Αίθουσα του Μουσείου Sursock μετά την έκρηξη. Φωτό: Marie Nour Hechaime, επιμελήτρια του μουσείου

Η εικαστική σκηνή της Βηρυτού μετρά τις πληγές της

Αρκετές γκαλερί και μουσεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές μετά τις εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την περασμένη Τρίτη που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 130 ανθρώπους και άφησαν πίσω τους μια πόλη να μαζεύει κυριολεκτικά τα κομμάτια της.

Οι δύο ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού από 3.000 περίπου τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου, κόστισαν περισσότερο από 130 ανθρώπινες ζωές και πάνω από 4.000 τραυματίες. Και ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες ανάμεσα στα ερείπια, οι πρώτοι απολογισμοί  της καταστροφής πραγματικά τρομάζουν. Εκατοντάδες κτίρια ισοπεδωμένα, χιλιάδες άλλα με σοβαρές ζημιές και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της πρωτοφανούς τραγωδίας που έπληξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Και όπως είναι αναμενόμενο, από την καταστροφή δεν γλίτωσε ούτε η διάσημη καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Σημαντικοί χώροι, όπως η Marfa Gallery, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού, και η  Galerie Tanit καταστράφηκαν πλήρως, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές στo λιβανέζικο παράρτημα της Opera Gallery που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.  Η Galerie Sfeir-Semler, που βρίσκεται στην συνοικία της Καραντίνα καθώς και η Galerie Janine Rubeiz στην περιοχή Raouché, έχουν επίσης υποστεί σημαντικές καταστροφές. Το ίδιο η γκαλερί Saleh Barakat της οποίας μάλιστα ένας υπάλληλος βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Το Μουσείο Sursock, κέντρο της πολιτιστικής ζωής της Βηρυτού στη δεκαετία του 1960 και το οποίο άνοιξε ξανά το 2015 μετά από μια δαπανηρή αποκατάσταση, υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές. «Αυτή είναι η ισχυρότερη έκρηξη που έχω δει ποτέ», δήλωσε στην Art Newspaper η διευθύντρια του μουσείου Zeina Arida η οποία βρισκόταν μέσα στο μουσείο τη στιγμή της έκρηξης. «Το μουσείο έχει καταστραφεί αλλά ευτυχώς, κανένας από το προσωπικό δεν τραυματίστηκε» συμπληρώνει και συνεχίζει: «Είναι φρικτό να βλέπουμε πέντε χρόνια δουλειάς να σωριάζονται σε ερείπια. Ούτε στον εμφύλιο πόλεμο δεν συνέβη κάτι τόσο καταστροφικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Laure d’Hauteville, ιδρύτρια και διευθύντρια της Beirut Art Fair, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Seaside Arena, κοντά το λιμάνι της Βηρυτού: «Στα 29 χρόνια που βρίσκομαι στον Λίβανο, δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξαναχτίσουμε την ιδέα μιας έκθεσης τέχνης στο μυαλό των ανθρώπων μετά από αυτό» καταλήγει.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης