Λευτέρης Τάπας Still Life (Forest) 2020 από την έκθεση Nyctophilia II

Εγκαίνια: 4 ραντεβού με 36 καλλιτέχνες

Τέσσερις ομαδικές εκθέσεις που ξεκινούν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μας δίνουν την πρόγευση μιας πολλά υποσχόμενης σεζόν σε καιρούς περίεργους.

 

Nyctophilia II

Η έκθεση Nyctophilia II στην γκαλερί CAN επικεντρώνεται στην Νυχτοφιλία ως σταθμό και ως ψυχολογική κατάσταση – καθώς έχει υποστηριχθεί ότι η καλύτερη ώρα για να διαβάσει κανείς ποίηση ή φιλοσοφία είναι μεταξύ 1-5 το πρωί.-  και μετατρέπεται σε ένα προοίμιο για όλους τους λάτρεις της νύχτας και καθετί σκοτεινού.  Συμμετέχουν ο Ανέστης Ανέστης ο οποίος έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που φτιάχνει αφηρημένα έργα – με αναφορά στον πουαντιγισμό – συνθέτοντας ένα πλήθος από εικόνες που εμφανίζονται στο Google και το Flickr όταν κάποιος κάνει αναζήτηση της λέξης «night», ο Αλέξης Βασιλικός με μια μίξη κλασικής φωτογραφίας και έντονα επεξεργασμένων ψηφιακών κολάζ, η Μαριάννα Ιγνατάκη που χρησιμοποιεί συνθετικά προσθετικά μαλλιά και περούκες που φοριούνται στην κινεζική όπερα, τα οποία στη συνέχεια ράβει μεταξύ τους ή επάνω σε υφάσματα για να δημιουργήσει τις γλυπτικές της εγκαταστάσεις, η Κατερίνα Κομιανού που χρησιμοποιεί συμβολικά υλικά όπως μαγνήτες και φυτά (όπως ο φοίνικας και η αλοκάσια), τα οποία μετασχηματίζει εγκλωβίζοντάς τα σε ρητίνη και υγρό γυαλί., ο Λευτέρης Τάπας που παρουσιάζει μια μαύρη, διάφανη και χωρίς κανένα βάρος κουρτίνα που λειτουργεί συνάμα σαν παράθυρο και φράγμα και έχει φτιαχτεί εξολοκλήρου από χαρτί κομμένο στο χέρι, αργά, προσεκτικά και με ακρίβεια, η Έφη Χαλιορή, η οποία παρουσιάζει έργα από τη σειρά Into The Dark (2018), φωτογραφίες που πειραματίζονται με το φως μέσα στο σκοτάδι και όπου κυριαρχούν οι λάμψεις πάνω σε δέντρα, κλαδιά και βράχους, και τέλος ο Αλέξανδρος Λάιος, το έργο του οποίου είναι το μόνο λευκό στην έκθεση και συμβολίζει έναν ορίζοντα από μάρμαρο που αναγράφει τη φράση «This land is your land this land is not your land flat land flat land» και στέκεται σαν ένα καλωσόρισμα και έναν αποχαιρετισμό στον επισκέπτη.

CAN Christina Androulidaki Gallery, Αναγνωστοπούλου 42 Κολωνάκι, Από 10 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12-3 μ.μ. και 5-8 μ.μ. και Σάββατο 12-4 μ.μ.

 

Whos afraid of Komodo

Ομαδική έκθεση με νέους ως επί το πλείστον καλλιτέχνες παρουσιάζεται στο νεοκλασικό της Allouche Benias και, όπως σημειώνεται στο κείμενο της παρουσίασης, «το καθημερινό και το κοινό είναι αυτό που μας ενώνει με έναν σαγηνευτικό τρόπο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια στροφή στο καθημερινό αντικείμενο, όχι για τη λειτουργική ή αισθητική του αξία, αλλά με τη διάθεση να το αναγνωρίσουμε ως φορέα μιας κοινής εμπειρίας. Εάν με κάποιον τρόπο αναγνωρίζουμε ένα αντικείμενο της έκθεσης, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό το συνηθισμένο αντικείμενο, μολονότι δεν το βλέπουμε ως εξωτερικοί παρατηρητές, αλλά μέσω της συνεχούς εμπλοκής μας με αυτό. Στην έκθεση, την οποία επιμελούνται η Ευγενία Βερελή και ο Κώστας Ευσταθίου, συμμετέχουν οι Μαργαρίτα Μποφίλιου, Αναστασία Δούκα, Πέτρος Ευσταθιάδης, Ζωή Γαϊτανίδου, Φάιδωνας Γιαλής, Δημήτρης Γκέτσης, Hypercomf, Εύη Καλογηροπούλου, Theo Michael, Ειρήνη Μίγα, Ηλίας Παπαηλιάκης, Philippos Telesto, Θεόδωρος Σταματογιάννης, Βαλίνια Σβορώνου, Νίκος Τρανός, Ευγενία Βερελή και Ελένη Ζερβού.

Allouche Benias Gallery, Κανάρη 1, Κολωνάκι. Από 10 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας 11:00 – 19:00 (Τρίτη – Παρασκευή), 11:00 – 17:00 (Σάββατο).

 

Από την έκθεση «Ψηφιακή αποπλάνηση» στην Lola Nikolaou Art Gallery

Ψηφιακή αποπλάνηση

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου και ο Φώτιος Μπάλας στη Lola Nikolaou Art Gallery πλάθουν με  νοηματικούς συνδυασμούς  ένα αυτοδύναμο σημειωτικό σύστημα  εικαστικής αφήγησης, όπου αν και διατηρείται το προσωπικό ιδιόλεκτο του καθενός, οι αρθρώσεις των μερών στο συνολικό έργο αντανακλούν συμπληρωματικά επίπεδα επικοινωνίας. Μικρογλυπτική και λαβυρινθώδεις κατασκευές, ανδρείκελα και mobiles, ανασυνθέσεις αντικειμένων/ευρημάτων, παράπλευρες σπονδυλωτές διαδρομές με ετερόκλητα υλικά σαν σκηνογραφικά εμπόδια, όλα, ως στελέχη οργανισμού, παράγουν ένα μελετημένο σύστημα ψηφίων με συμμετρίες και ασυμμετρίες όγκων και επιπέδων ή με φυγόκεντρες και κεντρομόλες τάσεις. «Μία συνολικά αυτοσχεδιαστική ποιητική ανταλλαγής μηνυμάτων», σημειώνει η επιμελήτρια Θάλεια Στεφανίδου, «με νύξεις και υποψίες από κοινωνικούς κώδικες επικοινωνίας που καθώς υφαίνει ένα δίκτυο καταγωγικών φαντασιώσεων, προκαλεί αφυπνιστικά το φαντασιακό».

Lola Nikolaou Art Gallery, Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη. Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

 

Η τύχη ενός Κυττάρου

Το σημείο αφετηρίας της έκθεσης στην γκαλερί Μαρτίνου της Πλάκας είναι δύο σχέδια του πολεοδόμου και θεωρητικού Κωνσταντίνου. Α. Δοξιάδη βασισμένα στην πολύ απλή ιδέα  πως ένα απλό «δωμάτιο» (κύτταρο) ξεκινάει ως μια απομονωμένη οντότητα, η οποία αναπόφευκτα εξελίσσεται ως μέρος ενός πιο πολύπλοκου συστήματος (σπίτι, γειτονιά, οικισμός, πόλη, κράτος) που σε βάθος χρόνου είτε καταρρέει πάνω στον ίδιο του τον εαυτό είτε μεταβάλλεται σε κάτι άλλο. Στην περίπτωση αυτή, η «πόλη» λειτουργεί κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Μέσα από ένα σύνολο σύγχρονων εικαστικών έργων επιχειρείται η επαναδιαπραγμάτευση των εννοιών αυτών και η παρατήρηση του  πώς οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται την σχέση τους με την ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα από την ιδέα της ανάπτυξης της μονάδας του κυττάρου στο περιβάλλον και την ανθρώπινη εγκατάσταση. Εκτίθενται έργα των: Αριστείδη Αντονά, Μπίας Ντάβου, Lois Dodd, Κ.Α. Δοξιάδη, Peter Halley, Lena Henke, Charlotte Posenenske, Ettore Sottsas, Vivian Sutter και Oscar Tuazon.

Martinos Πανδρόσου 50, Πλάκα. Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10:00 – 15:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 – 18:00, και με ραντεβού.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης