Photo: The Art Newspaper

Οι μετανάστες του πρώην πλανητάρχη

Πιθανότατα, ο τελευταίος άνθρωπος που θα σκεφτόσασταν ότι περνάει την ώρα του φιλοτεχνώντας πορτρέτα μεταναστών, θα ήταν ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ειδικότερα κάποιος που δεν έχει αφήσει εποχή για την φιλομεταναστευτική του πολιτική. Κι όμως, ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, διανύοντας μια περίοδο περισυλλογής, αυτοκριτικής, και προσπάθειας κατάκτησης υστεροφημίας («και με μια δόση υποκρισίας» συμπληρώνουν κάποιες κακές γλώσσες) αποφάσισε να τιμήσει 43 μετανάστες της Αμερικής απαθανατίζοντας τους σε ελαιογραφίες και διηγούμενος τις ιστορίες τους.

Το γεγονός ότι ο πρώην πλανητάρχης ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο είναι γνωστό εδώ και κάποια χρόνια αν και ο ίδιος γενικά το κρατούσε κάπως μυστικό. Γνωστό είναι επίσης ότι αρέσκεται στις θεματικές ενότητες και στις προσωπογραφίες. Ξεκίνησε με ηγέτες κρατών και συνέχισε με μια σειρά από 98 πορτρέτα βετεράνων στρατιωτών που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου, τα οποία δημιούργησε και εξέθεσε πριν λίγα χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2021, θα παρουσιαστεί – στο ίδρυμα του Ντάλας που φέρει το όνομα του – η νέα του δουλειά, τόσο ως έκθεση όσο και ως έκδοση υπό τον γενικό τίτλο «Out of  Many, One». Τα δε έργα θα βρίσκονται εκτεθειμένα στο George W. Bush Presidential Center μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Στο άκουσμα της είδησης τα social media πήραν φωτιά, ιδίως από όσους θυμήθηκαν –και δεν ήταν λίγοι – πως επί της προεδρίας του ιδρύθηκε και γιγαντώθηκε το διαβόητο ICE (Immigration and Customs Enforcement) που έκανε την εγκατάσταση στις ΗΠΑ όνειρο θερινής νυκτός για χιλιάδες ανθρώπους, και πάνω στο οποίο πατάει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ για να απλώσει τείχη και να θεσπίσει περεταίρω απαγορεύσεις.

Τώρα πάντως, ο 74χρονος Τζορτζ Μπους δηλώνει πως ««η ελπίδα μου είναι ότι αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει στο να εστιάσουμε όλοι στις θετικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετανάστευση στη χώρα μας» αλλά και πως «πρέπει πάντα να είμαστε υπερήφανοι που καλωσορίζουμε τους ανθρώπους αυτούς ως συνανθρώπους μας. Οι νέοι μετανάστες είναι ακριβώς αυτό που ήταν πάντα: άνθρωποι που διακινδυνεύουν τα πάντα για το όνειρο της ελευθερίας».

Αν μη τι άλλο πάντως, το βιβλίο και η έκθεση θα ανοίξουν ξανά τη συζήτηση για την πονεμένη ιστορία του μεταναστευτικού στην Αμερική.  Όσον αφορά τώρα στην καλλιτεχνική αξία των έργων, ας περιμένουμε τους ειδικούς. Βέβαια, το να σε κρίνει και η ιστορία και η κριτική πέφτει κάπως πολύ…

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης