(C) ΥΠΠΟΑ

Μενδώνη: «Η ζημιά στις Μυκήνες ήταν η λιγότερη δυνατή»

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών έκανε το πρωί της Δευτέρας η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, διαπιστώνοντας επιτόπου το μέγεθος των ζημιών από τη χθεσινή πυρκαγιά η οποία τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ. Όπως δήλωσε η Υπουργός «Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος από ξερά χόρτα και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων». Η κα Μενδώνη ευχαρίστησε την Πυροσβεστική και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για την άμεση αντίδραση καθώς και για το σχέδιο πυρόσβεσης.  Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών θα παραμείνει προσωρινά κλειστός αλλά σύμφωνα με τη Υπουργό θα λειτουργήσει πάλι σύντομα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, σε χορτολιβαδική έκταση εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα προς τη χαράδρα του Χάβου και εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος εκκενώθηκε αρχικά από επισκέπτες και στη συνέχεια από το προσωπικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Ακριβής εκτίμηση των συνεπειών της πυρκαγιάς αναμένεται από το κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων μόλις αποκλειστεί η περίπτωση αναζωπύρωσης και δοθεί το πράσινο φως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης