Richard Long ΦΩΤΟ: STEVE JACKSON

7 εκθέσεις για να δεις στην Ελλάδα

Richard Long, Athens Slate Line
Στα πόδια της Ακρόπολης, στο μονοπάτι που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως θα μας περιμένει για δύο μήνες η εγκατάσταση Athens Slate Line (1984) του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της land art.

Διακόσια ογδόντα μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου είναι συναρμολογημένα σε γραμμικό σχήμα σαν μονοπάτι παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος, ενώ η απλότητα της διάταξης αναφέρεται στη σημασία που δίνει ο Long στην ισορροπία και την αρμονία, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Το έργο παρουσιάζεται από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ σε σύμπραξη με το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός.

Ιερό Διονύσου Ελευθερέως, Ακρόπολη, Αθήνα / 21 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου

Matrix: Akashic Fields Forever
Ο εικαστικός και επιμελητής Δημήτρης Αντωνίτσης καλεί 10 καλλιτέχνες να εξερευνήσουν μαζί του αόρατες ολιστικές ποιότητες του κόσμου μας και ταυτόχρονα να έρθουν σε διάδραση με το περιβάλλον και τις ενέργειες της Ανωτάτης Σχολής Εμποροπλοιάρχων, όπου πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά το πρότζεκτ-θεσμός για την Ύδρα.

Στην αυλή και στις αίθουσες, ανάμεσα ή πάνω στα θρανία, τα έργα των συμμετεχόντων – ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν δείξει ξανά δουλειά τους στην Ελλάδα – φτιάχνουν ενεργειακές γραμμές σχηματίζοντας ένα matrix αλληλοσχετιζόμενων ιδεών.

Παρουσιάζονται δημιουργίες των Heidi Lampenius, Alicja Kwade, Zoe Paul, Hermes Payrhuber, Δέσποινας Θεοδωρίδου, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Alex Hubbard, Δέσποινας Χαριτωνίδη, Πάνου Προφήτη καθώς και του ίδιου του εμπνευστή του Hydra School Projects, Δημήτρη Αντωνίτση.

Hydra School Projects / Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, 20 Ιουλίου έως 13 Σεπτεμβρίου

Dimitrios Antonitsis, Interjection Series, 2020

Αφροδίτη Λίτη, Αδάμαστη Φύση
Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας φιλοξενεί επιλεγμένες δημιουργίες της γνωστής γλύπτριας και καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ.

Τα έργα της Λίτη συνυπάρχουν με τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, υπογραμμίζοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, 29 Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου

Επειδή είναι το σκοτάδι που γεννάει το φως…
Η ομότιτλη έκθεση της γκαλερί Άλμα φιλοξενεί έργα 22 σύγχρονων δημιουργών, σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν οι βασικές παράμετροι της σύγχρονης δημιουργίας στο νησί.

Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος, 31 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου

Αρκάς, Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ
Τα σαράντα χρόνια της έντυπης καλλιτεχνικής παρουσίας του γιορτάζει φέτος ο γνωστός-άγνωστος σκιτσογράφος στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού Πλόες στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο.

Στην έκθεση, που επιμελείται η Αθηνά Σχινά, θα παρουσιαστούν περί τις 185 μεγενθυμένες αναπαραγωγές από τα περισσότερα άλμπουμ του, καθώς και 65 πρωτότυπα χειροποίητα έργα του.

Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, 1 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου

Λευκό Ξωκλήσι – White Chapel
Είκοσι Ελλήνες εικαστικοί (ανάμεσά τους οι Ηώ Αγγελή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νεκτάριος Αποσπόρης, Βασίλης Βρεττός, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Τίνα Καραγεώργη κ.ά.) προσεγγίζουν το εμβληματικό λιτό σύμβολο του κυκλαδίτικου τοπίου.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού: «το Λευκό Ξωκλήσι επιθυμεί να μιλήσει για τη σιωπή και την επαναπροσδιοριστική περισυλλογή, καταμεσής ενός εχθρικού σύμπαντος, καταμεσής της τροχιάς ενός πληγωμένου και επαναπροσανατολιζόμενου πλανήτη.

Κατ’ επέκταση, έτσι, μιλά και για την οντότητα της “άλλης Μυκόνου”. Για την ενεργή ύπαρξη της Μυκόνου ως μυστικιστικού τόπου αρχαιοτήτων και μύθων, ως τόπου λευκής και φωτεινής πρωτογένειας, ως τόπου μακραίωνων παραδόσεων, ως τόπου λιτής επίγευσης και ανακουφιστικής κάθαρσης». Για ένα νησί «πρωτογενούς κάλλους», που φέτος μπορούμε να επισκεφθούμε ξανά με άλλο βλέμμα.

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αίθουσα Καλογερά, 1 έως 10 Αυγούστου

Entity Battlefields Σώμα: πεδίο συγκρούσεων
Kατά πόσο η διάσπαση μιας ενότητας ιδεών ή μελών ενός ανθρώπινου σώματος που αποτελούν μια ενότητα ή μια οντότητα, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική με στόχο την επανίδρυση, την επανασύσταση, τη δημιουργία; Μ’ αυτό το ερώτημα καταπιάνονται οι ζωγράφοι Κική Κολυμπάρη, Τζώρτζια Φάμπρις και Μαρία Σπυράκη.

Στην κοινή εκθεσιακή τους «έξοδο» στη Σύρο, η Κολυμπάρη αντιμετωπίζει το θέμα αφαιρετικά και περισσότερο χωροταξικά, η Φάμπρις σαρκαστικά με αναφορές στα ανθρώπινα μέλη ενώ η Σπυράκη προσεγγίζει την αποτύπωση της ψυχής με εννοιολογική διάθεση.

Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη Σύρου, 1 έως 30 Αυγούστου

Georgia Fambris, Τhe Picnic

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης