Έργο της έκθεσης Κομμάτι ξηράς

Το Κουφονήσι των τεχνών

Κι όμως, το μικρονήσι των Κυκλάδων επιμένει πολιτιστικά ακόμα και στην φετινή πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Μάλιστα, όσοι το προτιμήσουν για τις διακοπές μπορούν να βάλουν στο πρόγραμμά τους όχι μία αλλά δύο εκθέσεις και ένα μουσικό φεστιβάλ.

Η πρώτη, καρπός εργασίας της δραστήριας τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και των αρχαιολόγων Στέφανου Κεραμίδα και Μαργαρίτας Δρίλλια που την επιμελούνται, μας περιμένει στον χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής – λίγα βήματα από την αμμουδιά του οικισμού, μπαίνεις και με το παρεό.

Από τις 30 Ιουλίου έρχεται να ενώσει Ίχνη για να ανασυστήσει το αρχαιολογικό τοπίο του Άνω και του Κάτω Κουφονησίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ανασκαφών που πραγματοποιούνται εδώ από τη δεκαετία του 1960, αρχικά από την Φωτεινή Ζαφειροπούλου και στη συνέχεια από το επιστημονικό προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

«Οι έρευνες αποκάλυψαν σημαντικά κατάλοιπα της κατοίκησης από την πρώιμη φάση της Εποχής του Χαλκού έως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους» υπογραμμίζει ο Στέφανος Κεραμίδας και σημειώνει πως «ειδικότερα, καταδεικνύουν τη σημασία των νησιών κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.), η οποία προκύπτει από τις ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία».

Στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιαστούν 61 αρχαία αντικείμενα (ειδώλια, κεραμικά αγγεία και μια μαρμάρινη κανδύλα) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό τεκμηρίωσης και σύντομες βιντεοπροβολές με συνεντεύξεις των ανασκαφέων, που μεταφέρουν την εμπειρία τους και μιλούν για το χαρακτήρα των ανακαλύψεών τους.

Μαρμάρινο Κυκλαδικό ειδώλιο (ύψος 58 εκ.) από την Κέρο, Πρωτοκυκλαδική περίοδος (3.200-2.100 π.Χ.) © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Η δεύτερη πρόσκληση έρχεται από την καρδιά του νησιού: στην οικία Μιχαηλίδου, οι Κωστής Βελώνης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Σαχπάζης, Αλέξανδρος Τζάννης και Αντωντάκης Χριστοδούλου επιχειρούν μέσα από έργα ζωγραφικής και γλυπτικής να ιχνηλατήσουν ένα Κομμάτι ξηράς στην ομότιτλη έκθεση.

Όπως αναφέρει η επιμελήτριά της Δανάη Γιαννόγλου, προσεγγίζουν «συνθήκες που αφορούν το τοπίο άλλοτε φυσικό και υπαίθριο άλλοτε αστικό και οικιακό και άλλοτε φανταστικό, τις συνθήκες κατοίκησής του, καθώς και την μοναξιά και τη μοναχικότητα».

Πρόκειται για την πρώτη εικαστική δράση που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίου, σε συνεργασία με το Tryfon Art Residency από τον Μόλυβο της Λέσβου.

Η διοργάνωση, που επιμελείται ο αρχιμουσικός και πιανίστας Κορνήλιος Μιχαηλίδης, ξεκίνησε το 2016 με μουσικές βραδιές μεταξύ φίλων σε μια κυκλαδίτικη αυλή και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

Στις 7 Αυγούστου φιλοξενεί αφιέρωμα στο γερμανικό lied με τους Andreas Wolf και Matthias Alteheld και στις 24 του μηνός ρεσιτάλ για πιάνο και βιολοντσέλο με τους Nikolay Lugansky και Pavel Gomziakov σε έργα Σοπέν, Ντεμπισί και Σοστακόβιτς.

Στις 29 Αυγούστου παρουσιάζει για πρώτη φορά και μουσιοθεατρική παράσταση, την Ιστορία του στρατιώτη του Ιγκόρ Στραβίνκι, με τη συμμετοχή μουσικών της ΚΟΑ, σε σκηνοθεσία της Μαριλένας Κατρανίδου και με την καλλιτεχνική σύμβολη του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Ίχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων / Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, Πάνω Κουφονήσι, 30 Ιουλίου – 15 Οκτωβρίου

Κομμάτι ξηράς / Οικία Μιχαηλίδου, έως 31/8

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης