Ο Olafur Eliasson στην εγκατάστασή του «Your Spiral View», που παρουσιάστηκε στην έκθεση «In real life» στην Tate Modern στο Λονδίνο, το 2019 © AP Photo/Frank Augstein

Ο Olafur Eliasson μας δείχνει τη Γη… αλλιώς

Οι προοπτικές της Γης είναι το νέο συμμετοχικό έργο του Olafur Eliasson που καλεί το κοινό να στοχαστεί για τη συνύπαρξη διαφορετικών οπτικών του κόσμου και το οποίο ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη, παγκόσμια ημέρα της Γης, και προβάλλεται, με βίντεο και εικόνες, στο site του καλλιτέχνη αλλά και στον λογαριασμό του στο Instagram.

Great Barrier Reef, Αυστραλία. Η περιοχή και οι ζώντες οργανισμοί της μαστίζονται από την ανθρώπινη παρέμβαση που προκαλεί την εξαφάνιση των κοραλλιών

Η ανάθεση των Serpentine Galleries για τα 50 χρόνια του προγράμματος «Back to Earth» προσκαλεί εικαστικούς, μουσικούς, αρχιτέκτονες, ποιητές, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, στοχαστές και σχεδιαστές να προτείνουν έργα που θα αφυπνίζουν το κοινό για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση.

Mariana Trench, Ειρηνικός ωκεανός. Η βαθύτερη τάφρος του κόσμου, όπου στον βυθό της εντοπίζονται πλαστικά απορρίμματα

Ο Olafur Eliasson έχει δημιουργήσει μια σειρά εννέα εικόνων της Γης, καθεμία εκ των οποίων απεικονίζει τον πλανήτη από διαφορετική σκοπιά. Κάθε εικόνα επισημαίνει ένα συγκεκριμένο τμήμα της Γης με μία τελεία. Εάν ο θεατής αφήσει τα μάτια του στην τελεία για περίπου 10 δευτερόλεπτα και κατόπιν μετακινήσει το βλέμμα του σε μία μαύρη επιφάνεια, μία επιπλέον εικόνα εμφανίζεται στα χρώματα της εικόνας του Eliasson ― έτσι ο θεατής προβάλλει μία νέα οπτική του κόσμου.

Yakutia, Σιβηρία. Οι πάγοι λιώνουν…

Το έργο αυτό ερευνά τον τρόπο που οι χάρτες, το Διάστημα και η Γη περιορίζονται σε μία συγκεκριμένη κατασκευή, την οποία όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να δούμε από διαφορετική οπτική, ατομικά ή συλλογικά.

Γάγγης, Ινδία. Δικαστήριο της χώρας έκρινε το 2017 ότι ο ιερός ποταμός έχει τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους…

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Σήμερα, “ο κόσμος όπως τον ξέρουμε” αποτελεί παρελθόν. Η σημερινή υγειονομική κρίση έχει φέρει τις κοινωνίες μας σε μία παύση, επηρεάζοντας την οικονομία, την ελευθερία, ακόμη και τους κοινωνικούς μας δεσμούς. Πρέπει να σταθούμε και να σκεφτούμε όλους εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και να αδράξουμε την ευκαιρία να φανταστούμε από κοινού τον πλανήτη όπου θέλουμε να κατοικήσουμε στο μέλλον ― με όλα τα θαύματα και την ομορφιά του, ενώπιον όλων των προκλήσεων που μας περιμένουν».

Οροσειρά Simien, Αιθιοπία. Από τα ελάχιστα μέρη της Αφρικής όπου πέφτει χιόνι

Το έργο, πάντως, του Olafur Eliasson εντάσσεται σε μία μακρά σειρά projects που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την ανθρωπότητα για την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα ρεπορτάζ των ΝτΤ σχετικά.

Τσερνόμπιλ, Pripyat, Ουκρανία. Η πανίδα προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς την ανθρώπινη παρουσία…

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης