Breghain Club, Berlin. Photo: Jeers Karstensen AP

Τα έργα της βερολινέζικης καραντίνας πάνε στο Berghain

80 καλλιτέχνες παρουσιάζουν ό, τι δημιούργησαν την περίοδο του lockdown, στο θρυλικό κλαμπ του Βερολίνου που γίνεται popup εκθεσιακός χώρος.

Στη διάρκεια των φετινών υποχρεωτικών lockdowns ανά τον κόσμο, χιλιάδες καλλιτέχνες βρέθηκαν απομονωμένοι στα εργαστήρια τους δημιουργώντας έργα τα οποία λόγω της κατάστασης, πιθανολογούμε ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Κάπως έτσι σκέφτηκε ο διάσημος Γερμανός συλλέκτης Christian Boros και ψάχνοντας έναν τροπο για να παρουσιαστούν κάποια από αυτά τα έργα, απευθύνθηκε στους παλιούς του φίλους, τους ιδιοκτήτες του θρυλικού club Berghain στο Βερολίνο, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ο χώρος των 3.500 τετραγωνικών, που περιλαμβάνει τα dancefloors, τα dark rooms και το διάσημο Panorama Bar θα φιλοξενεί έργα 80 περίπου καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ο Olafur Eliasson, ο  Cyprien Gaillard, η Tacita Dean, o Wolfgang Tillmans, η Rosmarie Trockel , η Isa Genzken, η Anne Imhof, η Klara Lidén ο Robin Rhode, ο Rirkrit Tiravanija και η Raphaela Vogel.

To «Studio Berlin», όπως ονομάζεται το πρότζεκτ,  θα είναι ανοιχτό στο κοινό με ξεναγήσεις σε πολλές γλώσσες (μπορεί να γίνει online booking), προσφέροντας στους επισκέπτες έναν τρόπο να παρακάμψουν την αυστηρή πόρτα του Berghain  (στην είσοδο δεν θα βρίσκεται ο Sven Marquardt, ο πλέον διαβόητος ίσως πορτιέρης στη Γερμανία) – τουλάχιστον έως ότου αρθούν οι περιορισμοί του  Covid 19  και το κλαμπ επιστρέψει στη συνηθισμένη του λειτουργία. Όπως δηλώνει με χαρακτηριστικό τρόπο στην Art Newspaper ο Christian Boros «για πρώτη φορά, ακόμη και γιαγιάδες με πι και παιδιά θα μπορέσουν να μπουν στα ενδότερα του Barghain». Ο ίδιος είχε αρχίσει ήδη από τον Μάρτιο να επεξεργάζεται την ιδέα και μίλησε ατέλειωτες ώρες στο τηλέφωνο με καλλιτέχνες («τώρα που είχαν χρόνο ήταν εύκολο να τους βρεις» δηλώνει με χιούμορ) μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Οι σχέσεις μεταξύ Boros και Berghain έχουν τις ρίζες τους πίσω στη δεκαετία του 1990, όταν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ δημιούργησαν το πρώτο τους γκέι κλαμπ στο καταφύγιο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο στεγάζει τώρα τη συλλογή του Ιδρύματος Boros. «Τα γενέθλια του Berghain γιορτάζονται ακόμη κάθε χρόνο στο καταφύγιο», λέει ο Boros.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης