Olivier Mosset, Α Basso και Wager, 1990 ΦΩΤΟ: ANNIK WETTER

Όλος ο Olivier Mosset σε ένα μουσείο

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 249 των Νέων της Τέχνης (15 Μαρτίου 2020) 

 

Έγινε διάσημος για τους τετράγωνους άτιτλους λευκούς πίνακες με ένα μαύρο o στο κέντρο, που δημιουργούσε από το 1966 έως το 1974. «Αυτό το σχέδιο είναι στην τελειότητά του ανυπέρβλητο· δεν βλέπω το λόγο να ζωγραφίσω κάτι άλλο», έλεγε τότε. Αναπαράγοντας το ίδιο μοτίβο σαν βιομηχανικό μάντρα, η ριζοσπαστική και πολυσυζητημένη σύνθεση του Μοsset φανερώνει μια τάση απέκδυσης της πρόθεσης.

Σε ένα ακόμα εγχείρημα ανωνυμίας, οικειοποιείται τις κάθετες ρίγες – σήμα κατατεθέν του φίλου του Daniel Buren – και δημιουργεί 50 έργα με άσπρες και γκρι ρίγες, που παρουσιάζει ως ωδή στον εννοιολογικό Γάλλο καλλιτέχνη (ο οποίος του απαντά με μια επιστολή που δημιουργεί σκάνδαλο).

Olivier Mosset ΦΩΤΟ: ANNIK WETTER

Ύστερα ήρθαν τα (σχεδόν) μονοχρωματικά έργα – πρόκειται συχνά για άσπρες ρίγες σε άσπρο φόντο. Από το 1986 επιστρέφει στη γεωμετρική αφαίρεση. Οι καμβάδες παίρνουν μνημειακές διαστάσεις, αλλάζουν σχήμα, το τελάρο εξελίσσεται πλέον σε γλυπτικό αντικείμενο. Xαρακτηριστική περίπτωση το διπλό βέλος Rustoleum.

Σαν διπλό βέλος και ο ίδιος, ο καλλιτέχνης προτείνει πάντα δύο τρόπους θέασης και προσαρμόζει τα έργα του με βάση τις συνθήκες δημιουργίας και υποδοχής τους. Είναι, υπό αυτή την έννοια, η καριέρα του μια σειρά από σημαίνουσες χειρονομίες διαμέσου της ζωγραφικής. Αυτές τις χειρονομίες, το MAMCO τις στοιχειοθετεί χρονολογικά σαν μια σειρά γνωριμιών. Τα έργα του Mosset παρουσιάζονται πλαισιωμένα από δημιουργίες ομοτέχνων του που τον επηρέασαν ή εξέθεσαν μαζί του. Έτσι, βλέπουμε τα o στο πλαίσιο του νέου ρεαλισμού (Spoerri, Tinguely, de Saint Phalle) και του BMPT (Buren, Mosset, Parmentier, Toroni). Και αντίστοιχα τις μονοχρωμίες στο πλαίσιο του Radical Painting (Hafif, Smith), της Pictures Generations (Levine, Noland) και του ΑΜF (Armleder, Mosset, Fleury). Aν επιμελητικά λείπει μια πινελιά από την έκθεση είναι για τη σχέση του με τις μηχανές Harley. Πάντως στα εγκαίνια ο καλλιτέχνης κάλεσε όλους τους φίλους του και το ΜAMCO γέμισε με Hells Angels!

 

Olivier Mosset / Musée d’art moderne et contemporain (MAMCO), Γενεύη, Μέχρι 6/12

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης