AP Photo, Alistair Grant

«THE END» της Heather Phillipson: Είναι το τέλος του κόσμου (όπως τον ξέραμε);

Αν και επινοημένο λίγο μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016 το – αμφιλεγόμενο ως εξωφρενικά κιτς – γλυπτό της Heather Phillipson, THE END  που πήρε τη θέση του την περασμένη Πέμπτη -τέσσερις μήνες μετά την προγραμματισμένη του «αποκάλυψη»- στο 4th Plinth της Πλατείας Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, μοιάζει να είναι κομμένο και ραμμένο για την τρέχουσα χρονική συγκυρία.

Τη στιγμή που μια πανδημία –σαν το κερασάκι στην τούρτα μιας παγκόσμιας οικονομικής, πνευματικής και ηθικής κρίσης– τραβάει τους τίτλους τέλους του κόσμου όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα, ένα τεράστιο παγωτό καταρρέει στο πιο κεντρικό σημείο της Βρετανικής πρωτεύουσας (μετά από ένα επεισοδιακό Brexit) υπό το βάρος ενός τεράστιου κερασιού, ενός drone-κατασκόπου και μιας αηδιαστικά αληθοφανούς μύγας.

Στην σύντομη και επιβλητική εικαστική αλληγορία μιας καλλιτέχνιδος που όλες της οι μέχρι τώρα εγκαταστάσεις (όπως τα αυγά στον σταθμό της Gloucester road, τα ποντίκια στην Sharjah Biennial ή ο ελεγειακός κήπος των απολαύσεων στο Martin Gropius Bau) μοιάζουν σαν να την ακούς να λέει δυνατά και χωρίς περιστροφές αυτό που σκέφτεται, τίποτα ελκυστικό δεν μπορεί να είναι αθώο. Πόσο μάλλον η ίδια η τέχνη: στο αεικίνητο drone που στέκεται σαν κερασάκι στο κερασάκι της πολιτισμικής τούρτας, οι κάμερες δεν σταματούν να καταγράφουν τους ανύποπτους περαστικούς της πλατείας, επισκέπτες της National Gallery που περιμένουν σε ουρά να δουν τον Τισιανό, τουρίστες που φωτογραφίζονται στη ιστορική στήλη του Ναυάρχου Νέλσον και διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή ή το #blacklivesmatter.

Και κάπως έτσι την ίδια στιγμή – και μέσα στο ίδιο συγκείμενο της καλπάζουσας παρακμής της δύσης- η σοκαριστική σε πρώτη άποψη αισθητική του γλυπτού έρχεται να συνομιλήσει με ένα ακόμα φλεγόμενο ζήτημα των ημερών. Ενόσω οι συζητήσεις πάνω στις αποκαθηλώσεις μνημείων που δημιουργούν ρατσιστικούς συνειρμούς ανάβουν παγκοσμίως το ερώτημα «Ποια οφείλει να είναι σήμερα η λειτουργικότητα του σύγχρονου μνημείου;» αιωρείται εύστοχα πάνω από την Τραφάλγκαρ. Και ίσως η απάντηση είναι να θέτει τα σωστά ερωτήματα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης