένεται να βγουν σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Gorny & Mosch με εκτιμώμενη τιμή €150.000.

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης, όμως, έχει διαφορετική γνώμη. Το ίδρυμα, με την υποστήριξη και του αυστριακού ICOΜ, έχει ζητήσει από τον γερμανικό οίκο δημοπρασιών την επιστροφή τους καθώς, όπως υποστηρίζει, πωλήθηκαν από τη συλλογή του μουσείου παρανόμως από πρώην επιμελητή του.

Τα κανωπικά αγγεία, όπως και εκατοντάδες ακόμα αντικείμενα, εξασφανίστηκαν από το Kunsthistorisches κατά τη διάρκεια της θητείας του Hans Demel, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της συλλογής εκθεμάτων από την Αίγυπτο και την Ανατολή από το 1913 έως το 1951.

Οι απώλειες ήρθαν στο φως μόνο μετά τον θάνατο του Demel και έπειτα από σχετική έρευνα που διεξήγαγε ο αντικαταστάτης του καταλλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο προκάτοχός του πώλησε τα αντικείμενα παρανόμως και για ίδιον όφελος.

Μιλώντας στην The Art Newspaper, o αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Franz Pichorner θεωρεί ισχνή την πιθανότητα να κερδίσει το βιενέζικο μουσείο την υπόθεση νομικά. Πιστεύει όμως ότι πλέον τα αγγεία δεν είναι πωλήσιμα και δηλώνει την πρόθεση να διαπραγματευθούν με τον κάτοχό τους.

Ο οίκος Gorny & Mosch πάντως, σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι δεν θεωρεί την πώληση αμφισβητούμενη σε ότι αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας.

Υποστηρίζει ότι ο πελάτης τους, που διαθέτει τα αντικείμενα προς πώληση, είναι κληρονόμος ενός συλλέκτη ο οποίος τα αγόρασε το 1958 από τον έμπορο κερμάτων, E. Button.

Επισημαίνει ότι η πώληση προηγήθηκε της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970 σχετικά με τα μέσα απαγόρευσης και την πρόληψη κατά της παράνομης διακίνησης και μεταβίβασης της ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και ότι σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, ένας καλόπιστος αγοραστής αποκτά το δικαίωμα ιδιοκτησίας εφόσον έχει στην κατοχή του ένα αντικείμενο για δέκα χρόνια.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης