Παναγιώτης Κεφαλάς: “Untitled”

Ammophila δημιουργίας στην Ελαφόνησο

Μια νέα καλλιτεχνική διοργάνωση γεννιέται στο αγαπημένο νησί των κατασκηνωτών.

Είναι τα φυτά που με τις βαθιές τους ρίζες διαμορφώνουν, δικτυώνουν εσωτερικά και σταθεροποιούν τις αμμοθίνες ενώ προετοιμάζουν το έδαφος για εποικισμό από άλλα είδη. Έτσι θέλει να λειτουργήσει και το ομότιτλο καλλιτεχνικό πρότζεκτ που εγκαινιάζεται φέτος στην Ελαφόνησο φέρνοντας στο αγαπημένο μικρονήσι των κατασκηνωτών δημιουργίες γνωστών και νεώτερων εικαστικών (μεταξύ άλλων των Κωστή Βελώνη, Poka-Yio, Μανώλη Μπαμπούση, Αλέξανδρου Τζάννη, Ηλία Παπαηλιάκη κ.ά.).

Τα Ammophila είναι «μια πρόσκληση για γνωριμία, διάλογο και σκέψη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία αναπλάθοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της και δημιουργώντας έτσι νέες σχέσεις και μικρο-κοινότητες» μας αναφέρει η Εύη Ρουμάνη, η καλλιτέχνιδα που εμπνεύστηκε και επιμελείται το εγχείρημα στον τόπο απ’ όπου κατάγεται.

Η λαϊκή παράδοση θέλει την Ελαφόνησο να έλκει το όνομά της «από ένα θηλυκό ελάφι που γέννησε στο τότε ακατοίκητο νησί, αφότου είχε πέσει από ένα παραπλέον καράβι που μετέφερε ζώα». Στην πρώτη της έκδοση λοιπόν η διοργάνωση, που φιλοδοξεί να επιστρέφει κάθε καλοκαίρι, καλεί 37 καλλιτέχνες και συγγραφείς να αναμετρηθούν με τη συνθήκη της έκθεσης Ammophila Vol.1 BIRTH, τόσο με το θέμα της γέννησης όσο και την ονομασία του θεσμού.

Έργα του Νικόλα Βαμβουκλή

Όσοι βρεθείτε στην περιοχή, στο σχολείο του νησιού θα έχετε την ευκαιρία να δείτε έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, όπως το βίντεο και το γλυπτό του Κωστή Σταφυλάκη με πρωταγωνιστή τον χαρακτήρα Chloroquine Juggalo – μια σαφής αναφορά στην τρέχουσα επικαιρότητα του Covid-19 -, αλλά και τη ζωγραφική Ανασκαφή του Ανδρέα Κασάπη.

Τελευταίας εσοδείας δημιουργίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά: σχέδια των Αλέξανδρου Τζάννη και Περσεφόνης Νικολακοπούλου, ζωγραφική των Διονύση Χριστοφιλογιάννη, Ηλία Παπαηλιάκη, Παναγιώτη Κεφαλά και Χρήστου Γιαννόπουλου, γλυπτά των Χριστίνας Δημακογιάννη και Σοφίας Κουλουκούρη, μια εγκατάσταση της Ρενάτας Μεθενίτη, η φωτογραφική δουλειά του Νικόλα Βαμβουκλή, αλλά και το βίντεο με τίτλο HCMAN: The trap των Κωστή Δαμουλάκη, Δόμνας Δεγαΐτα, Paulo Doda, Πέγκυς Ζάλη, Βασίλη Ζαχαρακόπουλου, Παναγιώτη Λιανού και Ηλία Μόκα.

Στο προαύλιο θα υποδέχεται το κοινό η ανεμόεσσα εγκατάσταση The city view της Βασιλικής Σηφοστρατουδάκη, ενώ από το μπαλκόνι του κτιρίου θα αναρτάται μια τρίμετρη κατασκευή-«κουρτίνα» από προσωπικά αντικείμενα της Ξένιας Βήτου.

Παράλληλα, θα εκδοθεί κατάλογος με κείμενα από τους Νικόλα Βαμβουκλή, Στέφανο Γιαννούλη, Κωστή Ζουλιάτη, Σοφία Κουλουκούρη, Τάκη Κουμπή, Μαρία Ξυπολοπούλου, Χριστίνα Παπούλια, Κωστή Σταφυλάκη, Θεόφιλο Τραμπούλη και Άννα Χατζηνάσιου.

Έργο του Μανώλη Μπαμπούση

«Η έκθεση στοχεύει να αναδυθεί ως ένα νέο συμβάν στον Νότο», σημειώνει η επιμελήτρια και συνεχίζει: «Μακριά από τα αστικά κέντρα, στο απαράμιλλο φυσικό τοπίο της φιλόξενης Ελαφονήσου, οι καλλιτέχνες προσκαλούν με τα έργα τους το κοινό να διερωτηθεί και να παρατηρήσει τους προβληματισμούς τους, να βυθιστεί μέσα στους κόσμους και τα περιβάλλοντά τους. Πρόκειται για κόσμους γεμάτους ετερότητα, εκπλήξεις και νέες αναγνώσεις που δημιουργούν νέες γλώσσες και συνθήκες επικοινωνίας. Ο θεατής θα ανακαλύψει εναλλακτικές πραγματικότητες και δυνητικούς κόσμους που μπορούν να λειτουργήσουν ως νέα μοντέλα μιας πιο εκφραστικής ανάγνωσης της καθημερινής ζωής. Το γνωστό έδαφος αποσταθεροποιείται για να δώσει τη θέση του σε νέες προσεγγίσεις και αντιλήψεις αποδεσμευμένες από κάθε περιορισμό».

Ammophila Vol.1 BIRTH / Σχολείο Ελαφονήσου,  22–25 Αυγούστου

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης