Μαρίνα Αμπράμοβιτς Photo: AP Images, Darko Vojinovic

Οι «Επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» σε live streaming

Καθυστέρησε, λόγω κορωνοϊού (ήταν να κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο αλλά και να έρθει στην Αθήνα τον Ιούλιο), τελικά όμως ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στο Εθνικό Θέατρο του Μονάχου η αφιερωμένη στη θρυλική σοπράνο παράσταση της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Ενώ περιμένουμε τις νέες ημερομηνίες για την παρουσίαση της στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου το βράδυ έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πολυαναμενόμενη αυτή παράσταση σε live streaming από το www.staatsoper.tv , το διαδικτυακό κανάλι της Βαυαρικής Λυρικής Σκηνής.

Οι «Επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» είναι ένα οπερατικό πρότζεκτ στο οποίο επτά θάνατοι αναβιώνουν υποδειγματικά επί σκηνής βασισμένοι στις κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές – άριες, ουσιαστικά –  που διαμόρφωσαν τις αντίστοιχες όπερες,  στιγμές που ήταν απείρως σημαντικές για την Κάλλας.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πεθαίνει επτά φορές σε ισάριθμες μικρού μήκους ταινίες (όπου «συμπρωταγωνιστεί» ο Ουίλλεμ Νταφόε) οι οποίες προβάλλονται σε οθόνη, και στο τέλος της παράστασης, με τον αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι το 1977, θα βρεθεί στη σκηνή παίζοντας τον εαυτό της.

Όπως δηλώνει και η ίδια η Αμπράμοβιτς: «για πάνω από 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο αφιερωμένο στη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας. Πάντα με γοήτευε η προσωπικότητά της, η ζωή της, ακόμα και ο θάνατός της. Όπως πολλές από τις ηρωίδες της όπερας που δημιούργησε επί σκηνής, έτσι και η ίδια πέθανε από αγάπη. Πέθανε από μια ραγισμένη καρδιά».

Εκτός από τις πασίγνωστες άριες από τον 19ο και τον 20ό αιώνα (Βέρντι, Πουτσίνι, Νονιτσέτι, Μπελίνι, Μπιζέ)), ο Σέρβος συνθέτης Μάρκο Νικόντιεβιτς έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική, αναδεικνύοντας μέσα από αυτήν το πώς η άνευ όρων αγάπη της Κάλλας για την τέχνη της δεν της επέτρεψε ποτέ τον διαχωρισμό μεταξύ του προσώπου που ήταν επί σκηνής και του προσώπου που ήταν στην πραγματική της ζωή.

Την ορχήστρα διευθύνει ο Yoel Gamzou και συμμετέχουν οι λυρικές ερμηνεύτριες Hera Hyesang Park (Violetta Valery),  Selene Zanetti (Floria Tosca), Leah Hawkins (Desdemona), Kiandra Howarth (Cio-Cio-San), Nadezhda Karyazina (Carmen), Adela Zaharia (Lucia Ashton) και Lauren Fagan (Norma).

Οι «Επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» αποτελούν μια διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων.

Η παράσταση θα μεταδοθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) στο www.staatsoper.tv με επιλογή τριών ποιοτήτων μετάδοσης (υψηλή, χαμηλή και HD) και επίσης θα διατίθεται σε Video-On-Demand για έναν μήνα, από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Δυστυχώς δεν θα υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι αλλά θα υπάρχει επιλογή αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών, ισπανικών και πολωνικών.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης