BTS (The Art Newspaper) Photo by Taeseong Kim

Οι τρομεροί Κορεάτες BTS λένε «do it»!

Το γεγονός ότι οι BTS είναι ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου είναι λίγο πολύ γνωστό. Ακόμη και σε αυτούς που δεν ασχολούνται με την κουλτούρα της K-Pop, σίγουρα από κάπου έχουν φτάσει τα νέα για αυτή τη boyband από τη Σεούλ που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Την περασμένη Παρασκευή, για παράδειγμα, οι BTS έγραψαν ιστορία καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τα εκατό εκατομμύρια views στο You Tube με το καινούργιο (και πρώτο τους αγγλόφωνο) single, «Dynamite».

Εδώ πάντως θα μας απασχολήσει μια άλλη πτυχή της δράσης των επτά νεαρών Κορεατών, καθώς πρόσφατα συνεργάστηκαν με τον διάσημο επιμελητή και καλλιτεχνικό διευθυντή των Serpentine Galleries, Hans Ulrich Obrist, προσθέτοντας τη δική τους εκδοχή στο εν εξελίξει πρότζεκτ do it το οποίο ξεκίνησε το 1993 (με συμμετοχή ονομάτων όπως οι Gilbert & George ή η Γιόκο Όνο) και ανανεώνεται συνεχώς. Η ιδέα του project, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο συλλογικό έργο τέχνης, είναι η εξής: Γνωστοί καλλιτέχνες (όχι απαραίτητα από τον χώρο των εικαστικών) δίνουν οδηγίες για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης από οποιονδήποτε στο σπίτι του. Αυτές οι σύντομες οδηγίες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι αρκετά απλές, ευέλικτες ως προς την ερμηνεία τους και συνήθως με πολλαπλές εκδοχές αναδημιουργίας και αναδιατύπωσης κατά το δοκούν. Το κοινό μπορεί να μοιραστεί τις δημιουργίες του στα social media χρησιμοποιώντας το #doitaroundtheworld. Όπως λέει ίδιος ο Obrist, ως εμπνευστής του εγχειρήματος, το Do It είναι «μια ανοιχτή πρόσκληση για να αφήσεις την τέχνη να διευρύνει τους ορίζοντες σου, όχι ως παθητικός θεατής αλλά ως δημιουργός».

Οι οδηγίες των BTS συνοψίζονται στις εξής τέσσερις αρκούντως ποιητικές προτάσεις: «Συνδέστε μια κουκίδα με μια άλλη. Τραβήξτε μια γραμμή, δημιουργείστε ένα αεροπλάνο. Πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου “εσείς” και “εγώ” γίνονται “εμείς”. Το μέλλον μας είναι μια όμορφη εικόνα».

Αυτή η σύνδεση πέρα από τα όρια διατρέχει ως μήνυμα, σε σημαντικό βαθμό, την τραγουδοποιητική δουλειά των BTS αλλά και άλλες τους δραστηριότητες, όπως την ομιλία του αρχηγού τους RM, πριν από δυο χρόνια, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς και το πρόσφατο, παγκόσμιο πρότζεκτ CONNECT, BTS, μια σειρά από έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο πέντε πόλεων, στο οποίο συμμετείχαν 22 καλλιτέχνες.

Οι τρέχοντες συμμετοχές στο do it (around the world) περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι: Virgil Abloh, Chino Amobi, Arca, Alvaro Barrington, Dineo Seshee Bopape, James Bridle, Costanza Candeloro, Ian Cheng, Shawanda Corbett, Counterspace, Aria Dean, Es Devlin, Olafur Eliasson, Aurelia Guo, Max Hawkins, Evan Ifeokya, Carla Juaçaba, Ligia Lewis, Kelsey Lu, Oscar Murillo, Precious Okoyomon, Nisha Ramayya, Megan Rooney, Rachel Rose, Patrick Staff, Jenna Sutela και Jan Vorisek. Από τον χώρο της μουσικής, εκτός των BTS συμμετέχουν η Arca και η Kelsey Lu.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης