«Centaur»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη χορεύει

Μια χορευτική παράσταση, με την υπογραφή σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Pontus Lindberg και ο Ryoji Ikeda, όπου η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος και συμμετέχει ενεργά, μας παρουσιάζει, online για δύο μόνο βράδια, το 16o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας.

Στο «Centaur», το οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε online την Παρασκευή 4 και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Digital Art Online Streaming Festival, συν-δημιουργός και συμμετέχων είναι ο David (έτσι, σκέτο) και ίσως το γεγονός να μη σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν σας διέφευγε η λεπτομέρεια πως o David δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά τεχνητή νοημοσύνη.

O David λοιπόν προγραμματίστηκε ειδικά για αυτή την παράσταση και επηρεάζει τη χορογραφική σύνθεση βασιζόμενος σε διαφορετικές ομάδες δεδομένων όπως πλανητικές κινήσεις, τεχνολογίες σμήνους και τις κινήσεις των χορευτών που καταγράφηκαν και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Επίσης, ως χορευτής, μπορεί να εξομοιώσει συνείδηση, συναίσθημα και πρόθεση και να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους χορευτές στη σκηνή με αυτό να συνεπάγεται ότι κάθε παράσταση είναι διαφορετική.

Το «Centaur» είναι μια παράσταση που εξετάζει τις συνέπειες της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και της δύναμης της τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μη διαθέτει ακόμα συναισθήματα και συνείδηση αλλά μπορεί ήδη να μας χειραγωγεί (καθώς βρίσκεται ήδη παντού) και να μας αποπλανεί αποκωδικοποιώντας συναισθήματα και διαθέσεις. Το «Centaur» – τίτλος εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία –  είναι ένα έργο γεμάτο δυνατούς συμβολισμούς για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στον άνθρωπο.

Την παράσταση υπογράφουν σημαντικά ονόματα όπως ο Pontus Lindberg (νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Danish Dance Theater), ο οποίος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία, ο κορυφαίος Ιάπωνας συνθέτης, sound artist και εικαστικός Ryoji Ikeda, ο οποίος έχει τον ηχητικό και τον οπτικό σχεδιασμό και η βραβευμένη εικαστικός Cecilie Waagner Falkenstrøm η οποία εγκατέστησε την τεχνική νοημοσύνη. Την μουσική έγραψε ο Ryoji Ikeda ενώ ακούγονται και έργα του Σούμπερτ καθώς και έργα που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. O David μιλάει και γράφει αγγλικά.

Η δράση «Centaur» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και για να την παρακολουθήσετε πρέπει να κλείσετε θέση στο online.adaf.gr/events/centaur (για τις 4/9) και online.adaf.gr/events/centaur-2 (για τις 10/9)

Και οι δυο παραστάσεις αρχίζουν στις 9 το βράδυ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης