© Bob Ross Inc.

Η διαδικτυακή αναγέννηση του Bob Ross

Πριν λίγες εβδομάδες η Hasbro παρουσίασε την νέα συλλεκτική έκδοση του παιχνιδιού Monopoly με θέμα τον Bob Ross, τον γνωστό τηλεοπτικό ζωγράφο. Η επιλογή αυτή μπορεί αρχικά να ξενίζει, καθώς η εταιρία παιχνιδιών συνηθίζει να επιλέγει για θεματικές εκδόσεις του κλασικού παιχνιδιού, τις πιο δημοφιλείς και ευπώλητες ταινίες και σειρές όπως το Star Wars και το Breaking Bad. Τι δουλειά έχει λοιπόν, ο Bob Ross ανάμεσα στα σύγχρονα blockbusters;

O Bob Ross υπήρξε, και παραμένει 25 χρόνια μετά τον θάνατο του, ο πιο δημοφιλής τηλεοπτικός ζωγράφος. Από το 1983 μέχρι το 1994 παρουσίαζε την εκπομπή The Joy of Painting (Η Χαρά της Ζωγραφικής προβαλλόταν στην Ελλάδα από την ΕΡΤ 3), όπου σε κάθε επεισόδιο ζωγράφιζε βήμα-βήμα έναν πίνακα από το μηδέν δείχνοντας στον θεατή πως να κάνει το ίδιο. Δεν ήταν όμως η καλλιτεχνική του δεξιοτεχνία που τον έκανε τόσο γνωστό. Τα έργα του θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν kitsch. Ήταν ένας συνδυασμός της εμφάνισης του (το φουντωτό μαλλί του συγκεκριμένα), αλλά κυρίως της πολύ ευγενικής και ήρεμης παρουσίας του, που τον μετέτρεψε σε εικονική φιγούρα της ποπ κουλτούρας. Από μια άποψη λοιπόν δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση μια Monopoly με το πρόσωπό του στο κουτί. Άλλωστε τα προϊόντα Bob Ross, από μπλούζες μέχρι τοστιέρες, δεν σταμάτησαν ποτέ να υπάρχουν στη αγορά.

H Monopoly The Bob Ross® Edition. © Hasbro.

Όμως, φαίνεται πως ο Bob Ross δεν είναι απλώς μια εικόνα που μας αρέσει να αγαπάμε και να αστειευόμαστε μαζί της, αλλά κάτι παραπάνω. Και το λέω αυτό γιατί τελευταία οι εκπομπές του έχουν αποκτήσει μια νέα ζωή. Το 2015 η πλατφόρμα Twitch, η οποία είναι γνωστή για την προβολή βίντεο που σχετίζονται με βίντεο-παιχνίδια, έκανε έναν μαραθώνιο προβολής του The Joy of Painting. Το αποτέλεσμα ήταν 5,6 εκατομμύρια χρήστες να το παρακολουθήσουν. Μετά από αυτό ακολούθησε συμφωνία του Netflix το 2016 για κάποιες από τις εκπομπές του η οποία τελείωσε φέτος, ενώ η πλειοψηφία των εκπομπών του υπάρχουν και στο επίσημο κανάλι Bob Ross στο YouTube, το οποίο έχει 4,2 εκατομμύρια εγγραφές.

Τον Απρίλιο του 2020 ήταν εκεί, στο κανάλι του στο YouTube, που έκανε πρεμιέρα και μια νέα εκπομπή με τίτλο Keeping The Bob Ross Dream Alive (Κρατώντας το Όνειρο του Bob Ross Ζωντανό) με παρουσιαστή τον Nic Hankins. Η εκπομπή αυτή έχει κρατήσει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα με την πρωτότυπη. Ο Hankins ακολουθεί την ίδια wet-on-wet τεχνική του Ross, ζωγραφίζει μόνο τοπία στο ίδιο μέγεθος καμβά, στο ίδιο σκοτεινό στούντιο κρατώντας την χαρακτηριστική μεγάλη διάφανη παλέτα. Τι είναι λοιπόν, αυτό που κάνει ακόμα τόσο δημοφιλή τον Bob Ross και κληρονομιά του;

O Nic Hankins στην εκπομπή «Keeping The Bob Ross Dream Alive»

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Bob Ross απλώς δεν πάλιωσε, ή, καλύτερα πως ταίριαξε πολύ καλά σε αυτή την γενιά. Από μια άποψη αυτό που έκανε τότε, ειδικά το format της εκπομπής, είναι πολύ κοντά στην σημερινή πραγματικότητα του streaming και των social media. Οι εκπομπές του έχουν χαρακτηριστικά που σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Με τα σημερινά δεδομένα για παράδειγμα, οι εκπομπές του εντάσσονται στην κουλτούρα των tutorials ή DIY videos, ενώ και οι θεατές είμαστε πιο εξοικειωμένοι πια με την ιδέα να διδασκόμαστε από μακριά, μπροστά στην οθόνη μας, την ώρα που θέλουμε, εκεί που θέλουμε. Παραμένει με αυτό τον τρόπο ένας τρόπος πρόσβασης και εξοικείωσης στην ζωγραφική και την τέχνη για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Επίσης, η νέες γενιές θεατών ανακαλύπτουν και μια άλλη διάσταση των εκπομπών του Bob Ross, αυτή της σχεδόν υπνωτιστικής ηρεμίας που ο Ross καταφέρνει να περάσει στον θεατή, όχι μόνο μέσα από την πράξη της ζωγραφικής, αλλά και από την ομιλία του. Δεν είναι τυχαίο πως οι εκπομπές χαρακτηρίζονται συχνά ως ASMR (ήχοι που προκαλούν ευχάριστη «ανατριχίλα») και προτείνονται σαν άτυπα ηρεμιστικά.

Χωρίς να το είχε προβλέψει λοιπόν κανείς, η σύγχρονη πραγματικότητα του internetφαίνεται να ταίριαξε πολύ καλά στον τηλεοπτικό ζωγράφο. Και για να χρησιμοποιήσω μια γνωστή του φράση, φαίνεται πως αυτή του η αναγέννηση είναι ένα ευχάριστο ατύχημα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης