“The Pink Tower” της Shana Moulton

Εγκαίνια της εβδομάδας: αντικείμενα, άνθη αλλά όχι λιτανείες…

Ερευνητική δημιουργία, ψηφιακή τέχνη εν μέσω πανδημίας, φυτικά μοτίβα, και «σκοτεινές» εικονογραφήσεις συνθέτουν ένα ετερόκλητο κουαρτέτο εκθέσεων που ξεκινά αυτό το διήμερο.

Η αναστολή των λιτανειών

Τρεις καλλιτέχνες, ορμώμενοι από το γεγονός ότι η συρρίκνωση και το κλείσιμο, λόγω της πανδημίας, όλων εκείνων των, παραδοσιακών και μοντέρνων σφαιρών πολιτιστικής άσκησης (από νυχτερινή διασκέδαση μέχρι θρησκευτικές ή αθλητικές δράσεις) υποβοήθησε ένα κύμα νέων, πεζών και ιδιωτικών πρακτικών, εσωτεριστικής απόδρασης, διαλογισμού, θεραπείας και λύτρωσης, παρουσιάζουν μια έκθεση στο Viz Laboratory for Visual Culture, η οποία προσφέρει ορατότητα στα προαισθήματα, τα άγχη και τις μυστικές επιθυμίες που στοιχειώνουν τον, παρακολουθούμενο κι όμως εγκαταλειμμένο, εαυτό-σε-καραντίνα.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Κωστής Σταφυλάκης, αποτελεί τμήμα του προγράμματος Public Hazards(με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση), μιας πρωτοβουλίας του ViZ Laboratory for Visual Culture που ερευνά τους πρόσφατους μετασχηματισμούς της ιδέας του «δημόσιου» στη μετά-τα-κοινωνικά δίκτυα εποχή της γενικευμένης επιφυλακής, των υγειονομικών πολιτικών και του φόβου μετάδοσης. Συμμετέχουν η Shana Moulton με το «The Pink Tower», ένα προφητικό έργο, γυρισμένο λίγους μήνες πριν το lockdown, με τον μεταψηφιακό της καμβά να επεξεργάζεται τεχνικές του πρώιμου ψευδαισθησιακού σινεμά, φτιάχνοντας ένα imaginarium που φροντίζει να αποκτήσουν ύλη οι ανομολόγητες αγωνίες, η βερολινέζικη κολεκτίβα των Neozoon με το «Ready to Fly» (ανάθεση του ViZ Laboratory for Visual Culture), ένα ανησυχητικό mash-up σύγχρονων ονείρων «Αναρπαγής των Πιστών» (Rapture dreams), δηλαδή μια συμπύκνωση από αφηγήσεις εμπειριών από άτομα που έχουν συνταρακτικά όνειρα της «ημέρας της κρίσης» και της ανόδου στους ουρανούς, και η Yvette Granaa με το «Google Yrself Clean», (επίσης ανάθεση του ViZ Laboratory for Visual Culture), η οποία αναπτύσσει ένα οπτικό δοκίμιο πάνω στην απαλότητα των θανατηφόρων πραγμάτων, όπως αυτή που χαρακτηρίζει τα πρωτεϊνικά κελύφη των ιών. αποκαλύπτοντας το εύθραυστο, αφρώδες όριο των ιών, των σαπουνιών που τους σκοτώνουν, και της ίδιας της ψηφιακής ζωής.

ViZ Laboratory for Visual Culture, Πλατεία Θεάτρου 10, Αθήνα. Από 16 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου. Ώρες επίσκεψης Τρίτη – Παρασκευή 17:00 – 21:00.

Ηλίας Παπαηλιάκης  «Τα θεωρητικά αντικείμενα»

Έργα της τελευταίας τριετίας ενός από τους πιο δραστήριους και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, ο οποίος συνδιαλέγεται συνεχώς με την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής εκτίθενται από τις 17 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Το «θεωρητικό αντικείμενο» στο έργο του Ηλία Παπαηλιάκη είναι αντικείμενο σπουδής και έρευνας: είναι το ανθρώπινο σώμα, η βία και η ιστορία, η τέχνη και η αρχαιολογία, το τοπίο και η φύση, η γενεαλογία της επιθυμίας, η ιστορία του πολιτισμού. Εδώ προκύπτει και ένα ακόμη, που δεν είναι άλλο από την ίδια τη φύση της ζωγραφικής. Όπως λέει και ο ίδιος στη συνέντευξη του στην Χάρι Κανελλοπούλου για τα Νέα της Τέχνης «Με ενδιαφέρει να ορίσω τι σημαίνει επιφάνεια, δύο διαστάσεις, ο χώρος και η οργάνωσή του, τι σημαίνει σημείο, σχήμα, φόρμα και δομή των πραγμάτων».

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος αποτελείται από πίνακες, σχέδια και γλυπτά, χωρισμένα σε έξι ενότητες, τις οποίες συμπληρώνουν 250 σχέδια με μελάνι ή μολύβι σε χαρτί και πέντε μεγάλα έργα από τη σειρά «Ορλάντο» (2019), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βιρτζίνια Γουλφ.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. Από 15 Σεπτεμβρίου έως 29 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας:  Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 15:00.

Έργο της Ειρήνης Ευσταθίου

Botanical Rhapsody

Βότανα χαραγμένα σε γυάλινα βάζα, χρωματιστά λουλούδια σε κεραμικά δοχεία και πιάτα, κυπαρίσσια σε ξυλόγλυπτες κασέλες, άνθη και φυτά σε πορσελάνες, εντυπωσιακά Αιγαιοπελαγίτικα κεντήματα στολισμένα με άνθινες συνθέσεις:  Ο πλούσιος φυτικός διάκοσμος που συναντά κανείς στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος έγινε η αφορμή για την έκθεση «Botanical Rhapsody», στην οποία τέσσερις καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις του φυτικού μοτίβου ως απεικόνιση, σύμβολο, παράδοση και αφήγηση. Συμμετέχουν η Judith Allen η οποία χαρτογραφεί ένα αρχαίο μονοπάτι στην Κέα αποτυπώνοντας με λεπτεπίλεπτα σχέδια τον κύκλο της εφήμερης ζωής των φυτών που συναντά στον καθημερινό της περίπατο τα τελευταία 9 χρόνια., η Ειρήνη Ευσταθίου η οποία παρουσιάζει το εν εξελίξει αρχείο της  – σχέδια, λιθογραφίες, χαλκογραφίες – με την καταγραφή του αποδεκατισμού των φοινίκων στην Αθήνα από το κόκκινο σκαθάρι, η Μυρτώ Ξανθοπούλου που εμπνέεται από αντικείμενα του παλαιοπωλείου όπως ρόκες, υφαντά και έργα ανώνυμων καλλιτεχνών και δημιουργεί μια σειρά αντικειμένων και σχεδίων από ευτελή υλικά, χαρτιά, σελοτέιπ, καρμπόν, καλάμια. και η Ίρις Πλαϊτάκη που εκθέτει μικρής κλίμακας σχέδιά με μελάνι και ενσωματωμένα αποκόμματα χαρτιών -συχνά φλοράλ- που αποτελούν αφηρημένες βιομορφικές συνθέσεις, οι οποίες εμπεριέχουν τόσο το ζωικό όσο και το φυτικό στοιχείο τονίζοντας την αλληλεξάρτησή τους.

Μαρτίνος, Πινδάρου 24, Κολωνάκι, από 15 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.   Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00.

Διονύσης Καβαλιεράτος «Isadora Matisse» από την έκθεση Please Please Me

The Symptom Projects

Για ενδέκατη συνεχόµενη χρονιά, το The Symptom Projects ξεδιπλώνει το εκθεσιακό του πρόγραμμα στην Άµφισσα. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η έκθεση «Saxa loquuntur» του Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Της Άμφισσας και την επόμενη ημέρα γίνονται τα εγκαίνια της οµαδικής έκθεσης Please Please Me, στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Άμφισσας.

Η έκθεση Saxa loquuntur του Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας, είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας του με την αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου. Κεραμικά του έργα που επιχειρούν έναν απευθείας διάλογο με συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου. Τα έργα του Γιώργου Τσεριώνη, στις αίθουσες αυτών των αρχαίων γλυπτών, μαρτυρούν τη θέση του Πράγματος, με τη λακανική έννοια του όρου. Κομίζουν έτσι ένα αίνιγμα στο χώρο, ακόμη ένα, επιδεινώνουν το περιβάλλον του, εκθέτοντας το στις σιωπές του. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Αποστόλη Αρτινού.

Η έκθεση Please Please Me εξετάζει στην απομακρυσμένη ύπαιθρο της Άμφισσας την επιθυμία της μητροπολιτικής καλλιτεχνικής παραγωγής, την απόλαυση στη στέρησή της. Στο Παλαιό Νοσοκομείο της Άμφισσας, στη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της αναμονής, επιχειρείται η σύσταση ενός εργοστασίου επιθυμίας.

Στην έκθεση, την οποία επιμελείται η Βασιλική-Μαρία Πλαβού, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρίνα Βελησιώτη, Ευγενία Βερελή, Ξένια Βήτου, Κωνσταντίνος Γιώτης, Χρήστος Δεληδήμος, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ορέστης Καραλής, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Μάριος Σταμάτης, Κωνσταντίνος Τσικνής, The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς) και Hypercomf (Ιωάννης Κολιόπουλος και Πάολα Παλαβίδη).

Saxa Loquuntur / Γιώργος Τσεριώνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, από 19 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου, Τετάρτη – Κυριακή από 9:00 έως 16:00.

Please Please Me, Παλαιό Νοσοκομείο, Άμφισσα, από 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου, ώρες λειτουργίας 18:00 – 22:00 (καθημερινά)

 

 

Γιώργος Τσόπανος  «Αρρηφόροι»

Έργα με πενάκι και ινδική μελάνη που αναπαριστούν ένα μακάβριο σύμπαν που βρίθει συμβολισμών και μυστικισμού από έναν αυτοδίδακτο, σκοτεινό, θορυβώδη και ριζοσπαστικό εικαστικό και εικονογράφο. Οι αρρηφόροι ήταν οι φέροντες τα μυστικά κατά το τελετουργικό «Ερσηφόρια» στην αρχαιότητα. Τα σχέδια του Γιώργου Τσόπανου (Heo Tsop) τα οποία εκτίθενατι στη γκαλερί Έρση από τις 15 Σεπτεμβρίου, φέρουν τους θεατές σε μια σύγχρονη τελετουργία, σε επαφή με τα κοσμικά μυστικά επικοινωνώντας απευθείας με το υποσυνείδητό τους. Οι παραστάσεις αποτελούν τους νοηματικούς χώρους για την κατανόηση των ονείρων μέσα από μυστικιστικούς συμβολισμούς σε ένα κόσμο όπου τα μυστικά, το άγνωστο και το απροσδιόριστο γίνονται ένα με την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, η καταπίεση της ζωώδους φύσης των ανθρώπων οπτικοποιείται μέσα από τις πολυεπίπεδες συγκρούσεις και αμφισημίες στα σχέδια.

Γκαλερί Έρση, Κλεομένους 4 Κολωνάκι. Από 15 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου. Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 14:30.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης