© Shutterstock

Η τέχνη της… γραφής: 5 βιβλία για φιλότεχνους αναγνώστες

Η ελληνική Ιστορία υπό το πρίσμα της περφόρμανς
Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε Η ανάκριση (εκδόσεις Μεταίχμιο), το δεύτερο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη, μια νουβέλα με ηρωίδα μια καλλιτέχνιδα, η οποία επιδίδεται σε σοκαριστικές περφόρμανς υποβάλλοντας τον εαυτό της σε ιδιαίτερα επώδυνες διαδικασίες. Το πρότυπό της είναι βέβαια η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, αλλά αυτό που την κινητοποιεί είναι το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλά ως κόρη ενός άντρα που βασανίστηκε στα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ επί χούντας.

Η τέχνη και οι ψυχικά νοσούντες
Ο Κόκκινος σταυρός (εκδόσεις Πόλις) της Μαρίας Γαβαλά, που βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας 2019, είναι ένα πολυεπίπεδο πόνημα για την ατομική ιστορία και τα συλλογικά πάθη, αλλά έχει την τέχνη στο επίκεντρό του.

Η πλοκή του ακολουθεί μια ελληνογερμανίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ιστορίας της Τέχνης καθώς διερευνά την περίπτωση της Γερμανίδας ζωγράφου Μπέρτα Γκέρτρουντ Φλεκ, η οποία ανήκε στην κατηγορία των ψυχικά νοσούντων και ως εκ τούτου εξοντώθηκε από τους ναζί μαζί με τα υπόλοιπα «μιάσματα» της κοινωνίας του Χίτλερ.

Η ιδιοφυία και η παράνοια ενός γλύπτη
Ο Χαλεπάς, Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (εκδόσεις Πατάκη) έγινε graphic novel σε κείμενο του Δημήτρη Βανέλλη και σχέδιο του Θανάση Πέτρου. Μέσα από τις σελίδες της πολύ αξιόλογης έκδοσης σκιαγραφείται η βασανισμένη ζωή αυτής της ιδιοφυίας της τέχνης που βρισκόταν πάντα μια ανάσα από την παράνοια.

Μαζί με τη φωτογράφο Λάουρα Μακαμπρέσκου

Στους Θηριόμορφους της Ελενας Mαρούτσου (εκδόσεις Πόλις) η τέχνη είναι ενεργά παρούσα χωρίς να εντάσσεται στην πλοκή. Κι αυτό γιατί το κείμενο όπως εκτυλίσσεται γύρω από τη συνάντηση δυο ετερόκλητων προσώπων, ενός ώριμου άνδρα και μιας αινιγματικής κοπέλας, συνομιλεί και εμπλουτίζεται από τις φωτογραφίες της Πολωνής καλλιτέχνιδας Λάουρα Μακαμπρέσκου.

Η συμβολική, ρομαντική και ενίοτε μακάβρια ατμόσφαιρα των φωτογραφιών προσδίδουν δραματική ένταση στη βασική θεματική του βιβλίου, η οποία διερευνά τη λεπτή γραμμή που χωρίζει συχνά τον άνθρωπο από το ζώο.

Η ζωή με έναν καλλιτέχνη

Η Μάγκι Νέλσον είναι μια συγγραφέας που δεν κατατάσσεται εύκολα σε μια κατηγορία και συχνά συγκρίνεται με τη Σούζαν Σόνταγκ.

Στο βιβλίο της Argonauts (Graywolf Press), το οποίο απέσπασε το National Book Critics Circle Award για κριτικό κείμενο, συνδυάζει τον δοκιμιακό λόγο με την προσωπική εξομολόγηση για να μιλήσει για τον έρωτα, τον γάμο, τη μητρότητα και την οικογένεια που τελικά έχτισε η συγγραφέας με τον Αμερικανό εικαστικό και τρανς άνδρα Χάρι Ντότζ/ Harry Dodge.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης