Φωτογραφία: Matija Habljak/PIXSELL

Πλημμύρες έπληξαν τα μουσεία της Κροατίας

Σα να μην έφτανε, εκτός από τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, ο σεισμός που έπληξε τα μουσεία της Κροατίας τον Μάρτιο, στη λίστα των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν έρχονται να προστεθούν και οι πλημμύρες.

Το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου μία καταιγίδα βιβλικών διαστάσεων στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ζάγκρεμπ, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, μουσεία και τον καθεδρικό της πόλης, ο οποίος ήταν από τα μνημεία που είχαν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό της περασμένης άνοιξης. Τα πράγματα είναι εξίσου σοβαρά και για τα μουσεία, αφού τα περισσότερα είχαν αποθηκεύσει τα έργα των συλλογών τους στα υπόγεια των κτιρίων για να  είναι ασφαλή σε περίπτωση μετασεισμών. Χαρακτηριστικά, το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ζάγκρεμπ προσπαθούσε όλο το βράδυ να μετακινήσει τα αντικείμενα για να τα σώσει από την καταστροφή, ενώ το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών κυριολεκτικά γέμισε από νερό, αφου η στέγη που είχε καταρρεύσει κατά τον σεισμό, μαζί με τις καμινάδες, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.

Για τον λόγο αυτό, το International Trust for Croatian Monuments κάνει διεθνή έκκληση για ενίσχυση της εκστρατείας που ξεκίνησε τον Μάιο ώστε να συλλέξει δωρεές για την αποκατάσταση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Κροατίας. Περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των μνημείων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης