Εύα Γιαννακοπούλου, Δούρειο Ύφος, 2016

5 εικαστικά δρώμενα για να δεις δίπλα στο κύμα

Nikolas, ΣΚΕΨΕΙΣ
Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών προσκαλεί το κοινό σε ένα φιλοσοφικό περίπατο στους κήπους της, όπου παρουσιάζονται έργα του γλύπτη Nikolas, με θέμα τον προβληματισμό του για το μέλλον του ανθρώπου στην εποχή του machine learning. Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι επιμελήτριες Αννίτα Αποστολάκη και Αναστασία Μανιουδάκη: «Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι απεριόριστες, αλλά πέρα από την έκσταση που νιώθει ο καλλιτέχνης για αυτές, το επίμονο ερώτημα που διατρέχει το έργο του είναι: πόση ελευθερία, εν τέλει, θα έχει το ανθρώπινο είδος όταν τα πάντα, ακόμη και τα συναισθήματά του, θα μπορούν να προβλέπονται από μηχανήματα;»

Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, Σπέτσες / 3 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου

Ούτε που μας δόθηκε μια εξήγηση για το άρωμα των λουλουδιών
14 σύγχρονοι καλλιτέχνες οικειοποιούνται τον δημόσιο χώρο του πεζόδρομου Β. Κωνσταντίνου στο Ναύπλιο, σε επιμέλεια της Φαίης Τζανετουλάκου. Μέσα από τα έργα τους επιχειρείται μια κατανόηση των επιλογών του ανθρώπου όσον αφορά τη δόμηση του κοινωνικού του χώρου, αλλά και των αδιεξόδων που δημιουργούνται όταν αυτές οι επιλογές είναι επιβεβλημένες από τις σύγχρονες συνθήκες μαζικοποίησης σε αντιδιαστολή με τη βαθιά, αρχέγονη ανάγκη του για αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον.

Πεζόδρομος Β. Κωνσταντίνου, Ναύπλιο / 3 έως 31 Αυγούστου

Λίζη Καλλιγά – Λήδα Παπακωνσταντίνου, Δύο Πόρτες-Δύο Παράθυρα
Οι δύο καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν μια επιλογή από έργα γύρω από τη σχέση τους με τις Σπέτσες, όπου κατοικούν εδώ και πολλά χρόνια, την ιστορία του νησιού, τους ανθρώπους και τη φυσική ομορφιά του. Στην αίθουσα του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που φιλοξενεί την έκθεση τυχαίνει να υπάρχουν, από τη μία μεριά, δύο πόρτες και, από την άλλη, δύο παράθυρα. Όπως αναφέρει ο επιμελητής Ντένης Ζαχαρόπουλος, «η συγκυρία αυτή εκφράζει με ακρίβεια τόσο τη συμπληρωματικότητα ανάμεσα στις δύο καλλιτέχνιδες όσο και, πιο ουσιαστικά, τους τρόπους, με τους οποίους η κάθε μία έχει επιλέξει να δρα και να πράττει στο έργο της, καθώς και να βιώνει τη θέση της στον κόσμο».

Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσών, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες / 7 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου

Αριστερά: Έργο της Λίζης Καλλιγά. Δεξιά: Έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου

Βασίλης Σαλπιστής, Τα Αφαία
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αίγινα μετά το Kappatos Aegina Art Residency που πραγματοποίησε το 2018, για να παρουσιάσει μια performance στην Οικία / Εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στο νησί. Το δρώμενο αποτελεί πρόγευση του Διεθνούς Φεστιβάλ Performance που θα πραγματοποιηθεί εκεί τον Αύγουστο του 2021 και θα περιλαμβάνει μια σειρά από ζωντανές καλλιτεχνικές δράσεις, performances, εκθέσεις, παραστάσεις κ.ά.

Εταιρεία Έρευνας Μελέτης και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ, Αίγινα / 7 & 8 Αυγούστου, 21:00 – 23:00

Εξ Αποστάσεως
Η ιστορία των νησιών Λαζαρέτο, όπου χτίστηκαν από τα μέσα του 18ου αι. τα λοιμοκαθαρτήρια των Ενετών για τους ταξιδιώτες από ύποπτα λιμάνια, ενέπνευσε πέντε Ιθακήσιους καλλιτέχνες να συνθέσουν αφηγήσεις στο ομώνυμο νησάκι που στέκει στο λιμάνι του Βαθέος Ιθάκης. Έτσι, οι Εύα Γιαννακοπούλου, Διονύσης Λιβάνης, Αιμιλία Μωραΐτη, Φανούρης Μωραΐτης και Πάνος Σκλαβενίτης θα παρουσιάσουν εγκαταστάσεις, προβολές, δράσεις και performances, οι οποίες αναδεικνύουν τις τακτικές μιας μετέωρης άφιξης σε έναν χώρο επιδημικό και, ως εκ τούτου, μεταβατικό. Πώς τελεί κάποια/ος υπό συνθήκες απομόνωσης όταν τα όρια συγχέονται λόγω της σχεδόν μηδαμινής, αλλά και υπαρκτής διακριτότητας των δύο νησιών;

Νησάκι Λαζαρέτο, Βαθύ Ιθάκης / 12 έως 14 Αυγούστου

Nikolas, Homo Deus, 2019

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης